Malakhitowaja Shkatulka / Malachite Box

Odgovori
crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 10774
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Malakhitowaja Shkatulka / Malachite Box

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
pika
Prispevkov: 1325
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pika »

Indeterminanten

Oblika: beefsteak
Velikost: velik
Barva: zelen
Listje: paradižnikovo
Zrelost: srednja
Odpornost na bolezni:
Opombe:
labia
Prispevkov: 350
Pridružen: So Jun 08, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a labia »

Leta 2012 je pri meni bil videti takšen:




Uvrstil bi ga med velike zelene. Kožica je tenka, mesnat- brez prekatov, sredica bolj svetlo zelena, sočen, osvežilen (kislo -sladek). vonj je izrazit.

Zrel plod, ko dozori se iz zelene prebarva v rahlo rumenkasto.
Sam ga ocenjujem z oceno ODLIČNO.
Za tiste, ki imajo radi paradižnike različnih barv je kot predstavnik zelenih na prvem mestu.
viktorh
Prispevkov: 270
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a viktorh »

Eden najboljših zelenih paradižnikov, ima srednje velike do velike (skoraj kilogram) plodove, ki dozorijo v bronasto-zeleno barvo, ki kar žari na lepo rodni rastlini. Plod je sočen, rahlo hrustljav in sladek. Če pa ga na rastlini pustimo dlje, da malo prezori in postane mehak, postane izredno sladek, pojemo pa ga kar tako, da vsebino izsesamo iz kože (ki jo kasneje seveda tudi pojemo), ker se v tem stanju skoraj ne da rezati. Okus je pa božanski.
Je napisala Ivčk, ko mi je poslala seme.

Sejal sem ga 17. februarja, pikiral 8. marca, na prosto presadil za prvomajske praznike. 9. julija je visok 190cm, začel je zoreti.



_________________Viktorh
MARIJAV
Prispevkov: 1869
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Tale levo spodaj se mi zdi, da je po barvi že ravno pravšnji za degustacijo. Ja, res je zelo okusen._________________Živeti na podeželju je najlepše!
viktorh
Prispevkov: 270
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a viktorh »

MARIJAV,
če povem pošteno, se mi zdi neokusen, ker je "tako grd". Moram počakati, da čisto dozori zaradi semena. Upam, da je za jezik in usta boljši kot za oči.._________________Viktorh
labia
Prispevkov: 350
Pridružen: So Jun 08, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a labia »

viktorh, ta plod na sliki JE dozorel in ne rabiš nič čakati, ker bo drugače postal kašast, ker bo prezorel.
Pri paradižnikih je tako, da so semena v bistvu že zrela, tudi, če plod še ni dozorel do konca in so lepo kaljiva naslednje leto.
Pri čilijih je pa res treba počakati do končne barve, ker tam semena kasneje dozorijo.
viktorh
Prispevkov: 270
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a viktorh »

labia je napisal/a:
viktorh, ta plod na sliki JE dozorel in ne rabiš nič čakati, ker bo drugače postal kašast, ker bo prezorel.
Pri paradižnikih je tako, da so semena v bistvu že zrela, tudi, če plod še ni dozorel do konca in so lepo kaljiva naslednje leto.
Pri čilijih je pa res treba počakati do končne barve, ker tam semena kasneje dozorijo.


Hvala, storil bom danes in se opredelil ali okusnejši ali lepši, hi, hi._________________Viktorh
živa
Prispevkov: 2511
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Viktor, za seme moraš pobrati plod iz 3. - 5. etaže, ne prvega, ki dozori in je ponavadi spodaj.

tako pravijo proizvajalci semen._________________Lp, Živa
labia
Prispevkov: 350
Pridružen: So Jun 08, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a labia »

Živa s tem se ne strinjam v celoti. Seme je treba pobrati iz najlepšega ploda. Torej : da je karakteristične oblike (itd) za določeno sorto in da je največji in povsem zdrav.
Semena ne pobiramo iz obolelih rastlin ali iz slabih, netipičnih plodov. Podobno, kot pri živalih, kjer je najbolj zaželeno seme vrhunskega bika ( velikega,močnega zdravega), ne pa iz nekega kilavega , shujšanega krivonogega,....
Zato etaža ni pomembna vkolikor je plod prvovrsten.
Torej iz najlepše rastline izberemo najlepši plod, ne glede kje je.
Odgovori