Stran 1 od 5

Sušeni paradižniki na soncu

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: To Avg 20, 2013 2:00 pm
Napisal/-a tjesih
Sušeni paradižniki na soncu

2 kg malih paradižnikov
oljčno olje
bazilika, origano, sol, sladkor, 1 glavica česna

Paradižnik dobro operemo in posušimo. Nato ga posujemo z baziliko, origanom, strtim česnom, posolimo in posladkamo z 1 malo žličko sladkorja. Na koncu pokapamo z oljčnim oljem.

Paradižnike razporedimo na pladenj in pokrijemo s čim bolj prozorno gazo.

Sušimo 4 dni na vročem soncu, če je ponoči hladno pladenj odnesemo v hišo.

Po 4 dneh preložimo v kozarce in zalijemo z oljčnim oljem.

Hranimo na hladnem.

Objavljeno: To Avg 20, 2013 3:54 pm
Napisal/-a greeny
Paradižnikov še nismo shranjevali drugače kot v zamrzovalniku, tole me pa precej mika. Sicer je največji bum češnjevcev mimo, ampak mogoče še bo dovolj za pokušnjo.Nazadnje urejal/a greeny 24 Avg 2013 09:40; skupaj popravljeno 1 krat

Objavljeno: To Avg 20, 2013 5:28 pm
Napisal/-a pika
Lahko poskusiš tudi s kakšnim malo večjim paradižnikom, ampak ga je dobro narezati na rezine, da se dovolj hitro posuši. Preverjeno. Jaz ga sušim kar v sušilniku za sadje, ker na soncu nimam nikjer takega prostora, da se ne bi mačke sprehajale čez.

Nisem pa še sušila skupaj s česnom, bom definitivno poskusila.

Objavljeno: To Avg 20, 2013 6:08 pm
Napisal/-a metuljc
greeny je napisal/a:
Paradižnikov še niso shranjevali drugače kot v zamrzovalniku, tole me pa precej mika. Sicer je največji bum češnjevcev mimo, ampak modgoče še bo dovolj za pokušnjo.

Bojim se, da je mimo tudi največji bum vročega sonca.

Objavljeno: To Avg 20, 2013 9:08 pm
Napisal/-a juglans
Pri nas tudi sušimo paradižnik. Že tretje leto.

Najbolje se mi je obnesel Tomaccio. Plodove narežem na polovičke, jih posolim in lepo nastavim na lese. Obračam jih tako, da je prerezana stran obrnjena navzgor. Se lepše suši in lesa ni vsa "paradižnikova". Nič ne pokrivam.

Čas sušenja je odvisen od temperatur in morebitnega vetra ali vsaj minimalne sapice. Dva in pol do tri dni na soncu, v prihajajočih dneh z nižjo temperaturo zagotovo več, ponoči pa na suho izpod rose. Jaz ga sušim kar v praznem rastlinjaku, prostor je, klima je suha, funkcionira super. Pozoren sem, da so ravno prav suhi, ne preveč, ne premalo. Idealni so še malce mehki, nikakor ne trdi kot podplat. V sušilniku radi karamelizirajo, če sušimo na previsoki temperaturi.

V kuhinji olje segrejem in dodam začimbe (žajbelj, rožmarin, timijan, bazilika, česen). Ko začimbe zacvrčijo takoj začnem dodajati suh in hladen paradižnik s čimer mešanico ohladim. Gledam, da se začimbe v olju ne pregrevajo preveč. Vse skupaj nato segrejem na 80°C in nato preložim in zalijem v kozarce.

Oblizujemo prste in vlažnih oči odnesemo v shrambo do tistih dni. Degustacijskih dni. Do njih preteče nekaj Lahinje (potok v bližini), okusi pa med tem dozorijo.
Rok trajanja tudi do dveh let, sicer jih v shrambi zmanjka občutno hitreje.

Vedno znova in znova upam na dolgo življenje. Za nekatere stvari je enostavno škoda prehitrega zaključka.

lp.

še slike

Objavljeno: To Avg 20, 2013 10:42 pm
Napisal/-a metuljc
Juglans, na degustacijski dan bi se pa človek kar napovedal na obisk tja k Lahinji. Very Happy
In resno: a paradižnikov, ki se sušijo, nič ne obiskujejo ose, muhe in drugi podobni frčalci?

Objavljeno: To Avg 20, 2013 11:18 pm
Napisal/-a greeny
juglans, ko segrevaš olje, ga cso količino, ki jo rabiš potem za v kozarce, ali se lahko hladnega na koncu dolije? Začimbe suhe ali lahko sveže?

Objavljeno: Pe Avg 23, 2013 12:03 am
Napisal/-a juglans
Se oproščam zaradi poznega odgovora.

@metuljc, degustacija ha? Vem, vem, tudi mene pre-mnogokrat firbec daje.
Kot kaže bom po sili razmer, nerad, z odporom, godrnjajoč potisnjen čez rob in tako le prišel na jesensko srečanje. Krivec za to je Darso, pravzaprav morebitne koščice vinogradniške breskve z njo.
Skratka, takrat lahko prinesem kaj s seboj. Vendar je pred vsem skupaj še ČE.

Muhe, ose. Ne, jih ni bilo, sem si pa pripravil še prazne lese, da jih poveznem čez. Razlog je verjetno v tem, da je rastlinjak povsem prazen in tako ne vabi različnega mrčesa. Kot sem že nekje omenjal, v bližini raste mačica, (Salix caprea) trenutno polna uši in zato polna rojev os in seršenov. V tolikšnih množicah jih dejansko še nisem videl. Pod grmi os kar mrgoli in je verjetno v tem razlog, da paradižnika niti niso opazile.

@greeny, segrejem kar vse olje, začimbe vse suhe, razen česna. Sem imel že težave zaradi svežih zeli, tudi zaradi premalo suhih paradižnikov in ni bilo trajno. Zato previdnost. Nekako nisem pristaš hranjenja "vloženih" stvari v hladilniku in z kratkim rokom uporabnosti. Verjamem, da z gretjem izgubljam na vrednosti živila (olivnega olja), vendar je to dejstvo prisotno v vsej prehranjevalski navadi današnjega časa (termična, kemična ... obdelava). Ta problem skušam reševati na drugih ravneh vendar o tem ne bom, ker to ni bistvo tega vprašanja.

Suh paradižnik v olivnem olju obravnavam kot priboljšek.

Način dodajanja zelišč kot ga omenja tjesih mi je tudi zanimiv. (da posuješ po še svežem paradižniku) Bom poizkusil. Sem ljubitelj izrazitih okusov različnih zelišč, se je pa potrebno na to tudi privaditi.

lp.

Objavljeno: Pe Avg 23, 2013 12:26 am
Napisal/-a metuljc
juglan s, zmanjšaj oni ČE na če ali še na manj. Te bomo veseli, lokacija je pa tudi prijetna, veš. Embarassed