Stran 1 od 2

Sataraš po najino

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: To Avg 27, 2013 11:41 pm
Napisal/-a viktorh
Čas, ko je na vrtu vsega dovolj, velikokrat preveč. Pa razmišljaš kaj vse, ki si pridel, bi lahko predelal in kako, z kašnim namenom…. Paradižnikovo mezgo, pa razne omake, ajvar…

Vsa leta do sedaj sva s soprogo pripravljala sataraš, dušeno mešanico čebule, paprike, paradižnika…

Letos pa sva se odločila, da napraviva tudi sataraš, ki ga ne bova hranila v zamrzovalniku ampak v kozarcih v kleti.
Nabrala sva paradižnik, papriko, peteršilj, baziliko, čebulo, česen…vse malo drugače.
- paprike sva očiščene popekla v pečici…jih olupila in narezala na primerno velikost,
- paradižnike sva potopila v vreli vodi, jih olupila, očistila semen in narezala na primerno velikost,
- čebula narezala na tanke rezine, enako česen…

K zmehčani čebuli sva dodala česen, še malo prepražila, dodala narezano papriko in paradižnik, dušila, dušila dokler se olje ne dvigne…dodava začimbe. Po več kot dveh urah dušenja nalijeva v kozarce, jih zapreva, pasterizirava in shraniva.

Razlika je v tem, da večina papriko, paradižnik in ostalo nareže in duši na maščobi....Kdor pa ima občuljiva prebavila ve, da so prav olupki natežje prebavljive stvari, zato jih je modro izločiti.
Takole pa izgleda to v posameznih fazah in končno v kleti:



















_________________Viktorh

Objavljeno: Sr Avg 28, 2013 8:56 am
Napisal/-a muha
Zanimiv recept.

Se pa sprašujem, zakaj je treba kozarce, če vanje nalijemo praktično še vrelo vsebino, kasneje dodatno pasterizirati? Jaz jih nikoli in ni problemov. Tudi maso za sataraš sem že tako shranjevala in se je v redu ohranila.

Objavljeno: Sr Avg 28, 2013 10:31 am
Napisal/-a viktorh
muha,
dela je bistveno več, je pa res, da je zaradi olupljenih plodov lažje prebavljivo.

Glede pastriziranja pa sem enkrat že navedel razlog: gre za 100% zaščito vloženega, saj pri manipulaciji med polnjenjem lahko pride do napake..
Res pa je, da sem nekaj let zapovrstjo vlagal paradižnikovo mezgo v "steklenice" od kokte /0,3 in 0,5 l/. Te so iz najdebelejše plastike. Temeljito oprane sem polnil z vročo mezgo tako, da sem flaško držal v hladni vodi in vanjo vlival vsebino. Le malo se je deformirala. Napolnil sem jo ČEZ rob, jo zaprl in počasi ohladil. V kleti so počakale do novega paradižnika. Niti ena se ni pokvarila. Letos pa sem nabavil steklenice s pločevinastim pokrovčkom. Polnim lahko že malo ohlajeno - malo manj vroče in pasteriziram.

Saj veš, človek vedno nekaj eksperimentira, preizkuša nekaj novega, drugačnega. Najlažje je dati vse v zamrzovalnik....toda saj veš kako je izgledalo, ko je bilo v njem veliko mezge, pa sataraša, pa....pa...
Res pa je tudi, da zaupam strokovnjakom, ki o tem pišejo, v konkretnem primeru sem pasteriziranje povzel po Janji Remškar - Shranjeno bogastvo domačega vrta.
Letos sem tako delal tudi pindžur._________________Viktorh

Objavljeno: Sr Avg 28, 2013 11:57 am
Napisal/-a MARIJAV
Odkar imam lonec za pasteriziranje (vsaj 15 let) vanj vtaknem vsako vložnino, preden jo pospravim v shrambo, ki pri meni ni najbolj optimalna. Saj veste: ziher je ziher Wink ._________________Živeti na podeželju je najlepše!

Objavljeno: Sr Avg 28, 2013 12:56 pm
Napisal/-a Darso
Zakaj bi se pokvarilo če ni treba in tudi po tem vidiš, če kakšen pokrovček ne prime, ga zamenjaš ali vsebino porabiš. lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home

Objavljeno: Sr Avg 28, 2013 1:30 pm
Napisal/-a muha
Potem pa mene očitno rešuje shramba brez oken, ki ima poleti in pozimi konstantnih 16-18 °C , odvisno od višine police. Odkar sem zelo pazljiva s pokrovčki in vse poškodovane zavržem takoj po odprtju kozarca, nimam težav. Mogoče kaj pripomore tudi, da enako kot kozarce istočasno segrejem še pokrovčke?

Objavljeno: Če Avg 29, 2013 11:25 am
Napisal/-a lpmami
Pri segrevanju kozarcev in pokrovčkov je res več dela, ampak taki "varnostni" ukrepi se praviloma zelo izplačajo.
Meni ni slabšega kot da sem se trudila z vso "packarijo", potem pa zavre ali splesni. Se je zgodilo zelo poredkoma, bolj na začetku moje kuharske kariere. Zdaj raje zelo pazim, saj imam klet zelo neprimerno za hranjenje vložnin (blok s centralno, slabo izolirane cevi pa v kleti)._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Pe Avg 05, 2016 8:13 pm
Napisal/-a cinija1
Kar lepo raste število kozarcev in kozarčkov. Danes zopet ena runda. Pa še bo, hvala bogu.


.Svojo papriko sem čisto v živo pobrala, tako, da je nekaj časa ne bo. Za današnjo rundo je bilo potrebno kupit.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...

Objavljeno: Pe Avg 05, 2016 8:59 pm
Napisal/-a tajana
Pridna si Cinija. In kako lepo zgleda tako polna skleda. A te lahko prosim se za recept za sataras po tvoje. Glede na to, da imam kar nekaj zrele zelenjave na vrtu in dopust, se bi lotila se kaksnega shranka._________________CARPE DIEM