Stran 1 od 1

Čili - opraševanje

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: Pe Jun 28, 2013 8:06 pm
Napisal/-a Plamenka
Sorte čilijev - abecedni seznam
Čili - Capiscum
Čili - prezimitev
Čili - splošno o razdelitvi sort
Vzgoja čilijev - kratke informacije

Lestvica Scovillov - pikantnosti

Čili 2014
Čili 2013

Recepti s čilijem
Vlaganje čilijev

Čili ali paprika ali feferon ???





labia je napisal/a:
ha, čiliji se težje sami oprašijo v nasprotju s paradižniki, ki se sami.
Pri paradižniku je namreč ženski in moški del cveta zelo skupaj, tako da je tudi križanje med posameznimi rastlinami zelo redko. zato je 98% plodov ali tudi več neskrižano in ostane sorta čista.

Pri čiliju pa so insekti zelo dobrodošli za oplojevanje in posledično je tudi križanje med posameznimi rastlinami zelo pogosto.
Tako imamo na isti rastlini plodove, ki zelo pečejo in take, ki skoraj nič.
Zato je čistost sorte težko zagotoviti.

Senčna lega pomaga v toliko, da rastline bujnejše rastejo, če se lonec ne pregreva na soncu ( posledično se kuhajo v mokri zemlji, ki ima lahko tudi 50 stopinj). Pomislimo- tudi sonce na avtomobilu segreje pleh, da ga komaj potipamo.

Čiliji imajo sicer zelo radi sonce in tudi vlažno zemljo ves čas, ki pa ne sme biti prevroča. Takrat tudi zelo radi bujno cvetijo. Tako imamo dobršnji del sezone na rastlini polno cvetov, večjih in manjših plodov in tudi popkov, ki šele pričenjajo rasti.


labia je napisal/a:
Ja, Indigogirl prav si povedala. Hotel sem povdariti, da se čiliji bistveno raje skrižajo, kot paradižniki.
Če iz teh plodov poberemo seme imamo potem lahko tako situacijo v naslednjem letu. Križanje seveda ne vpliva samo na jakost - ostrino ( pekoče-nepekoče) ampak lahko tudi na obliko , velikost ,...v večji ali manjši meri.
Moral bi zapisati, da imamo pri "isti" sorti plodove , ki pečejo ali pa ne.
V bistvu pa sorta ni več ista, ker je lahko tudi skrižana.
So pa seveda še drugi elemnti, ki vplivajo na marsikaj.

Zato sem zapisal, da je čistost sorte težko zagotoviti.
Je pa za morebitno nejasnost tvoja pripomba več kot dobrodošla.

Druga večja razlika je v tem, da pri paradižniku seme v notranjosti prej dozori in je kaljivo tudi, če plod ni povsem dozorel. Pri čiliju pa je potrebno pobirati semena samo iz povsem dozorelega ploda.

Tukaj pa sem prilepil tabelo, ki prikazuje kateri čiliji se radi /redko ali ne križajo med seboj.



Kot vidimo se C.Pubescens ne križa z drugimi.

Objavljeno: Pe Jun 28, 2013 8:17 pm
Napisal/-a Plamenka
Prispevek od Labie:

Da bo bolj jasno o čem govorim je tukaj nekaj slik.
Najprej poglejmo kosmat list "čilija" Capsicum Pubescens.
Ta kosmatost ni tako izrazita je pa opazna v primerjavi z gladkimi listi drugih vrst.



Tukaj pa tipično barvo cveta skupine EXIMIUM (C. Pubescens) in sicer sorte Roccotto:



V nadaljevanju si oglejmo tipično postavitev prašnikov (moški del) in ženskega dela v sredi (stigma) pri čiliju,
kjer so prašniki (vijoličaste palčke) bolj oddaljeni od ženskega dela ( tisto rumenkasto v sredi cveta) in je zato opraševanje najboljše s pomočjo insektov.



Na naslednji sliki vidimo,da je cvet že oplojen in je srednji del v cvetu nabrekel ( tisti zeleni del je že majhen plod čilija):



Na naslednjii fotografiji pa vidimo tipičen cvet paradižnika. Prašniki so zelo blizu ženskemu delu in ga kar oklepajo.
Zato je samoprašitev brez insektov olajšana. Dovolj je da rastlino potresemo ali, da jo zatrese veter.



Na zadnji fotografiji pa vidimo, da je ženski del precej iztegnjen in široko odprt, prašniki pa so precej kratki.
Ja, narava se res heca. To je značilnost sorte.
Nekatere sorte imajo namreč tudi take cvetove in pri prekratkih prašnikih je pomoč insektov dobrodošla.
Nazadnje urejal/a Plamenka 13 Dec 2013 14:41; skupaj popravljeno 1 krat

Objavljeno: Pe Jun 28, 2013 8:17 pm
Napisal/-a Plamenka
labia je napisal/a:
Seme je zrelo, ko doseže plod končno barvo. Pravo velikost doseže že v zgodnješi fazi.
Kot vemo je kar nekaj čilijev, ki ob različnem stadiju imajo različne barve ploda, čeprav jih jemo lahko tudi v vmesnem.

Recimo Bird`s Eye plod je najprej zelen, nato je črn in na koncu opečnato rdeč. Seme pobiramo iz rdečega.

Jalapeno je najprej zelen in ko je dovolj velik ga že lahko jemo. Nato se zaćne barvati konica in prehaja recimo v rdečo in na koncu je ves rdeč. Zopet pobiramo seme iz rdečega.