Stran 1 od 5
Japonska nazobčanka – šitake (Lentinula edodes)
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: Pe Sep 06, 2013 2:31 pm
Napisal/-a muha
Čestitke!!!
Že nekaj let me mika, da bi poskusila, pa nekako ne pridem do pravega lesa (suhih drv za kurjavo mi je pa škoda ).
Si nacepila na štore ali na veje? Katerega drevesa?
Objavljeno: Pe Sep 06, 2013 4:25 pm
Napisal/-a Aye-Aye
ne, saj ne smejo bit suha drva, najbolje da je sveža sečnja, no malo lahko odstoji,. Imam pa bukov in gabrov les, okroglice premer od 10-15 cm, ko nam je pripeljal drva je zraven pripeljal tudi nekaj teh sveže sekanih.
Imamo tudi nekaj ostrigarjev, so vmes tudi začeli pa zaradi suše prenehali, verjetno pa bodo bolj v jeseni še pognali.
Razmišljam še o kaki drugi gobi iz te strani, bi morda lahko kaj skupaj naročili, pravzaprav ti pripravijo katerikoli micelj gobe, ki si jo želiš, le količina mora bit zadostna, da se jim splača. No pa z lisičkami in jurčki se ne ukvarjajo. Bolj te ki rastejo na štorih, pa kake šampinjone in zajčke.
Objavljeno: Pe Sep 06, 2013 6:27 pm
Napisal/-a muha
Jaz bi kar bila za to, samo moram razmisliti, kje dobiti sveže okroglice. Pravzaprav računam, da bi jih zgodaj spomladi lahko, takrat ko sekajo tod okoli.
Koliko časa micelij lahko počaka nanje?
Objavljeno: So Sep 07, 2013 1:00 am
Napisal/-a TwityPity
Mi smo jih gojili pred leti, vendar v vreči oz. kompletu. Se mi zdi da smo jih ene štirikrat obrali, potem je bilo pa konec. Ta komplet je bil pa v kleti na 16°C in zelo visoki vlagi.
Okusna goba, in jo bom še gojil, vendar na hlodih, tako kot Aye-Aye. Najprej je pa treba najti eno senčno mesto, kamor bi jih lahko postavil.
muha, sedaj pa nič ne podirajo v vaših krajih???
Objavljeno: So Sep 07, 2013 9:23 am
Napisal/-a muha
Nak, pri nas se sečnja začne tamle enkrat februarja/marca. Jeseni so kmetje še na poljih.
Objavljeno: Po Sep 09, 2013 9:04 am
Napisal/-a Aye-Aye
Muha, saj je menda prav zgodaj spomladi najbolje za to, no morda ne čisto najbolj zgodaj , temveč tam nekje v aprilu. Tako da se takrat zmenimo.
Objavljeno: Po Sep 09, 2013 9:40 am
Napisal/-a muha
Drži, bova spomnili druga drugo.
Objavljeno: Sr Sep 11, 2013 11:18 am
Napisal/-a TwityPity
Sem povprašal koliko časa lahko "odležijo" hlodi, primerni za "cepljenje".
Odgovor je, najbolje sveži ali pa "odležani" do max. 2 meseca.
AA, kaj uporabnega pa se da še dobiti pri njih? V mislih imam predvsem jedilne gobe v rangu šitak, maitak, ostrigarjev, panjevk.. Reiši smo imeli, vendar bi raje nekaj za na žlico
Se da dobiti micelij vseh teh ki so navedene tukaj, ali mogoče še kaj več?
muha, mogoče bi pa uspevale tudi v tvoji "jami", če imaš prostor?
Jaz bi jih imel kar v kleti, kjer je dovolj vlage, pa stalna temp. okoli 16°C ker zunaj zaenkrat ni primernega prostora.