Stran 99 od 190

Objavljeno: Ne Jul 02, 2017 2:02 pm
Napisal/-a orhy
Vinkoz, tole pa je bila bera - čestitke ! palec gor

meni pa sline tečejo Sad_________________

Objavljeno: Sr Jul 05, 2017 7:18 pm
Napisal/-a mravlja
Letos imam(o) na plodovih neverjetno veliko pajkov, neke progaste "suhe juzne". Danes od blize pogledam tri plodove, ujamem tri pajke, veliki 2-3cm - kaze, da so letosnji. Za podroben pregled ni bilo casa. So sli v travo. Nekaj plodov postaja flekastih.

Kaj naj bi delali "suha juzna" na plodovih fige? Sesali plodove?

Objavljeno: Sr Jul 05, 2017 8:09 pm
Napisal/-a juglans
.... tebe ali pa tvojo strašili! Laughing

Objavljeno: Sr Jul 05, 2017 9:15 pm
Napisal/-a mravlja
! tu
so jo se dobro odnesli... Laughing

Me pa gornje res zanima, predvsem posledice (ce so, seveda).

Objavljeno: Po Jul 10, 2017 9:08 am
Napisal/-a vinkoz
No, prvi rod fig se je poslovil,sladke ,brez pokanja,nastavki za drugi rod pa se na vejicah gibljejo od 5 dalje .
Optimalno za testiranje mojega INOX sušilnega stroja z desetimi regali.
Seveda moram kasneje obdarovati z suhimi figicami tudi tistega, ki je stroj zrihtal.Poleg je zraven prišel še strojček za lupljenje sadja s istočasnim razrezom na kolobarje. Kdor smatra, da so glavne sestavine v olupku, pa odmik in blokiranje nožiča na mašinci ,ki lupi istočasno.
Ker je tu tema o figah, te ne bom lupil.
Laughing
lp. Vinkoz

Objavljeno: Po Jul 10, 2017 2:09 pm
Napisal/-a California
Na kakšni temperaturi sušite fige in koliko časa?

Lp, Vlado_________________Lep pozdrav
Vlado

Objavljeno: To Jul 11, 2017 11:46 pm
Napisal/-a vinkoz
sedaj ko je doma nova sušilna mašinerija ti lahko odgovorim v preteklost. Sušilni strojček s štirimi pladnji mi ni bil najbolj pri srcu. Velika izguba energije, pa pogosto prekladanje od spodaj navzgor.
vse sadje sem sušil prvotno na srednji temperaturi caa
8 h, šele nato sem za 4 ure dvignil temperaturo na stopnjo 3.
V nadaljevanju za fige sem se nato posluževal stiskalnice, kjer so fige oddale sladkor ven in vizuelno je nastala obloga s sladkorjem. Nato sem ocenil , koliko so fige suhe, po potrebi še nadaljeval z sušenjem ,v kolikor sem ocenil, da je potreba. Nikoli se pa nisem posluževal v finišu žveplanja, sem raje šel v vakumiranje. Končni rezultat: Uspešno. Very Happy Še sedaj je mogoče v hrambi kakšna vrečka. Question
lp. Vinkoz

Objavljeno: Sr Jul 12, 2017 6:30 pm
Napisal/-a California
Zanimal bi me vsaj približen podatek za temperaturo v XX°C, namreč sušilnik sem si naredil sam iz odsluženega pokončnega hladilnika in želeno temperaturo lahko nastavljam zelo natančno, ravno tako čas sušenja.

Lp, Vlado_________________Lep pozdrav
Vlado

Objavljeno: Sr Jul 12, 2017 9:27 pm
Napisal/-a mravlja
Eden od proizvajalcev teh susilnikov (s 4 pladnji) je ABC Doerrer - mogoce uspes kje na internetu dobiti navodila oz. tehnicne podatke.

ps: glej https://med.over.net/forum5/viewtopic.php?t=5541848

Objavljeno: Če Jul 13, 2017 12:03 am
Napisal/-a vinkoz
mravlja je napisal/a:
Eden od proizvajalcev teh susilnikov (s 4 pladnji) je ABC Doerrer - mogoce uspes kje na internetu dobiti navodila oz. tehnicne podatke.

ps: glej https://med.over.net/forum5/viewtopic.php?t=5541848


Da- Mravlja, to je tisti sušilni, katerega imamo skoraj vsi,vendar če sušiš z njim, se kmalu ustavi zaradi količine. Pri figah tudi kmalu zmanjka sušilnega prostora ,da ne omenjam kaki. Bom videl kako je z novim sušilnim. In to bo prav kmalu z drugim rodom fig. Sicer me je vedno pritegnila matematika, pa sem šel v izračun ploščine tistih 4 krogi od old sušilnika in od novega. Laughing
lp. Vinkoz