Stran 1 od 1
Domaci jogurt by Mesecnik
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: So Jul 06, 2013 1:48 pm
Napisal/-a Mesecnik
Domaci jogurt
Tehnicni pripomocki: kuhinjski termometer, zajemalka, cedilo, kuhalnica, posoda za kuhanje mleka, kozarci za vlaganje s pokrovom in hladilna torba
Sestavine: polnomastno domace kravje mleko, jogurt z aktivno kulturo (npr. MU 3,5 , LCA 1,5 navadni), voda s temperaturo med 40 in 50 ○ celzija.
Mleko mesaj in segrej na 84 stopinj celzija (da se ne prime in prismodi).
Odstavi in pusti, da se ohladi na temperaturo med 40-50 stopinj. Mleko posnemi, precedi in nalij v kozarcke za vlaganje. V 3 dcl kozarce daj pol do eno cajno zlicko jogurta. Premesaj in zapri s cistimi pokrovi za vlaganje.
Kozarce zlozi v hladilno torbo in nalij ogreto vodo, da sega vsaj do polovice kozarca.
Pokrov hladilne torbe dobro zapri in pusti 8 ur.
Po osmih urah kozarce poberi iz hladilne torbe, obrisi in za cez noc ali vsaj za 12 ur pusti v hladilniku, da se jogurt strdi.
Pomembna je temperatura, ki naj ne pade pod 40 stopinj in ni visja od 50 stopinj.
Od casa v hladilni torbi pa je odvisna kislost jogurta. Pri 4ih urah je jogurt bolj blagega okusa.
Plus pri tem receptu je: mala poraba energija, kolicino jogurta si lahko prilagodimo (uporaba vecjih kozarcev ali uporaba vec kozarcev, pri cemer plasti locimo s pekacem, v katerega nalijemo ogreto vodo).
Rok trajanja takega jogurta je odvisen od cistoce pri izdelavi in zapiranja kozarcev. Ko jogurt pogreni ali je vidna plesen, ni vec primeren za uporabo. Meni se jogurti brez problema obdrzijo tudi mesec dni._________________Two roads diverged in a wood,
and I took the one less traveled.
--Robert Frost