Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Satureja montana - kraški šetraj

crtj-admin
Site Admin

Satureja montana - kraški šetraj

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

V teh septembrskih dneh prav lepo odpira svoje bele cvetove (dobila sem ga pred nekaj več kot mesecem dni, vsega ubogega in zapuščenega).
¸
Je prezimno trden zimzeleni polgrm z drobnimi belimi do rožnatimi cvetevi poleti, pa tudi zgodaj jeseni. Ima majhne in ravne dišeče lističe. Proti običajnemu vrtnemu šetraju je njegov vonj veliko močnejši.
Sveže liste lahko trgamo kadarkoli, za sušenje in zamrzovanje pa takrat, ko začne oblikovati cvetne popke. Semena sejemo spomladi, delimo ga lahko spomladi ali jeseni, lahko pa ga razmnožujemo tudi z neolesenelimi potaknjenci pozno pomladi ali zgodaj poleti.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

in je zelo obetavna čebelja paša, lepo za opazovati.
lana

Odgovor Napisal/-a lana »

U, pri nas je pa že odcvetel. Moja najljubša začimba. Tako gojeni šetraj, kot divji, kraški. Povsod ga dam, v ogromno jedi. Na hrib pa si ne upam it pogledat kako je z njim, imamo 3 medvede zadnje čase kot obiskovalce od tam celo v dolini, tako da bom bolj doma.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Sredi leta sem ga močno porezala, kar mu očitno ni nič škodilo

Bodika, iz tvoje prve sadike Very Happy . Zemlja tule je skromna, negnojena in zelo odcedna.
bodika

Odgovor Napisal/-a bodika »

Me veseli,da se ti je lepo razrasel.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Tudi jaz sem ga pred leti prinesel iz Istre, vendar tu nama takšne arome kot tam.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tudi moj/tvoj šetraj že kak mesec dni lepo cveti. Wink
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Evo te dni je zacvetel (cveti septembra in oktobra) še Satureja montana ssp. illyrica

ciklama

Odgovor Napisal/-a ciklama »

Že nekaj časa iščem seme ali sadike trajnega šetraja.Zato prosim če ima kdo seme ali korenino da mi sporoči oz. proda.
Odgovori