Stran 1 od 3

Sok, marmelada iz vinogradniških breskev

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: So Sep 14, 2013 9:06 am
Napisal/-a voda
ck je napisal/a:
Nekaj me zanima.
Ali po kuhanju teh vaših breskev (kompot, marmelada,..) grenkoba izgine. Jaz imam namreč Cresthaven, pri kateri včasih kakšna manjša breskev malce pogreni, vedar grenkoba po kuhanju izgine.


muha je napisal/a:
V moji marmeladi je ni čutiti, res pa je bilo breskev le ena tretjina. Pa tudi če bi jo čutila, mene grenkoba ne moti.


ck je napisal/a:
Letos sem naredil (in za zimo shranil) tudi 20 L breskovega gostega soka (prevrel) in je odličen.

dodal: TwityPity




letos sem prvič olupila v.b. za marmelado. pride bolj "čista" grenkobe je vseeno malo čutiti a to ne moti. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Objavljeno: Če Sep 19, 2013 9:25 pm
Napisal/-a pep
Je kdo probal te breskve sočit na sokovnik na paro, meni se ni obneslo.

Objavljeno: Če Sep 19, 2013 10:22 pm
Napisal/-a Jasminka
pep je napisal/a:
Je kdo probal te breskve sočit na sokovnik na paro, meni se ni obneslo.


Kako bi pripravila marmelado iz teh breskev? Ali jim je treba olupek sneti?

Upam, da ne podvajam vprašanje.

Objavljeno: Če Sep 19, 2013 10:35 pm
Napisal/-a metuljc
Olupek rahlo greni. Tako, da je morda bolje olupiti sadeže, vsaj naše breskve se lepo liupijo. Naredila sem tudi sok, menda malo greni, sama ga še nsiem poskusila, ga bom čez vikend. Soku sem dodala nekja soka aronije, bolj za barvo.

Objavljeno: Če Sep 19, 2013 10:39 pm
Napisal/-a MARIJAV
Res olupek malo pogreni, pomaga pa tudi, če zdušiš neolupljene in jih potem prepasiraš. Čisto malo tistega okusa po lupini pa meni kar paše._________________Živeti na podeželju je najlepše!

Objavljeno: Če Sep 19, 2013 10:45 pm
Napisal/-a silva30
Marijav pa breskve same želirajo, ali je potrebno dadati želirni sldkor namesto navadnega.

Objavljeno: Če Sep 19, 2013 10:49 pm
Napisal/-a metuljc
Breskve nimajo pektina (in tudi premalo kisline za moj okus), dodam limonin sok in ob koncu kuhanja malo želina, zmešanega s sladkorjem (žlica želina, 5 žlic sladkorja približno razmerje) in še malo pokuham ter naredim želirni preizkus s krožničkom.
Sama želirnega sladkorja praviloma ne uporabljam.

Objavljeno: Če Sep 19, 2013 11:00 pm
Napisal/-a pep
Pri nas smo kuhali marmelado50, 50breskve aronija, brez želirnega sladkorja, samo z navadnim in to samo pol od predvidenega, marmelada je čudovita.

Objavljeno: Če Sep 19, 2013 11:01 pm
Napisal/-a silva30
Metuljic, hvala. Cool

pep, to je verjetno zelo dobra marmelada. Žal imam samo bresve in majhen lonček aronij(grmiček je še mlad), bo treba še kakšnega posadit.