Stran 1 od 3
Lestvica Scovillov - pikantnosti
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: Pe Jul 12, 2013 7:36 pm
Napisal/-a Plamenka
Sorte čilijev - abecedni seznam
Čili - Capiscum
Čili - prezimitev
Čili - splošno o razdelitvi sort
Čili - opraševanje
Vzgoja čilijev - kratke informacije
Čili 2014
Čili 2013
Recepti s čilijem
Vlaganje čilijev
Čili ali paprika ali feferon ???
Pikantnost ali ostrino čilijev se meri v enotah Scoville. Kapsaicin je tista snov v čilijih, ki povzroča pekoč občutek. Večina te snovi se nahaja v semenih in mesu, na katerem so semena. Pekoč občutek v ustih in želodcu ublažimo z maščobami, toplo sladkano vodo, mlekom in sirom. Navadna voda ni tako primerna.
Tule pa je ena od lestvic pikantnosti:
http://www.pepperseeds.eu/scoville/
Če ima kdo primernejšo, naj, prosim, posreduje link.Nazadnje urejal/a Plamenka 25 Dec 2013 14:02; skupaj popravljeno 1 krat
Objavljeno: Če Okt 10, 2013 1:48 pm
Napisal/-a TwityPity
Jaz kdaj pa kdaj pogledam še sem: http://www.chileplanet.eu/tab/Scoville-Heat-Units-A.html, kjer je napisana še vrsta.
Objavljeno: Pe Okt 11, 2013 1:31 pm
Napisal/-a labia
Na hitro sem naredil preglednico ostrine glede na scoville in številčno oznako 1 do 10, ki se jo tudi uporablja.
Opisi uporabe so bolj za orientacijo za tiste, ki šele vstopajo v svet pekočih paprik (čilijev)
Koliko scovillov pa ima posamezen čili pa so podatki dostopni drugje.
Objavljeno: Pe Dec 13, 2013 8:42 pm
Napisal/-a Plamenka
Dodano 19.1.2018
mfranc je napisal/a: |
https://www.cayennediane.com/the-scoville-scale/
Se mi zdi, da je tole ena najdaljših Skovile lojtrc. Točnost pa kot ponavadi +/- 100% in več |
Nazadnje urejal/a Plamenka 19 Jan 2018 14:31; skupaj popravljeno 1 krat
Objavljeno: Pe Dec 20, 2013 12:52 am
Napisal/-a Plamenka
Objavljeno: Ne Feb 02, 2014 12:25 am
Napisal/-a Plamenka
Tudi v tem linku so skovili za nekatere sorte ter kratki opisi:
http://www.chilipeppermadness.com/chili-pepper-types.html
Objavljeno: Sr Feb 05, 2014 10:23 am
Napisal/-a Gringo
Labia
jaz imam AJI in ima dosti večje št. scoville-ov kot si ti zapisal.
MFranc, ki mi je to podaril, ti lahko potrdi.
Sicer pa link v sporočilu nad tvojim piše tole:
AJI AMARILLO Capsicum baccatum
(Peru) 30.000 - 50.000
Objavljeno: Sr Feb 05, 2014 12:50 pm
Napisal/-a labia
Ja, Gringo imaš prav. Ne vem, kako se mi je to zapisalo. Gre za napako. Amarillo je res 30.ooo do 50.000 SHU. Drugače je teh AJI veliko različnih, tudi "sladki" so med njimi.
Sicer sem zapisal na začetku tabele:
Koliko scovillov pa ima posamezen čili pa so podatki dostopni drugje.
Namen prikaza tabele je bil prikaz razmerja med scovilli in deset stopenjsko lestvico jakosti in obenem opis koliko je posamezna stopnja močna in kako jo občutimo.
Navedene sorte so bile samo v ilustrativen namen, ker jih je itak več tisoč in vse nebi imelo smisla tlačit v tabelo.
So pa tukaj : http://www.chileplanet.eu/tab/Scoville-Heat-Units-A.html
zapisane skoraj vse sorte in si vsak lahko prebere Scoville.
Te Scovile si potem lahko pretvori v 10-stopenjsko lestivco in prebere v tabeli, ki sem jo objavil, kako se to občuti v ustih.
Vsekakor pa hvala za korekcijo, je več kot dobrodošla.