Stran 1 od 6

Paradižnikova mezga

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: Po Avg 12, 2013 12:39 pm
Napisal/-a Matic
Ja, vem da internet mrgoli receptov. A glede na to da nas je tukaj dosti "paradajzarjev", ki imamo za razliko od tistih ki kupijo kakšen kilogram za kuhanje, priložnost eksperimentirati s paradižniki, bi me zanimal preizkušen recept.
Nisem namreč toliko vešč še kuhanja, pa bi rad dober - vaš recept.


Pa podvprašanje: od shranjevanja semen mi ostane praktično celotno meso paradižnika. Se lahko to uporabi za mezgo ali je potreben tudi gel? Embarassed

P.s.: pričakujte še kakšno podvprašanje pri receptu. Wink

Objavljeno: Po Avg 12, 2013 12:49 pm
Napisal/-a Ivčk
Odgovor na prvo podvprašanje: ravno tisto meso od razsemenjevanja je najboljše za mezgo, ker si večino tekočine in semen (ki nekatere zelo motijo v mezgi) že odtsranil, zato se mezga veliko hitreje zgosti in skuha! Wink

Jaz bom tudi počakala na recepte, zanimajo pa me predvsem shranki iz samega paradižnika, brez druge zelenjave! Torej prava mezga, koncentrat,..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A

Objavljeno: Po Avg 12, 2013 12:53 pm
Napisal/-a Matic
Hvala Iva. Smile

Ja, to tudi mene - brez paprike, čilijev in bog-ve-česa-vse, kar ima skoraj vsak recept na internetu.


Citiram:
paradižnik opereš, odsraniš tisti delček, ki je zraščen s pecljem, narežeš in daš v posodo in kuhaš, kuhaš, dokler voda ne povre. Ne dodajam začimb, le sol, ki je tudi kot konzervans. Lahko ga na koncu zmelješ s paličnim mešalnikom, vendar le-ta ne zmelje semen, zato priporočam pasirnik ali pa kar precejaš preko cedila in semena ostanejo na njem. Vročo mezgo vlij v vroče kozarce, zapri in počasi ohlajaj (zavij v deko).

Tole bi celo zdajle šel kar pobrat, pa se ustavi že pri tem, ker ne vem kaj je z vodo - koliko jo moram dati, če sploh. Embarassed

Objavljeno: Po Avg 12, 2013 1:05 pm
Napisal/-a notranjka
Milim,da je tule mišljena paradižnikova voda,torej paradižnikov sok.

Drugače pa jaz dam kak deci ali dva vode,ravno toliko da se paradižniki ne primejo dna posode,kasneje ko se masa segreje pa itak paradižnik odda svoj sok._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/

Objavljeno: Po Avg 12, 2013 1:08 pm
Napisal/-a Matic
Hvala notranjka, ravno to me je zanimalo - če se ne bi kaj prijelo, če je v štartu bolj ali manj samo surova masa.
Se kar lotim. Very Happy

Objavljeno: Po Avg 12, 2013 1:09 pm
Napisal/-a muha
Ni ravno mezga, ampak TAKOLE shranim za zimo vse viške domačih paradižnikov. Za mezgo jih imam premalo. Dodajam povsod, kjer bi v kuhane jedi dodala svež paradižnik.

Objavljeno: Po Avg 12, 2013 1:16 pm
Napisal/-a Matic
Muha, tole se pa še boljše zdi!
Ker s paradižnikovo mezgo imam vsaj jaz v mislih shranjen kozarček in ta veliko žlico, ko se me od zime na pomlad loteva kriza po paradajzu. Wink

Objavljeno: Po Avg 12, 2013 2:55 pm
Napisal/-a brbr
Kot Muha shranjujem pelate, ki jih najprej potopim v vrelo vodo, olupim, prepolovim, očistim semena, natlačim v kozarce -manjše. Za vsak slučaj dodam pol žličke limoninega soka in pasteriziram 10min ter počasdi ohladim pod deko...

Mezgo pa pripravimo takole:
zelo zrele paradižnike prerežem na manjše kose, dodam: baziliko, korenje, liste zelene. Pustim počasi vreti dokler se paradižniki povsem ne razpustijo (1-2uri). Potem goščo ohladim - toliko, da jo lahko obdelujem naprej. Ko je dovolj hladna jo izžamem na strojčku za mletje mesa. Tako se lepo odstranijo vsi trdi delci. Dobljeno goščo pa ponovno zavrem in pustim, da povre do želene gostote. Še vročo natočim v vroče steklenice, zaprem in ohladim pod deko._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Po Avg 12, 2013 3:44 pm
Napisal/-a metuljc
muha je napisal/a:
Ni ravno mezga, ampak TAKOLE shranim za zimo vse viške domačih paradižnikov. Za mezgo jih imam premalo. Dodajam povsod, kjer bi v kuhane jedi dodala svež paradižnik.

Ja, takole je zelo uporabno. Sem hotela nalepit link, pa me je muha prehitela. Wink Prakticiram že kar nekaj let, že precej pred objavo recepta. Po mojih izkušnjah tako shranjen paradižnik najbolj ohrani svoj okus.
Shranjujem tudi paradižnikovo mezgo (bolj sok), če imam paradižnika dovolj.
Od mešamnih shrankov pa obožujemo lutenico, s tem, da dodam nasekljan peteršilj in cepkane paprike. No, seldnji recept bi sodil v drugo temo.