Stran 100 od 121
Objavljeno: Sr Jun 19, 2019 10:29 pm
Napisal/-a Plamenka
Nič nisem škropila niti zunanjih paradižnikov, ker so zaenkrat videti zdravi.
Objavljeno: Sr Jun 19, 2019 10:57 pm
Napisal/-a brbr
Jaz jih zaenkrat enkrat tedensko škropim z mešanico vode in kefirja ali mleka. Enkrat pa sem jih s čajem iz preslice. Istočasno poškropim tudi krompir._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Če Jun 20, 2019 8:29 am
Napisal/-a muha
Novinka je napisal/a: |
Kako se drugi soočate s tem nevihtnim vremenom? Preventivno po vsaki nevihti skropite z naravnimi pripravki, ste posegli po sistemikih ali čakate in ukrepate, če se bolezen pojavi? |
Čakam in opazujem, zaenkrat še ni bilo potrebe po ukrepanju. Ko je napad res hud in domači pripravki ne zaležejo, posežem tudi po sistemiku, čeprav zelo redko in obotavljivo. Za svoje paradižnike vsaj vem, kolikokrat in s čim sem jih tretirala, pri kupljenih je vse to neznanka. In pa: cuprablau je pri meni nekaj podobnega, kot cepljenje otrok, da ne zbolijo. Dobijo ga že med vzgojo, po navodilih: dvakrat v 7-10 dnevnih razmikih, ko so še v lončkih, tretjič, ko se dobro vrastejo na vrtu. Kasneje pa ne več.
Tisti, ki so pod streho, praktično ne rabijo škropljenja, izven strehe sadim le nekaj sadik, zaradi katerih pa dobivam sive lase. (tisti, ki me poznate osebno, si boste mislili, da sem v preteklosti gojila hektare in hektare paradižnikov na prostem:)
PS: če vam drobni tisk dela težave, kliknite "citiraj", tam ga boste z lahkoto prebrali .
Objavljeno: Če Jun 20, 2019 11:10 am
Napisal/-a Pepe
muha je napisal/a: |
Za svoje paradižnike vsaj vem, kolikokrat in s čim sem jih tretirala, pri kupljenih je vse to neznanka. |
Meni se tudi zdi ta princip smiseln. Vse kupljeno je bistveno bolj tretirano, da sploh vzdrži transport in čakanje na kupca.
Pri paradižnikih sicer neke potrebe nimam, če streho naredim pravi čas. So pa včasih problem kake uši na mladem fižolu, tistih par trt (žal očitno napačnega) jedilnega grozdja, ki jih ščitim skoraj do konca junija, breskve do cvetenja, nekatere jablane do sredina maja. Kaj pa moramo prepustiti tudi propadu, npr. če mi na špinačo ali solato pridejo uši, ker tam bi sicer predvideno karenco zlahka dosegel pred uporabo, ampak mi to nekako ni dovolj.
Objavljeno: Če Jun 20, 2019 6:58 pm
Napisal/-a matejos
ni nujno tako. pogoji, ki jih dosegajo v hermetično zaprtih rastlinjakih jim omogočajo vzgojo z manj škropivi. ker nimajo zemlje, ni plevela, ni herbicidov, velika površina pomeni natančno odmerjanje, vrtičkarji lahko presegajo koncentracije za večkrat, 10x, 100x,, bodisi iz načela “od viška ne boli” bodisi iz neznanja pri preračunih, enotah... v rastlinjakih nimajo mačk ipd, delajo v rokavicah, z maskami itd. zaenkrat je razlika v okusu, ki pa s ve od kod izvira, tj iz deleža sladkorja. ko s križanjem premagajo še to, bo zunaj vzgojeni paradajz njabrž izginil.
Objavljeno: Če Jun 20, 2019 8:03 pm
Napisal/-a metuljc
matejos je napisal/a: |
ni nujno tako. pogoji, ki jih dosegajo v hermetično zaprtih rastlinjakih jim omogočajo vzgojo z manj škropivi. ker nimajo zemlje, ni plevela, ni herbicidov, velika površina pomeni natančno odmerjanje, vrtičkarji lahko presegajo koncentracije za večkrat, 10x, 100x,, bodisi iz načela “od viška ne boli” bodisi iz neznanja pri preračunih, enotah... v rastlinjakih nimajo mačk ipd, delajo v rokavicah, z maskami itd. zaenkrat je razlika v okusu, ki pa s ve od kod izvira, tj iz deleža sladkorja. ko s križanjem premagajo še to, bo zunaj vzgojeni paradajz njabrž izginil. |
No, tole je pa daleč, zelo daleč od resnice. Okus je posledica desetin sekundarnih metabolitov, ki jih rastlina tvori, predvsem, kadar je v neoptimalnih razmerah, saj se z njimi varuje pred vsemi okoljskimi dejavniki, ki ji povzročajo stres. Del okusa je res odvisen od sladkorja, še zdaleč pa ne ves. In ne moreš s križanjem doseči nečesa, česar v genskem zapisu staršev križancev ni.
Objavljeno: So Jun 29, 2019 10:32 am
Napisal/-a ikar
Pri meni se je včeraj na samo eni od sadik pojavila plesen. Hitro sem potrgal obolele liste, danes pa sem kurativno poškropil to obolelo sadiko z žajbljevim pripravkom narejenim po naslednjem receptu - prosim če potrdite ali sem ga naredil pravilno ali ne:
- zavrel sem 1L vode, dodal pest posušenega žajblja, potem pa to pustil namakati slabih 20 ur. Zjutraj sem precedil in z nerazredčeno tekočino poškropil obolelo sadiko.
Hvala za pomoč
Objavljeno: So Jun 29, 2019 12:23 pm
Napisal/-a Plamenka
Glede žajbljevega pripravka upam, da ti odgovori kdo drug, ker ga še nikoli delala in ne vem, kako učinkovit je za plesen, sama sem včasih preventivno, vsekakor pa, ko se je plesen pojavila, vedno škropila z bio sodinim fungicidom.
Objavljeno: So Jul 13, 2019 10:34 pm
Napisal/-a Novinka
Vrgla sem ven sadiko. Že kake tri teden, se ji je slabo pisalo, ampak ker imam na parceli v bližini krompirja posajenih zgolj par sadik in ne bo večje škode, če bom morala vse ven vržt, sem jo nekaj časa samo opazovala in tretirala z alagami, rumenim mineralom in sodo bikarbono. Več kot očitno ni zaleglo nič, zato je danes šla ven. Ali kdo ve, za katero bolezen gre in ali bi bil lahko razlog za napad bližina krompirja (ki praktično ni napaden...) Sadika je propadla na celi črti, napadeni so bili listi, cvetovi so pri peclju počrneli in se posušili, napadeni so tudi plodovi.
Objavljeno: So Jul 13, 2019 11:44 pm
Napisal/-a Plamenka
Ne vem, najbrž je plesen, a plodove je mogoče poškodoval kak škodljivec, ki jih je letos polno. Lahko pa neseš pokazat na primer v Kalijo.