Vložena rdeča pesa
-
- Site Admin
- Prispevkov: 10774
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Vložena rdeča pesa
(Prenos iz arhiva)
-
- Prispevkov: 1719
- Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Rdeča pesa - Beta vulgaris
dodal: TwityPity
Ima kdo kakšen preverjen recept za vlaganje rdeče pese?
In predvsem - alkoholni ali vinski kis?
Še za začimbe me zanima katere so tiste, ki "trgovinski" dajejo okus.
Hvala._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
dodal: TwityPity
Ima kdo kakšen preverjen recept za vlaganje rdeče pese?
In predvsem - alkoholni ali vinski kis?
Še za začimbe me zanima katere so tiste, ki "trgovinski" dajejo okus.
Hvala._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Copy-pase iz mojih zapiskov - recept sem dobila pred leti od sodelavke:
RDEČA PESA – navodilo za kuhanje
- peso pred kuhanjem dobro oprati. Drgniti le z mehkim delom gobice ali z rokami, ne pa s krtačko.
- ne smemo ji odrezati repa in nastavka za liste (ker bi med kuhanjem izgubila preveč koristnih snovi)
- kuhati do mehkega. (Odvisno od velikosti gomoljev od 1 do 2 uri)
- pustiti, da se v vodi ohladi – čez noč
narezati bodisi ročno, bodisi z različnimi rezalkami, lahko tudi z multipraktikovim kolutom.
______________
VLOŽENA RDEČA PESA (cca 13 kozarcev po 0,70 l)
10 l kuhane pese – nareži
20 dag sladkorja
½ litra vode
1 l vinskega kisa
sol – 2 rezani jedilni žlici
po želji lahko dodate kumino in druge začimbe.
sladkor, vodo vinski kis zmešaj, prevri (5 minut), dodaj peso, soli po okusu, še enkrat prevri naloži v kozarčke, sproti tlači, da pride tekočina na vrh in takoj zapri z alu pokrovčki.
Opomba: tako vložena rdeča pesa je malo manj kisla, kot od Ete, oz. po mojem okusu ravno prav. Pred serviranjem ji po želji dodate še olje, nujno pa ni.
PS: zdrži vsaj 2 leti. Doslej sem jo vložila par sto kozarcev, zase in za druge, in se niti eden ni pokvaril.
RDEČA PESA – navodilo za kuhanje
- peso pred kuhanjem dobro oprati. Drgniti le z mehkim delom gobice ali z rokami, ne pa s krtačko.
- ne smemo ji odrezati repa in nastavka za liste (ker bi med kuhanjem izgubila preveč koristnih snovi)
- kuhati do mehkega. (Odvisno od velikosti gomoljev od 1 do 2 uri)
- pustiti, da se v vodi ohladi – čez noč
narezati bodisi ročno, bodisi z različnimi rezalkami, lahko tudi z multipraktikovim kolutom.
______________
VLOŽENA RDEČA PESA (cca 13 kozarcev po 0,70 l)
10 l kuhane pese – nareži
20 dag sladkorja
½ litra vode
1 l vinskega kisa
sol – 2 rezani jedilni žlici
po želji lahko dodate kumino in druge začimbe.
sladkor, vodo vinski kis zmešaj, prevri (5 minut), dodaj peso, soli po okusu, še enkrat prevri naloži v kozarčke, sproti tlači, da pride tekočina na vrh in takoj zapri z alu pokrovčki.
Opomba: tako vložena rdeča pesa je malo manj kisla, kot od Ete, oz. po mojem okusu ravno prav. Pred serviranjem ji po želji dodate še olje, nujno pa ni.
PS: zdrži vsaj 2 leti. Doslej sem jo vložila par sto kozarcev, zase in za druge, in se niti eden ni pokvaril.
-
- Prispevkov: 1057
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Muha, isti recept imam jaz.
Dodam še za prst hrena, malo kumine in malo česna. Nikoli ne tlačim v kozarce, ker potem med peso pridejo mehurčki in pesa zavre. Narežem jo ne čist natanko, ker potem je taka cunjasta.
Kuham pa jo jaz pozno zvečer, pustim v velikem loncu (ne skuham jo do konca) in jo naslednjo dan olupim. Gre kar z roko lupit.
Irena
Iz teme o rdeči pesi - 10. 1. 2014 (dodala muha)
In sicer vlagam:
1 liter vode
1,5 litra vinskega kisa
na liter mešanice dobra žlička sladkorja, slaba žlica soli
na en kozarec za noht hrena (obdrži kompaktnost pese
malo česna - za dva nohta
Peso zvečer skuham (okoli ene ure se kuha, ker se potem še ohlaja; ko jo prebodeš ni več trda), pustim čez noč da se ohladi, drugi dan takoj zjutraj jo olupim (potegneš z roko olup dol), naribam na ne preveč tanke kroge. Mešanico s kisom imam vedno na štedilniku, da malo vre. Malo vode dam v kozarec, nato peso in malo obrnem s kuhalnico - da ni zraka. Tako nadaljujem do konca. V kozarec ne nabutam pese. Pesa, ki jo vržeš v kozarec in zaliješ rada zavre zaradi zraka.
Irena
Dodam še za prst hrena, malo kumine in malo česna. Nikoli ne tlačim v kozarce, ker potem med peso pridejo mehurčki in pesa zavre. Narežem jo ne čist natanko, ker potem je taka cunjasta.
Kuham pa jo jaz pozno zvečer, pustim v velikem loncu (ne skuham jo do konca) in jo naslednjo dan olupim. Gre kar z roko lupit.
Irena
Iz teme o rdeči pesi - 10. 1. 2014 (dodala muha)
In sicer vlagam:
1 liter vode
1,5 litra vinskega kisa
na liter mešanice dobra žlička sladkorja, slaba žlica soli
na en kozarec za noht hrena (obdrži kompaktnost pese
malo česna - za dva nohta
Peso zvečer skuham (okoli ene ure se kuha, ker se potem še ohlaja; ko jo prebodeš ni več trda), pustim čez noč da se ohladi, drugi dan takoj zjutraj jo olupim (potegneš z roko olup dol), naribam na ne preveč tanke kroge. Mešanico s kisom imam vedno na štedilniku, da malo vre. Malo vode dam v kozarec, nato peso in malo obrnem s kuhalnico - da ni zraka. Tako nadaljujem do konca. V kozarec ne nabutam pese. Pesa, ki jo vržeš v kozarec in zaliješ rada zavre zaradi zraka.
Irena
-
- Prispevkov: 1057
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Garden-ja, med trgovinsko in domačo pese ni primerjave. Jaz imam podolgovato temno rdečo peso, ki jo z lahkoto narežem na rezalnik. Okrogle nimam, ker ni tako polna in mesnata. Domača pesa je veliko bolj sončna od kupljene.
V peso se daje načeloma samo kumina, pa še ta ne, če jo ne maramo. Hren in česen, pa dam jaz zato, ker pravijo, da ostane kompaktna in trda vložena.
Irena
V peso se daje načeloma samo kumina, pa še ta ne, če jo ne maramo. Hren in česen, pa dam jaz zato, ker pravijo, da ostane kompaktna in trda vložena.
Irena
-
- Prispevkov: 1719
- Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Irena je napisal/a: |
Narežem jo ne čist natanko, ker potem je taka cunjasta. |
Kis pri kuhanju zelenjave poskrbi, da ostane čvrsta in hrustljava. Od tistega hipa dalje, ko jo damo kuhat v ustrezno mešanico kisa in vode ali tudi vina, se ne bo več mehčala.
Preverjeno na rdeči pesi in še bolj opazno na bučkah, ki so po pol ure kuhanja v vinu ostale čvrste kot da bi bile surove. Zato tudi krompir ostane v koščkih, če ga kuhamo z zeljem vred.
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 2615
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
jaz sem naredila po receptu iz "kulinarike".
postopek čiščenja in kuhanja enako kot navajate. enako tako lupljenje drugi dan ohlajene r.p. v kuhani vodi in ročno rezanje na kolobarčke in še na pol (pesa je bila gromozanska). potem narezano potopim v nekaj minut kipečo "kislico". še malp kuhanja ko znova vse skupaj zavre. vročo vlagam (izvadim v drugo posodo) v kozarce s pomočjo kuhinjske prijemalke (ščipalka). zalijem z vročo "kislico". ob robovih kozarca z nožem rahlo pobezam, da gredo mehurčki ven. na koncu dodam natrgan lovorjev list. po receptu sem prvič kozarce obrnila na "glavo".
mešanica "kislice" je pa taka: za cca 3 kg r.p. - 1l vode, 1/2l kisa za vlaganje, 1/2kg sladkorja, 2 zvrhani žlici soli. na koncu v kozarce lorber.
ko sem pri kuhanju probala "kislico" me je presenetilo, da sploh ni sladka kljub taki količini sladkorja. okus pese bo ugotovljen šele čez čas. lpvoda
PS: ker imam ta mičkano tehtnico sem tehtala peso (cca 6kg) na malo nenavaden način. relativno primitiven a vseeno uporaben. saj nekaj gramov dol ali gor ne dela problema. v eni roki sem držala 1kg sladkorja v drugi roki vrečko z toliko pese kot se mi je zdelo, da je teža sladkorja._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
postopek čiščenja in kuhanja enako kot navajate. enako tako lupljenje drugi dan ohlajene r.p. v kuhani vodi in ročno rezanje na kolobarčke in še na pol (pesa je bila gromozanska). potem narezano potopim v nekaj minut kipečo "kislico". še malp kuhanja ko znova vse skupaj zavre. vročo vlagam (izvadim v drugo posodo) v kozarce s pomočjo kuhinjske prijemalke (ščipalka). zalijem z vročo "kislico". ob robovih kozarca z nožem rahlo pobezam, da gredo mehurčki ven. na koncu dodam natrgan lovorjev list. po receptu sem prvič kozarce obrnila na "glavo".
mešanica "kislice" je pa taka: za cca 3 kg r.p. - 1l vode, 1/2l kisa za vlaganje, 1/2kg sladkorja, 2 zvrhani žlici soli. na koncu v kozarce lorber.
ko sem pri kuhanju probala "kislico" me je presenetilo, da sploh ni sladka kljub taki količini sladkorja. okus pese bo ugotovljen šele čez čas. lpvoda
PS: ker imam ta mičkano tehtnico sem tehtala peso (cca 6kg) na malo nenavaden način. relativno primitiven a vseeno uporaben. saj nekaj gramov dol ali gor ne dela problema. v eni roki sem držala 1kg sladkorja v drugi roki vrečko z toliko pese kot se mi je zdelo, da je teža sladkorja._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)