Stran 1 od 8
Jalapeno
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: So Sep 14, 2013 1:00 am
Napisal/-a Plamenka
mfranc je napisal/a: |
Jalapeno Kalia, vedno je zadnji, do kakšnega obiranja mu manjka najmanj teden dni ...
Jalapeno TAM, sadike te sorte so se nadpovprečno mučile prve mesece, ne vem kaj jih je motilo. Zato je bila tale sadika dolgo na intenzivni negi, predvsem "obsevanju"
|
Objavljeno: Če Okt 10, 2013 10:56 am
Napisal/-a labia
plodovi so pa videti tako:
Prehodna faza, ko se iz zelene pričnejo počasi prebarvati
končna barva, ko postanejo čisto rdeči:
in tako so videti pred konzumacijo ali pobiranjem semena:
-zelo okusni, debelejša stena, obstojni, primerni za vsakogar zaradi manjše ostrine
Objavljeno: Ne Okt 13, 2013 7:59 pm
Napisal/-a mfranc
Današnje kosilo; torej so že pokojni ...
Končno lahko povem nekaj o razlikah med dvema sortama; levo so Jalapeno TAM - desno, vključno z rdečimi je "domači" jalapeno, Kalia.
Razlike skozi sezono:
- Tam so evidentno skozi celo sezono bolj čokati, in so na začetku sezone in sedajle tudi večji od Kalie.
Na višku sezone, v tisti hajcungi, pa so bili jalapenčki od kalije bolj veliki! Kot je razvidno iz te slike http://shrani.si/f/o/K5/3ZkqN7oA/1/0031.jpg (TAM so na sliki spodaj).
- TAM so precej bolj zgodnji in zgodnjost ponavadi pomeni da za rast ne rabijo toliko toplote kot pozni Kalia. Zgornji "pojav" skozi sezono sovpada s tem, da se TAM relativno dobro debelijo pri malo nižjih temperaturah, na začetku in na koncu sezone. Kalia je počasna, ker rabi večjo toploto da dobro dela.
- skovilčki ; jah, težko govorim o skovilih, ko pa mi najbolj pašejo Habanero . TAM je malo bolj mil, ampak sedajle, jeseni, oba kar dobro zažigata. Za Jalapeno seveda .
Imata tudi različne termine obiranja in se preko sezone lepo dopolnjujeta, tako da je vedno kaj za obrati.
LP_________________mfranc
Objavljeno: Sr Nov 27, 2013 12:35 am
Napisal/-a TwityPity
Indigogirl je napisal/a: |
Evo poročilo o Jalapenotih, kot sem enkrat poleti obljubila. Slika pove največ. Pri sorti "Craigs Grande" je samo ena rastlina dala take plodove kot morajo biti ("grande" zeleni ošiljeni jalapeno).
Najbolj pekoči so po mojem Jalapeno M, Craigs Grande ni veliko zadaj, nepekoči oz. pikico pekoči so "Conchos". Debelina mesa največja pri Conchos, nato si delita 2 mesto obe preostali sorti.
|
Objavljeno: Pe Jul 25, 2014 12:47 pm
Napisal/-a sqjam
Današnja bera Jalapeno TAM čilijev
Objavljeno: Pe Jul 25, 2014 1:16 pm
Napisal/-a Melona
Moji so pa zeleni od zavisti . Sem jih pa vesela, ker jih gojim prvič.
Objavljeno: So Jul 26, 2014 1:27 am
Napisal/-a mfranc
Melona, iz malega raste veliko
Pa z božjo mastjo si pomagaj .
LP_________________mfranc
Objavljeno: Ne Sep 14, 2014 8:17 am
Napisal/-a Melona
Ali ima ta značilen videz ''razpokanosti'' kakšen pomen v zvezi z zrelostjo? Nekateri so bili kmalu taki, drugi so pa že dolgo rdeči, pa še nič ''razpokic''.
Objavljeno: Ne Sep 14, 2014 11:50 am
Napisal/-a Melona
TAM Jalapeno