Cymbopogon citratus - limonska trava

Odgovori
crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 10774
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Cymbopogon citratus - limonska trava

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
NadaP
Prispevkov: 163
Pridružen: Ne Avg 25, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a NadaP »

Tudi zdravilna rastlina


OPIS

Še nekaj o

Poleg zgornjega omenjajo še, da limonska trava psihično pomirja, telo pa poživlja. Iz lastnih izkušenj: pri občutljivh lahko deluje preveč poživiljajoče in pitje čaja povzroči motnje spanja.

dodala: muha







Pozdravljeni!

Imam limonsko travo in ne vem, za kaj vse se jo lahko uporablja ter ali prezimi zunaj, aali je bolje, da je znotraj?

Hvala,
NadaP_________________Vrt je harmonija narave in ljubezni vrtnarja!
doli
Prispevkov: 1172
Pridružen: Po Jun 03, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a doli »



Limonska trava je trajnica, ki potrebuje veliko sonca, toplote vlage. Lahko jo večkrat porežemo, sušimo jo v senci. Rastlino pred večjim mrazom izkopljemo, obrežemo na višino 15cm in posadimo v večjo posodo ter prenesemo v svetel prostor ali ogrevan rastlinjak. Gojimo jo lahko tudi v posodi.
Iz nje pridobivajo eterična olja za aromaterapijo, dodatek milom, parfumom.
Čaj iz limonske trave vsebuje veliko vitamina B in mineralov.
Kulinarika-za juhe, začimba za ribe in meso.
greeny
Prispevkov: 788
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a greeny »

Kako se jo da pa razmnožiti? semena ali se razrašča?

Sicer pa na Wikipedii piše, da čebelarji uporabljajo njeno (eterično?) olje za privabljanje rojev v času rojenja čebel, v hlevih pa so ugotovili, da odganja muhe krvosese hlevske muhe Stable fly. Zanimivo, ne vem pa, kako je s temi muhami pri nas, odkrito povedano, muhe bolj redko podrobneje pogledam Smile .
pika
Prispevkov: 1325
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pika »

Ja, razrašča se kot navadna trava, pa potem pač razdeliš tisti šop stebel. S semeni tudi, ampak meni še nikoli ni cvetela, ker jemo velikokrat ribe in jo sproti režem. Z moje pojme raste zelo počasi Smile
Poleti je to kar trpežna rastlina, meni so jo izpulili, ker so mislili, da je plevel, pa je napol posušena zrasla nazaj, pozimi jo pač prestaviš noter. Meni je sicer še ni uspelo prezimiti, ker sem jo imela na pretemnem in prehladnem, letos bom pa poskusila v okrasnem loncu v dnevni sobi na okenski polici.
Sanjarka Ana
Prispevkov: 1193
Pridružen: Ne Jul 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Mene pa zanima pri tej travi kako jo posušite. Cela stebla in potem narezati? Ali narezati in sušiti? Meni je nekako bolj logično prvo.
pika
Prispevkov: 1325
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pika »

Nisem nikoli sušila, ampak mislim, da je večje dele lažje sušiti in potem zmleti ali kaj si želela z njo storiti.

Jaz sem jo navadno kar svežo cele liste zamrznila, letos jo bom presadila noter čez zimo.
Sanjarka Ana
Prispevkov: 1193
Pridružen: Ne Jul 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Pravzaprav ne vem kaj sem želela/želim z njo. Rada bi samo kot sušeno ohranila največ kar se da. Za čaje, dodatke pri kuhi .... Zamrzovanje pa me ne mika. Prvič nimam prostora za vse zamrznit, drugič pa ..... če sem prav podučena pri tej limonski travi, jo je potrebno zamrznjeno pred uporabo namočit, da so izkoristki maksimalni. Govorim tako na pamet, ker nimam s tem nobenih izkušenj. Zato tudi sprašujem.
Tiana
Prispevkov: 1106
Pridružen: To Mar 04, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Jaz sem jo lani posejala iz kupljenih semen v korito za rože in v vrt. Lepo je kalila tista v koritu, ona v vrtu pa sploh ne. Sem imela lahko delo s prezimovanjem, ker sem korito samo prestavila jeseni v stanovanje.

Sem pa porezala cele liste in jih sušila kar takšne. Šele kasneje suho sem narezala in uporabila v čajih. V jedeh mi ni najbolj všeč, meni deluje, kot bi nekdo malo mehčalca zamešal v hrano Wink
pika
Prispevkov: 1325
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pika »

No, zato pa pravim, da naredi kot ti paše, jaz pač menim, da je lažje sušiti daljše bilke in potem zdrobiti na velikost, ki ti paše, po moje bi jo lahko tudi zmlela ... bom letos tudi jaz poskusila malo posušiti.

Jaz sem zmrznjeno, kar tako z ostalimi začimbnicami potisnila v ribo, nasolila in vrgla v pečico, meni je super, asociacije na mehčalec pa še nisem dobila, mi je isto kot če bi dala limono not, samo bolj fino se sliši, če rečeš, da je lim.trava Laughing
Odgovori