Stran 1 od 1

Breskov sirup

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: Sr Avg 07, 2013 4:06 pm
Napisal/-a Irena
Dobila sem mehke breskve in recept. Sirup gre pri nas za med in pravijo, da je vrhunski.
1 lliter vode
1 kg breskve
10 g citronke
lahko vanilija cuker
1 kg sladkorja

Breskve sem olupila, razkoščičla. Vse skupaj dala v lonec. Malo preden je zavrelo sem ugasnila. Vse skupaj sem v multipraktiku (ali palični) zmiksala in še toplo nalila v steklenice.
Breskve so bile res mehke.

Irena

ps.: nisem nič precedila, tako imaš kašast sirup.

Objavljeno: Pe Avg 09, 2013 8:50 pm
Napisal/-a metuljc
Pravkar v delu nekaj podobnega. Bresve olupljene, izkoščičene (ob sporemljavi grmenja in prvih dežnih kapelj), posute s sladkorjem, mal citronke, počakale bodo do jutri, da se malo okusi intenzivirajo, potem kuhanje, dodatek vode in v steklenice. Aja, vmes opravi svoje še paličnjak.
In jutri so na vrsti tudi breskve za komppot. Če bo kaj premehkih, se bodo pridružile tem, ki se danes marinirajo. Brez marelične marmelade in breskovega komota ter lutenice, aja, pa vkuhanega paradižnika pri nas ni poletja (no, pa še marsičesa drugega se nabere).

Objavljeno: Pe Avg 09, 2013 9:53 pm
Napisal/-a bobolino
Sem šla kuj pogledat, kaj je lutenica! Laughing_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë

Objavljeno: Pe Avg 09, 2013 11:23 pm
Napisal/-a metuljc
Nekjaj izjemno dobrega, verjemi. Pa nič komplicirano za naredit. Morda objavim recept, ki ga imam mama od njene bivše sodelavke, ki je, žal, ni več med nami.

Objavljeno: To Jan 31, 2017 1:41 pm
Napisal/-a katarinav
Je to sirup za redčit z vodo ali sok?
Super ideja, kako porabit preveč zrele breskve, če imaš že polno omaro marmelade. ;)

Objavljeno: To Jan 31, 2017 5:58 pm
Napisal/-a elstar
Jaz takšen gosti sok redčim z mlekom.

Objavljeno: To Jan 31, 2017 6:14 pm
Napisal/-a katarinav
Res? to pa prvič slišim, me pa spominja na sladico iz otroštva. Gost mareličen/jagoden sok s smetano. Razz

Objavljeno: To Jan 31, 2017 6:43 pm
Napisal/-a elstar
Ja, breskov ali jagodni gosti sok z mlekom je odlična kombinacija, kakšni drugi pa imajo mogoče preveč kisline- vsaj za moj okus.
Lahko je pa tudi s smetano, tu ima domišljija prosto pot...

Objavljeno: To Jan 31, 2017 7:27 pm
Napisal/-a pika
Včasih sem si v kafiču naročila gosti sok z mlekom, je kot bi pil frape. Tudi bananin je dober.