Namakanje zelišč/začimb v alkohol

Odgovori
crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 10774
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Namakanje zelišč/začimb v alkohol

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
MARTINKA
Prispevkov: 524
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

Zanima me, katerih zeli ne smemo namakati v žganje, ker se izločajo strupene snovi? Za žajbelj mi je že Muha povedala. Še kakšna zel, ki ne sodi v šnopec? Kaj pa tisti, ki delate domač jegermaister? Tja gre tudi žajbelj, kajne?

Hvala.
vodenka
Prispevkov: 849
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Pelin tudi ni za namakanje v šnopc
orlica
Prispevkov: 299
Pridružen: Ne Jun 02, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a orlica »

v alkohol se ne sme namakati pelina, ker se menda izločajo rakotvorne učinkovine.
lahko pa iz pelina pripravljamo čaj.
Darso
Prispevkov: 827
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Darso »

Kaj pa pelin suh zlet v med? lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
vodenka
Prispevkov: 849
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Pelin je samo za čaj pa še tega je treba pazit da sene popije preveč,
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

TUKAJLE je napisanega nekaj več, zlasti o žajblju.

V primeru dileme je dobro poiskati in prebrati vse možne lekarniške strani, zlasti tiste novejšega datuma, o rastlini, ki nas zanima.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Še nekaj: TUKAJLE Zlatko Zakladko pojasnjuje, da se v žganje daje divji pelin, ne vrtnega.

Domnevam, da ima gospod ustrezno znanje, sicer bi skoraj ne smel voditi oddaj o spoznavanju rastlin.
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Nobenega od pelinov, pa žajblja, vinske rutice. Pravzaprav rastlin, ki vsebujejo tujon, ki je topen v alkoholu, ne pa v vodi.
Moje osebno mnenje: za tistih nekaj listov, ki pridejo v kakšno mešano zeliščno žganje, pa tudi za tako, ki je iz enega samega zelišča, pa, če to pijemo 1x na mesec, se ne sekiram. Najboljši žajbljev liker sem naredila enkrat, ko sem zmešala žajbelj, namočen v žganju in onega, namočenega s sladkorjem (kot smrekove vršičke). Jasno, ker sta tako alkohol kot voda izločila vsak druge snovi, kombinacija pa je bila izjemno dobra.
(to ni nagovarjanje k dejanju, je le spomin na en dober liker. Embarassed )
Darso
Prispevkov: 827
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Darso »

Za ameriški slamnik pa je baje priporočljivo, da se namaka v alkoholu drugače ni topen. Res ali ne? lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
Odgovori