Velika tintnica - Coprinus comatus

Odgovori
crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 10774
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Velika tintnica - Coprinus comatus

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Velika tintnica (Coprinus comatus) je meni zelo okusna goba, raste kar množično lahko že spomladi, drugače pa v jeseni po prvem večjem deževju. Je ena od gob, ki bi jo lahko gojili tudi umetno, a zaradi njene značilnosti hitrega črnjenja ni komercialno zanimiva. Sem enkrat pustila čez noč, tiste že črne primerke v posodi, da zjutraj vržem v kompost pa je ostala skoraj samo še tinta Shocked Laughing

Goba je tudi zdravilna, deluje kot antibiotik, izboljšuje prebavo in zdravi hemeroide.

Pripravi se jo lahko z jajcem, panirano na hitro kot dežnikarico ali dušeno na maslu, ta zadnja varianta je pri nas največkrat na krožniku. Lahko se doda še kakšno začimbo a potem njen nežen okus ne pride več do izraza. Lahko pa se v klobuček da še rezino mozarele, samo je treba bit previden saj goba hitro razpade.



Laughing Me spominja na lignje

Pri nabiranju pa je treba bit previden, da raste na zdravi zemlji, saj nabirat jo ob kaki cesti ali pač na onesnaženi zemlji ni primerno, saj vse te strupe potem pojemo.
Furman
Prispevkov: 534
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Furman »

A lahko kak recept?
HVALA_________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe?
TwityPity
Prispevkov: 1128
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Jaz sem slišal da če jih v daš v krop in malo blanširaš, potem preprečiš "črnenje"? Nisem še probal.
Sem jih pa zadnjič poizkusil z jajcem. Mljask! Very Happy A me nos malo zajebava, ali imajo res nek precej močan vonj po česnu?
Za uživanje pa je primeren samo klobuk kajne?
Rak
Prispevkov: 125
Pridružen: Če Jun 27, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Rak »

Aye-Aye, kaj napraviš z beti? Je pa goba kot samostojna jed res okusna, jaz jo imam zelo rad, sploh popečeno na maslu. Smile
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Nekateri bete marel, recimo, posušijo in zmeljejo v prah, morda bi šlo tudi s tintnicami. Samo, če potem pozabimo, da je iz tintnic, je lahko težava, če ob gobji rižoti zadiši kozarček rujnega ali pivce, a ne?
Rak
Prispevkov: 125
Pridružen: Če Jun 27, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Rak »

Metuljc, bo kar držalo, pri teh gobah zna biti kar neprijetno če je merica prevelika. Ne vem pa kaj pravi stroka, če ga nagneš prej ... Confused
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Enako, tudi, če ga nagneš naslednji dan, mislim, imaš lahko težave. Torej, vseeno previdno.
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

jah, sem pa včasih premalo pozorna, pa premalo napišem, mislim da itak, da se to ve Embarassed , bete odstranim saj so vlaknati. Za kakšno začimbo pa nimajo posebnega okusa, so prenežne.

Tale Velika tintnica ni v nobenem primeru strupena tudi ob pitju alkohola nimamo težav. Pri tej Pravi tintnici Pa imamo lahko težave:
pogojno užitna, 24 ur pred in po jedi ne smemo uživati alkohola. Skupaj z alkoholom je nevarna, povzroča antabusni sindrom, zastrupitev krvi.

Furman saj se ti povedala recept:
Citiram:
Pripravi se jo lahko z jajcem, panirano na hitro kot dežnikarico ali dušeno na maslu, ta zadnja varianta je pri nas največkrat na krožniku. Lahko se doda še kakšno začimbo a potem njen nežen okus ne pride več do izraza. Lahko pa se v klobuček da še rezino mozarele, samo je treba bit previden saj goba hitro razpade.

Wink
TwityPity
Prispevkov: 1128
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Kar se tiče alkohola in gob, ga itak za nobene gobe ne priporočajo. Vse pa je v količini - ali je to kozarček vina, steklenica piva, štamprle šnopsa ali pa steklenica vina, gajba piva, steklenica šnopsa.
Za prvo varianto ne sme biti nobenih problemov.
Odgovori