Obrnil sem samo 10 cm zelo nežno in našel eno debelejšo korenino, ki je šla v desno.
V tej temi sem objavil sliko gomolja, samo 1x sem sem ga izkopal, ker mi je čajota skoraj ugnobila trto.
viewtopic.php?t=51&start=140
Kompost smo vedno sejali, letos sem se prvič odločil, da poskusimo brez. Tu je tudi nova njivca, ki smo jo lani prvič začeli obdelova. Pred tem je ni nihče že mnogo let. Ima zelo zbito ilnovnato zemljo in bo potrebo precej truda in komposta za jo spravit na boljši nivo.
Čajota - Sechium edule
- Peter
- Kraj: Lucija
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Re: Čajota - Sechium edule

Čajota mi raste na vse strani z novimi poganjki. Na eni strani je dosegla konec opore, na drugi najprej išče po zraku, nato poleže po tleh. V travo je ne morem spustiti, že tako imam 1001 oviro za zetovo košnjo. Ali naj nove poganjke kar porežem in predolge skrajšam?
Začela je cveteti. Bledo rumeni cvetki so videti na kratkih pecljih, upam, da so ženski in oplojeni.
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Re: Čajota - Sechium edule
Cveti in rodi na koncu poganjkov.
Raje predolge ročno zavijaj tja, kamor jih lahko, nazaj proti opori recimo. Stranske lahko porežeš, vendar to pomeni, da bo rod le na glavni. Eni to nasploh priporočajo, jaz vse stranske puščam. Sadim pa tam, kjer predvidvam, da bodo kasneje imele dovolj prostora za širjenje. Škoda, da je nisi sadila v levi kot. Tam bi ima na volje kompletno skladovnico desk.
Najbolj prepričljiv dokaz: ko mi je pred leti nekako takle čas toča temeljito oskubila vršičke na sicer široko razvejani čajoti, je trajalo tja do zmrzali, da se je toliko obrasla, da je spet pričela cveteti. Obirati je ni bilo treba.
Raje predolge ročno zavijaj tja, kamor jih lahko, nazaj proti opori recimo. Stranske lahko porežeš, vendar to pomeni, da bo rod le na glavni. Eni to nasploh priporočajo, jaz vse stranske puščam. Sadim pa tam, kjer predvidvam, da bodo kasneje imele dovolj prostora za širjenje. Škoda, da je nisi sadila v levi kot. Tam bi ima na volje kompletno skladovnico desk.

Najbolj prepričljiv dokaz: ko mi je pred leti nekako takle čas toča temeljito oskubila vršičke na sicer široko razvejani čajoti, je trajalo tja do zmrzali, da se je toliko obrasla, da je spet pričela cveteti. Obirati je ni bilo treba.