Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Seveda, saj je to zakon narave, preveliko število plodov pa je prava pokora za sadjarje. Če hočejo pridelati debele plodove, jih je potrebno redčiti.
Nisem na tekočem kako ji redčijo plantažniki, z veliko sadnih dreves. Drobižka ne morejo prodajati. Včasih so bili dovoljeni hormonski pripravki.

Za nas vrtičkarje gre to ročno, če jih hočemo zreducirati za lepši pridelek Wink . Za precej sadnih sort pa je redčenje nuja, da preprečimo izmenično rodnost.

Kar se mene tiče, redčenja še ne potrebujem, je še daleč od preobilnega pridelka .... Very Happy ._________________mfranc
Nazadnje urejal/a mfranc 13 Okt 2022 09:23; skupaj popravljeno 1 krat
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Danes sem zaščiti drevo z mrežo proti hudičem.
Plodovi že dobivajo barvo. Trgatev bo verjetno kakšen teden ali deset dni prej kot lani.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

No, meni se je zgodila nočna mora Evil or Very Mad .

V soboto je na tla padel prvi "zrel" kaki. Dobesedno čez noč so se pojavili plodovi z dozorelo barvo. Po površini razne poškodbe, od črnih flekov, ki gredo potem v globino,
sama povrhnjica pa precej gobasta, pomarančasta ...

Prečital kar sem našel na spletu, v grobem posledica enormnega deževja in temperatur (prejšnji teden) preko 20 stopinj.

Pobral že dve gajbici plodov, bojim se takšnega nadaljevanja._________________mfranc
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Ena mi je omenila tole o kakijih: Če imaš več sort kakijev, se te oženijo in vsi postanejo tipo, če je le eden izmed njih tipo.
Zdi se mi čist neverjetno, a vseeno vprašam znalce na forumu, če je slučajno res?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

GrGr je napisal/a:
Ena mi je omenila tole o kakijih: Če imaš več sort kakijev, se te oženijo in vsi postanejo tipo, če je le eden izmed njih tipo.
Zdi se mi čist neverjetno, a vseeno vprašam znalce na forumu, če je slučajno res?

Skregano z osnovami dedovanja. Skrižani bi bili potomci, ne pa starševske rastline.
BorutL

Odgovor Napisal/-a BorutL »

Mislim, da je govora zgolj o plodovih (in o tem, kakšni so), ki so plod navskrižne oprašitve....
Treba je it v naravo. 8-)
borutl
metuljc

BorutL je napisal/a:
Mislim, da je govora zgolj o plodovih (in o tem, kakšni so), ki so plod navskrižne oprašitve....

Ja, ampak, še vedno so plodovi (sočni del) del materinske rastline, njen genetski material. Le kalček v semenu je nova rastlina, nova genska kombinacija dveh staršev, lahko različnih sort. Dvomim, da bi to vplivalo na plodove, lahko pa se, seveda, motim.
noam

Odgovor Napisal/-a noam »

Potomci rastline so semena in ti so kombinacija starševskih rastlin (če sta dve). Sadeži, ki jih uživamo, pa dejansko niso potomci, ampak so nabreknjeni ženski spolni organi matične rastline, kolikor čudno se že to sliši. Plod (to je meso kakija, jabolke, hruške, paprike itd) je tisti organ, ki se pri živalih (sesalcih) imenuje jajčnik oziroma maternica, semena, ki so znotraj, pa so zarodki. Se pravi sadež sam ne more biti križanec, križanci so semena, ki so znotraj (in nato odrasle rastline, ki iz teh semen zrastejo).
BorutL

Odgovor Napisal/-a BorutL »

To že res vse drži.
Drži pa tudi, da so lahko plodovi kakija (ki se morajo umediti), ki so oprašeni (in oplojeni), lahko drugačni od neoprašenih (neoplojenih). Beri - so trdo užitni in jih ni potrebno umediti. Preverjeno v praksi.
(Torej ne gre zgolj za 'nabrekle ženske spolne organe', saj bi v tem primeru sadeži morali biti vedno enaki in užitni šele po umedenju.)
Tako dopuščam možnost, da bi bilo lahko drugače tudi v primeru oprašitve s pelodom druge sorte kakija.
Treba je it v naravo. 8-)
borutl
metuljc

No, v nobenem primeru ne gre za "nabrekle ženske spolne organe". Plod, sočno osemenje, ki ga pri kakiju pojemo, se je razvil iz stene plodnice pestiča, ki je del nespolne rastline. Iz ženske generacije ("rastline", ki ima vsega 7 celic), se razvije rezervno tkivo v semenu kakija in semenska lupina, iz jajčne celice, ki se oplodi, pa kalček. (saj vem, sitna učiteljica pametuje).
Drži pa, kot pravi BorutL, da na nek, meni (še) neznan način semena v plodu vplivajo na sočni del tega ploda tako, da je trdoužiten. Včash tudi le del, kjer je seme, ostali del pa pušča v ustih skomnat okus. Bo treba malo raziskati, da bo mojemu firbcu zadoščeno. Embarassed
A ni fino, da je narava tako pestra?
Odgovori