Stran 1 od 4
Coriandrum sativum - koriander
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: Sr Jun 12, 2013 6:27 pm
Napisal/-a pika
fotografija je žal izginila. Namesto nje dajem link do opisa na Wikipediji.
Več o koriandru
uredila: muha
Objavljeno: Če Apr 10, 2014 8:31 am
Napisal/-a robert
Jaz imam pa eno vprašanje,sem se šele začel ukvarjat z sajenjem semen za podtaknjence,pa me zanima kako veliki morajo biti,da jih lahko presadim in ali to velja tudi za koromač.Hvala za odgovor
Objavljeno: Če Apr 10, 2014 8:36 am
Napisal/-a metuljc
Nisi vprašal v pravi temi, robert. Koromač in koriander sta dve zelo različni rastlini. In ne boš sadil potaknjencev ampak pikirance ali sadike (odvisno, kako bodo veliki).
Po mojih izkušnjah imajo kobulnice (kamor sodi tudi koromač) raje, če jih ne presajamo. Če imajo koreninsko grudo, seveda ni težav.
Objavljeno: Če Apr 10, 2014 8:47 am
Napisal/-a muha
robert, odgovor na tvoje vprašanje boš gotovo našel v kateri od tem v forumu Vzgoja sadik.
Velikost sadik za presajanje se po rastlinah razlikuje, za nekatere je pa sploh bolje, da jih sejemo na stalno mesto. Če to ni možno pa vsaj v take lončke in takšni gostoti, da jih potem presadimo z vso koreninsko grudo vred, da se presaditve praktične niti dobro ne "zavedajo". V lončkih iz časopisnega papirja recimo, ki jih ob sajenju ni treba odstranjevati.
O koromaču smo se razpisali TULE
Objavljeno: To Jul 01, 2014 8:42 am
Napisal/-a Sanjarka Ana
Lepo je začel cveteti skupaj v družbi s drugimi cvetočimi rastlinami
Objavljeno: Po Mar 08, 2021 7:25 pm
Napisal/-a muha
V drugi temi se je te dni vnela razprava glede uporabnosti in okusa korindra. Da se ne bi menja izgubila, jih citiram še semle:
mfranc je napisal/a: |
Brbr, zdravo. Statistični podatki kažejo, da se tule največ baviš z vzgojo koriandra .
Je vzgoja kaj zahtevna? (ma, me zopet ena hči masira za njega ..... ) |
brbr je napisal/a: |
Mfranc, a ti mene hecaš? Kje si našel koriander? To je ena redkih rastlin, ki se je nikakor ne morem privaditi. Njegov okus me spominja na "žajfo". Seveda ga vsako leto posejem eno vrstico (v upanju, da mi enkrat postane všeč), istočasno s peteršiljem. In potem se veselim, da je peteršilj odlično/hitro kalil, a se na koncu izkaže, da je to koriander. Torej je povsem nezahtevna rastlina, polna življenjske moči, ki gre kar hitro v cvet. Tako v isti sezoni lahko pridelaš listje in seme. |
živa je napisal/a: |
Jaz uporabljam semena za peko jagenjčka. Brbr, enako misliva o koriandru. |
mfranc je napisal/a: |
Brbr, splošno je znano, da statistika ne laže . Tule si ga največkrat omenjala, he, he.
Torej, našla ga je hči, in pričakuje od mene, da ga nabavim.
brbr je napisal/a: | Njegov okus me spominja na "žajfo". Seveda ga vsako leto posejem eno vrstico (v upanju, da mi enkrat postane všeč) |
Hja, našel sem še hujši opis; da ima okus po "zmečkanih stenicah" .
No ja, kar sem prečital, in vajino mnenje, me napeljuje na to, da ga bom ignoriral; zdravilnost gor ali dol .... |
muha je napisal/a: |
Kakšna slučajnost! Ravno danes sem jedla azijsko enoločnico, posuto s sušenimi rezanimi listi koriandra (Kotany). Nikakršnega čudnega priokusa ni bilo zaznati. Je "steničasti okus" lasten le semenom? Ali ga listi morda izgubijo s sušenjem? |
brbr je napisal/a: |
Ravno nasprotno - listi so bolj steničasti. Je pa zadnjič hči naredila nekaj "azijskega" in uporabila zdrobljena semena, ki jih je pražila. Okus je bil presenetljivo dober Tako, da, Mfranc, ne ga ignorirat. Mogoče nas udomači... |
Objavljeno: Po Mar 08, 2021 7:48 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Ja, eden izmed bolj gnusnih dogodkov ...
... ko ugrizneš v zrno koriandra !
Se spomnim, da so včasih nekateri starejši ljudje radi to v kakšno hrano dajali ...
Objavljeno: Po Mar 08, 2021 8:35 pm
Napisal/-a mfranc
No, z malo truda sem našel koriander kar doma.
tale:
https://www.sanolabor.si/image/original/1607275908_z0380zacimba-koriandrovi-listi15-gbio9004145003804.jpg
Konkretni škatlici je rok potekel 03.03.2017, je iz tistega časa ko sem čaral z raznimi čili omakami. Zmleta semena uporablja žena, med drugim za gobje jedi.
OK, se bom žrtvoval, in ga na nek način zrihtal za hčer; res pa je, da se ona precej ukvarja z azijskimi jedmi ..... _________________mfranc
Objavljeno: Po Mar 08, 2021 9:52 pm
Napisal/-a BorutL
Suha semena so mi prijetnega okusa, kar pa nikakor ne velja za svežo rastlino / listje. Stenični vonj...
No, morda, kot dodatek kakšni jedi morda tudi listje doda tisto pikico na i.