Nigella sativa - navadna črnika, črna kumina

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Nigella sativa - navadna črnika, črna kumina

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Nigela sativa - opis in fotografija

glej tudi Nigela damascena okrasna rastlina

ldodala muha

Ima kdo izkušnje z njo z gojenjem oz. kje ste dobili seme?

Kaj pa praktično, z uživanjem? Baje je proti 1001 bolezni, samo smrti ne uidemo kljub uživanju._________________Lp, Živa
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Živa, črna kumina je zelo nezahtevna za rast, celo bolj revno zemljo ima rajši, le toploto rabi. Seme sem jaz kupila, kar kot začimbo v eni od bio trgovin, se ne spomnim več kje. Če rabiš imam še? Smile

tukaj je zanimivo branje, prav o črni kumnini, v knjigi ščepec vedenja na 74 strani v predogledu. Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kaj pa tale vrtna Nigella damascena , je ravno tako uporabna?

http://shrani.si/f/3X/tF/1nqiBCj4/img2283.jpg

Pred leti sem kupila celo vrečko, mešanico raznih barv. Ohranila se je le modra in se mi vsako leto obilo zaseje. Če je uporabna, jo lahko pustim dozoreti in shranim glavice. Doslej sem jih uporabljala le za zimske šopke.
Nazadnje urejal/a muha 11 Jul 2014 11:44; skupaj popravljeno 2 krat
živa

Aye-Aye, ravno to knjigo sem kupila in ker je črna kumina odlična za alergike, astmatike..., sem se odločila, da jo moram imeti. Ker olja otroku ne spravim po grlu (nobenega), na solati ima jogurt, bi sejala in seme skrila v kremne juhe (ki so otrokom seveda bljak, ampak mami pravi, da je treba pojesti, sicer Evil or Very Mad ).

Berem knjigo pooočasi.
Če res imaš seme, se priporočam. Ti pošljem ZS.

Hvala vnaprej_________________Lp, Živa
orlica

Odgovor Napisal/-a orlica »

živa je napisal/a:
Ker olja otroku ne spravim po grlu (nobenega), na solati ima jogurt, ....

živa, moj post nima ravno povezave s temo.
Hotela sem ti samo reči, da bi bilo mogoče dobro, glede na to, da otrok ne mara olj, če mu skušaš ponuditi avokado ( kar tako ali v različnih okusnih jedeh ). Avokado je zelo zdrav sadež saj vsebuje veliko zdravih maščob. Spada med varovalna živila.

hranilna vrednost
100 g: 120 kcal (501 kJ), 10,1 g maščobe (četrtina nenasičenih), 6 g balastnih snovi; vir železa, cinka, magnezija, kalcija, vitaminov B6, B12, C (17,g), D, E.
Sonceluna

Odgovor Napisal/-a Sonceluna »

če rabi še kdo seme ga imam jaz še dovolj na razpolago. Presenetljivo so mi vzklila prav vsa semena. Presadila sem jih na sončno stran, kjer res cel dan sonce kuri in zaenkrat izgleda da jim super ustreza (res pa da še ni bilo prave vročine). Bom poročala.
živa

Sonceluna, lepo prosim za seme. Ti pošljem podatke na ZS._________________Lp, Živa
Harka

Odgovor Napisal/-a Harka »

Na tržnici v BTCju sem slučajno odkrila sadike par dni nazaj in jih veselo posadila na vrt. Pa bomo videli, če bodo preživele tele povodni in kaj semena dale za drugo leto Very Happy
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Na muhini fotki je vzhodna črnika (Nigella damascena), katere semena nimajo okusa, kot ga ima črna kumina (Nigella sativa).
Odgovori