Čajota - Sechium edule
- Peter
- Kraj: Lucija
Re: Čajota - Sechium edule
Obrnil sem samo 10 cm zelo nežno in našel eno debelejšo korenino, ki je šla v desno.
V tej temi sem objavil sliko gomolja, samo 1x sem sem ga izkopal, ker mi je čajota skoraj ugnobila trto.
viewtopic.php?t=51&start=140
Kompost smo vedno sejali, letos sem se prvič odločil, da poskusimo brez. Tu je tudi nova njivca, ki smo jo lani prvič začeli obdelova. Pred tem je ni nihče že mnogo let. Ima zelo zbito ilnovnato zemljo in bo potrebo precej truda in komposta za jo spravit na boljši nivo.
V tej temi sem objavil sliko gomolja, samo 1x sem sem ga izkopal, ker mi je čajota skoraj ugnobila trto.
viewtopic.php?t=51&start=140
Kompost smo vedno sejali, letos sem se prvič odločil, da poskusimo brez. Tu je tudi nova njivca, ki smo jo lani prvič začeli obdelova. Pred tem je ni nihče že mnogo let. Ima zelo zbito ilnovnato zemljo in bo potrebo precej truda in komposta za jo spravit na boljši nivo.
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:

Čajota mi raste na vse strani z novimi poganjki. Na eni strani je dosegla konec opore, na drugi najprej išče po zraku, nato poleže po tleh. V travo je ne morem spustiti, že tako imam 1001 oviro za zetovo košnjo. Ali naj nove poganjke kar porežem in predolge skrajšam?
Začela je cveteti. Bledo rumeni cvetki so videti na kratkih pecljih, upam, da so ženski in oplojeni.
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Cveti in rodi na koncu poganjkov.
Raje predolge ročno zavijaj tja, kamor jih lahko, nazaj proti opori recimo. Stranske lahko porežeš, vendar to pomeni, da bo rod le na glavni. Eni to nasploh priporočajo, jaz vse stranske puščam. Sadim pa tam, kjer predvidvam, da bodo kasneje imele dovolj prostora za širjenje. Škoda, da je nisi sadila v levi kot. Tam bi ima na volje kompletno skladovnico desk.
Najbolj prepričljiv dokaz: ko mi je pred leti nekako takle čas toča temeljito oskubila vršičke na sicer široko razvejani čajoti, je trajalo tja do zmrzali, da se je toliko obrasla, da je spet pričela cveteti. Obirati je ni bilo treba.
Raje predolge ročno zavijaj tja, kamor jih lahko, nazaj proti opori recimo. Stranske lahko porežeš, vendar to pomeni, da bo rod le na glavni. Eni to nasploh priporočajo, jaz vse stranske puščam. Sadim pa tam, kjer predvidvam, da bodo kasneje imele dovolj prostora za širjenje. Škoda, da je nisi sadila v levi kot. Tam bi ima na volje kompletno skladovnico desk.

Najbolj prepričljiv dokaz: ko mi je pred leti nekako takle čas toča temeljito oskubila vršičke na sicer široko razvejani čajoti, je trajalo tja do zmrzali, da se je toliko obrasla, da je spet pričela cveteti. Obirati je ni bilo treba.
- muha
- Site Admin
Kako vam kaj letos delajo čajote?
Pri meni je ena sama žalost. Tam, kjer je najlepšo korenino zgrizel voluhar, je nekaj pognalo in stranskih, a še ni doraslo do faze cvetenja.
Ona druga na drugi lokaciji ima premalo svetlobe. Nekaj plodov je nastalo ob zadnjem lepšem vremenu, sedaj pa niti moških cvetov ni več. Niti na veji, ki je splezala na češnjo. Jo v noge preveč zebe?
Pri meni je ena sama žalost. Tam, kjer je najlepšo korenino zgrizel voluhar, je nekaj pognalo in stranskih, a še ni doraslo do faze cvetenja.
Ona druga na drugi lokaciji ima premalo svetlobe. Nekaj plodov je nastalo ob zadnjem lepšem vremenu, sedaj pa niti moških cvetov ni več. Niti na veji, ki je splezala na češnjo. Jo v noge preveč zebe?
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Moja, če smo natančni - tvoja čajotica se je na dvignjeni gredi lepo udomačila in dela lepe "hruške". Nekaj jih pojem, malo razdam, hranila je ne bom za zimo, imamo precej vlažno klet. Prerasla je vso konstrukcijo, ki se ji jo pripravila pa tudi oba podaljška, zdaj tipa še v drugo smer ... neukrotljiva je. Dokler je tako lepo zelena, je pravi okras grede.
- Melona
- Kraj: Litija
Moje - tvoje rastejo kot ponorele, zavzele so plot, ena leze v slivo, druga čez vrtnice, tretja čez v travo. Listje je zdravo, vitice so lepo nasvedrane, cvetov pa ni ali pa jih ne vidim. Morda še bo kaj.
- muha
- Site Admin
Melona: so tudi tvoje bolj v senci?
Upajva na topel in sončen oktober, da bodo do slane še uspele kaj narediti.
Upajva na topel in sončen oktober, da bodo do slane še uspele kaj narediti.
- Melona
- Kraj: Litija
Dve imata noge v senci, tretja je vsa na soncu. Mislim, da pogrešajo dobro pognojeno prst in danes dobijo nekaj kurjega zlata.
- muha
- Site Admin
Ja, po gnoju so res požrešne. Še bolj, kot buče.
-
- Kraj: Žiri-NM
Meni je dve spomladi podarila NadaP. Ena je pognala, posadila sem jo h kiviju, raste kot nora, ampak ima samo bunkice. Le kje so konkretne? Mislim, da ji enostavno podnebje ne ustreza. Če računam na lep oktober, bo vseeno verjetno nič pridelka.