Velika tintnica - Coprinus comatus
-
- Site Admin
- Prispevkov: 10774
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Velika tintnica - Coprinus comatus
(Prenos iz arhiva)
-
- Prispevkov: 1741
- Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Velika tintnica (Coprinus comatus) je meni zelo okusna goba, raste kar množično lahko že spomladi, drugače pa v jeseni po prvem večjem deževju. Je ena od gob, ki bi jo lahko gojili tudi umetno, a zaradi njene značilnosti hitrega črnjenja ni komercialno zanimiva. Sem enkrat pustila čez noč, tiste že črne primerke v posodi, da zjutraj vržem v kompost pa je ostala skoraj samo še tinta
Goba je tudi zdravilna, deluje kot antibiotik, izboljšuje prebavo in zdravi hemeroide.
Pripravi se jo lahko z jajcem, panirano na hitro kot dežnikarico ali dušeno na maslu, ta zadnja varianta je pri nas največkrat na krožniku. Lahko se doda še kakšno začimbo a potem njen nežen okus ne pride več do izraza. Lahko pa se v klobuček da še rezino mozarele, samo je treba bit previden saj goba hitro razpade.
![](http://shrani.si/f/1S/dA/31c1TgFp/img5593.jpg)
Me spominja na lignje
Pri nabiranju pa je treba bit previden, da raste na zdravi zemlji, saj nabirat jo ob kaki cesti ali pač na onesnaženi zemlji ni primerno, saj vse te strupe potem pojemo.
![Shocked](images/smiles/icon_eek.gif)
![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif)
Goba je tudi zdravilna, deluje kot antibiotik, izboljšuje prebavo in zdravi hemeroide.
Pripravi se jo lahko z jajcem, panirano na hitro kot dežnikarico ali dušeno na maslu, ta zadnja varianta je pri nas največkrat na krožniku. Lahko se doda še kakšno začimbo a potem njen nežen okus ne pride več do izraza. Lahko pa se v klobuček da še rezino mozarele, samo je treba bit previden saj goba hitro razpade.
![](http://shrani.si/f/3e/Sk/3tyiTJzk/img5589.jpg)
![](http://shrani.si/f/1S/dA/31c1TgFp/img5593.jpg)
![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif)
Pri nabiranju pa je treba bit previden, da raste na zdravi zemlji, saj nabirat jo ob kaki cesti ali pač na onesnaženi zemlji ni primerno, saj vse te strupe potem pojemo.
-
- Prispevkov: 1128
- Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 1741
- Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
jah, sem pa včasih premalo pozorna, pa premalo napišem, mislim da itak, da se to ve
, bete odstranim saj so vlaknati. Za kakšno začimbo pa nimajo posebnega okusa, so prenežne.
Tale Velika tintnica ni v nobenem primeru strupena tudi ob pitju alkohola nimamo težav. Pri tej Pravi tintnici Pa imamo lahko težave:
pogojno užitna, 24 ur pred in po jedi ne smemo uživati alkohola. Skupaj z alkoholom je nevarna, povzroča antabusni sindrom, zastrupitev krvi.
Furman saj se ti povedala recept:
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
![Embarassed](images/smiles/icon_redface.gif)
Tale Velika tintnica ni v nobenem primeru strupena tudi ob pitju alkohola nimamo težav. Pri tej Pravi tintnici Pa imamo lahko težave:
pogojno užitna, 24 ur pred in po jedi ne smemo uživati alkohola. Skupaj z alkoholom je nevarna, povzroča antabusni sindrom, zastrupitev krvi.
Furman saj se ti povedala recept:
Citiram: |
Pripravi se jo lahko z jajcem, panirano na hitro kot dežnikarico ali dušeno na maslu, ta zadnja varianta je pri nas največkrat na krožniku. Lahko se doda še kakšno začimbo a potem njen nežen okus ne pride več do izraza. Lahko pa se v klobuček da še rezino mozarele, samo je treba bit previden saj goba hitro razpade. |
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
-
- Prispevkov: 1128
- Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am