Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ancho Poblano
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Ancho Poblano
(Prenos iz arhiva)
Ancho Poblano
Vrsta: Capiscum Annuum
Skovili: 500 do 3000
Plod: srednje mesnat, zelen in kasneje rdeč, do 15cm dolg in 8cm širok
Čili oziroma rahlo pikantna mesnata paprika za pečenje ali polnjenje, ki prihaja iz Mehike. Plod je najprej zelene barve, ob polni zrelosti pa se prebarva na rdečo. Ob polni zrelosti je seveda tudi malce pikantnejši ter bolj okusen oz. sladek.
Do zelene barve naj bi potreboval okoli 68dni, do rdeče pa 88dni.
Moj je trenutno takšen, viden pa je tudi že prvi majhen plod.
Ancho Poblano v loncu - 21.7.2013
Ancho Poblano iz vrta, v še zeleni barvi (125g) - 02.10.2013
Ancho Poblano iz lonca, v končni barvi - 28.11.2013
Rastlina je obrodila cca. 15 plodov spodnjih velikosti in par manjših. Končno je bilo občutiti malce vročine - na oko bi rekel 2000SHU. Semena ima povečini pri peclju, ki se jih precej enostavno odstrani - primemo za pecelj, potisnemo navznoter in potegnemo ven.
V Mehiki iz njega pripravljajo t.i. chili rellenote, katere še zelene popečejo, olupijo, napolnijo s sirom in ocvrejo. Video recept si lahko ogledate tukaj: http://www.youtube.com/watch?v=RhlYiAtxM-c
Obstaja pa tudi njegov temnejši bratec imenovan Ancho Mulato Isleno, kateri naj bi bil sprva temno zelen, kasneje pa se prebarva v temno rdečo oz. skoraj črno, po podatkih na internetu pa tudi malce manjši kot Poblano. Mulatota bom gojil drugo leto, takrat pa tudi prilepim par slikic. Če ga pa že kdo goji, pa brž odpreti novo temo, nalepiti par fotk in napisati par besed
Vrsta: Capiscum Annuum
Skovili: 500 do 3000
Plod: srednje mesnat, zelen in kasneje rdeč, do 15cm dolg in 8cm širok
Čili oziroma rahlo pikantna mesnata paprika za pečenje ali polnjenje, ki prihaja iz Mehike. Plod je najprej zelene barve, ob polni zrelosti pa se prebarva na rdečo. Ob polni zrelosti je seveda tudi malce pikantnejši ter bolj okusen oz. sladek.
Do zelene barve naj bi potreboval okoli 68dni, do rdeče pa 88dni.
Moj je trenutno takšen, viden pa je tudi že prvi majhen plod.
Ancho Poblano v loncu - 21.7.2013
Ancho Poblano iz vrta, v še zeleni barvi (125g) - 02.10.2013
Ancho Poblano iz lonca, v končni barvi - 28.11.2013
Rastlina je obrodila cca. 15 plodov spodnjih velikosti in par manjših. Končno je bilo občutiti malce vročine - na oko bi rekel 2000SHU. Semena ima povečini pri peclju, ki se jih precej enostavno odstrani - primemo za pecelj, potisnemo navznoter in potegnemo ven.
V Mehiki iz njega pripravljajo t.i. chili rellenote, katere še zelene popečejo, olupijo, napolnijo s sirom in ocvrejo. Video recept si lahko ogledate tukaj: http://www.youtube.com/watch?v=RhlYiAtxM-c
Obstaja pa tudi njegov temnejši bratec imenovan Ancho Mulato Isleno, kateri naj bi bil sprva temno zelen, kasneje pa se prebarva v temno rdečo oz. skoraj črno, po podatkih na internetu pa tudi malce manjši kot Poblano. Mulatota bom gojil drugo leto, takrat pa tudi prilepim par slikic. Če ga pa že kdo goji, pa brž odpreti novo temo, nalepiti par fotk in napisati par besed
Se opravičujem za pozen odgovor
Probal sem samo surove, nekaj zelenih iz vrta (ne pečejo), in rdeče iz lonca (rahlo pečejo).
Na drugo leto računam da tudi na vrtu dozorijo, če ne, jih ne gojim več.
Trenutno že 1 mesec zorim "zelence" iz vrta v zaprtem loncu med jablanami. Od 5 sta 2 zgnila, 3je se še držijo, eden pa je že precej blizu končni barvi. Bomo videli
Probal sem samo surove, nekaj zelenih iz vrta (ne pečejo), in rdeče iz lonca (rahlo pečejo).
Na drugo leto računam da tudi na vrtu dozorijo, če ne, jih ne gojim več.
Trenutno že 1 mesec zorim "zelence" iz vrta v zaprtem loncu med jablanami. Od 5 sta 2 zgnila, 3je se še držijo, eden pa je že precej blizu končni barvi. Bomo videli