Stran 1 od 3

Yellow Pear

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: Ne Jul 07, 2013 10:52 pm
Napisal/-a htf_lover
Indeterminanten. Rastlina ima zelo bujno rast in veliko zalistnikov.
Sorta je nastala okoli leta 1700 v Evropi. Kmalu je postal priljubljen tudi v ZDA. Spada med najbolj znane rumene paradižnike in je med redkimi nerdečimi paradižniki, ki so ga v preteklosti gojili za prodajo. Je zelo roden in zgoden.

Oblika: hruška
Velikost: majhen
Barva: rumen
Listje: paradižnikovo, sortna lastnost je močno zvijanje listov
Odpornost na bolezni: Dokaj odporen. Nekoliko je občutljiv na krompirjevo plesen, zato je potrebno sporti odstranejvati napadene liste in rastline ne smemo zanemariti. Sorta je odporna na Fusarium Wilt (F) in Verticillium Wilt (V).
Plodovi so sladki in priljubljeni pri otrocih in ljudeh, ki nimajo radi kislih paradižnikov. Za večino ljubiteljev paradižnika pa so preblagi in jih cenijo predvsem zaradi zanimive oblike in kot dekoracijo.


Objavljeno: Sr Jul 10, 2013 2:16 pm
Napisal/-a htf_lover

4 jagodke in yellow pear

Objavljeno: Ne Avg 18, 2013 3:31 pm
Napisal/-a Irenca

Objavljeno: Po Avg 19, 2013 11:42 am
Napisal/-a nejevernež
Meni je okus kar dober, ga pa drugo leto ne bo na vrtu, ker je preveč mokast Sad Jaz imam raje sočne paradižnike, ki se kar stopijo v ustih Very Happy_________________Lep pozdrav, nejevernež ;)

Objavljeno: Če Avg 22, 2013 9:04 am
Napisal/-a Matic
nejevernež - daj nam malo idej, kateri so to. Wink

Na Yellow pear sem se spomnil šele na Paradajz maniji, čeprav ga imam doma. Embarassed Je med bolj okusnimi po mojem kriteriju. Smile

Objavljeno: Pe Avg 23, 2013 5:11 pm
Napisal/-a pika
Mokast? Meni je zelo sočen in okusen, pa res je roden. Ker ga je bilo toliko, sem jih za en mali kozarček tudi posušila.

Objavljeno: Ne Avg 25, 2013 11:35 am
Napisal/-a nejevernež
No, mogoče sem res malo pikolovski (beri izbirčen) Embarassed , kar se tiče teksture paradižnika - nimam rad paradižnikov,
ki imajo kašasto/mokasto meso.butnglava Sem bolj pristaš takih, ki se v ustih stopijo kot bomboni. Very Happy

Je pa res roden Idea_________________Lep pozdrav, nejevernež ;)

Objavljeno: Ne Avg 25, 2013 1:15 pm
Napisal/-a Marjeta
Zanimivo se mi zdi tole razpravljanje o okusih.

Če sama letos ne bi imela posajenih enakih sort na dve lokacijah, ne bi verjela, da lahko dajo enake sorte precej drugačen vtis - pač glede na mesto rasti.
Predvidevam, da so, čeprav je govora o istih sortah, paradižniki pri vsakem od nas dejansko drugačnega okusa in teksture.

Objavljeno: To Jan 07, 2014 9:21 am
Napisal/-a petrick
[img][/img][/code]

Res zelo lepo roden paradižnik. Meni lansko leto na začetku sezone zelo dober okus, prosti koncu pa že malenkost kašast in manj sočen.
Letos bo spet na vrtu, že zaradi prijetnega videza._________________petrick