Stran 1 od 29
JABOLČNI KIS
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: To Okt 08, 2013 10:54 pm
Napisal/-a BORIS
Ali kdo poseduje proceduro pridelave jabolčnega kisa-patra Ašiča?
V naprej hvala!
lp_________________Boris
Objavljeno: Sr Okt 09, 2013 11:07 am
Napisal/-a MARIJAV
Za pripravo kisa obstaja več "receptur", eni prisegajo na en način, drugi na drug. Zelo razširjen je način, da se zdrobljena jabolka zalijejo z vodo in se počaka, da zadeva najprej alkoholne odvre, nato pa skisa.
Midva z možem delava tako, da čisti jabolčnik (ali vino), dava v posodo za kisanje in pokrijeva samo z gazo. Fino in prej je, če imaš od prejšnjega tisto kisovo gobo, ki jo daš v jabolčnik, zadeva je na ta način popolnoma naravna, brez dodane vode.
Kako to delajo patri, pa ne vem.
Ti bo mož pripeljal en liter vsakega najinega domačega, pa boš videl. Še enkrat hvala za sadike oreha ._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Objavljeno: Sr Okt 09, 2013 12:02 pm
Napisal/-a Darso
Mi doma delamo iz jabolčnih tropin, ki jih ne stisnemo do konca. Potem dan dva počakamo da se tropine "okurijo" skisajo, večkrat premešamo in malo zalijemo z vodo, dodamo liter starega kisa in stisnemo. lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
Objavljeno: Sr Okt 09, 2013 12:35 pm
Napisal/-a MARTINKA
MARIJAV je napisal/a: |
Midva z možem delava tako, da čisti jabolčni sok, dava v posodo za kisanje in pokrijeva samo z gazo. Fino in prej je, če imaš od prejšnjega tisto kisovo gobo, ki jo daš v jabolčnik |
Mi tudi tako delamo jabolčni kis.
Objavljeno: Sr Okt 09, 2013 3:48 pm
Napisal/-a vodenka
Prinas ga tako da jabolčni sok damo v posodo pustimo odprto da prevre to traja sest tednov nastane mošt in ga precedimo v drugo posodo zapremo postavimo v shrambo in ga pustimo eno leto čisto primiru po en letu je odličen kis.
BORIS če se ti morda zdi dolga procedura lahko dobiš tisto gobo ali domačga kisa da pospešiš da je malo prej kis.
Objavljeno: Sr Okt 09, 2013 10:56 pm
Napisal/-a BORIS
Pozdravljeni, mi smo naredili kis. Jabolka smo stisnili in zalili z vodo, čakamo, da bo zavrel in potem se pretoči.... Moj oče je delal kis takole: Jabolka so se narezala, škaf se je pokril s rjuho, vse skupaj je stalo par dni, potem je oče vse zalil z vodo in utežil, da so bila jabolka pod vodo, ko je začelo vret, je dodal sladkor, kvas, kruh , česen in še nekaj zelišč. vse je zavrelo in potem je pretočil z obročem vred. Kis je imel odličen okus in dober je bil- podoben jabolčnemu domačemu kisu patra Ašiča. Mislil, sem, če kdo pozna, koliko se doda sladkorja in ostalega, na količino 50 kg jabolk.
lp_________________Boris
Objavljeno: Pe Okt 11, 2013 1:49 pm
Napisal/-a Furman
Imel sem srečo osebno spoznati patra Ašiča.
Meni je rekel, naj za kis najprej na krhle narežem očiščena in oprana jabolka. Take razgrnem na platneno rjuho in pustim da zaoksidirajo, ko začnejo po parih dneh lepo dišati, jih daš v posodo in zaliješ z mlačno vodo, ter postaviš na toplo mesto. Na hladnem se kisanje lahko ZELOOO zavleče. Meni se je enkrat na eno leto, pa še ni bil kis ne vem kako hud. Zanimivo je po enem letu potegnit krhelj jabolka iz kisa in ga probat, zanimiv okus.
Ta način je sicer zamuden za večje količine, zato občasno, če imamo sadja preveč, jabolka namesto narežemo, zmeljemo in damo kisat, a to le za količine nad 200l do te količine jih pa ni problem narezat. O kakih dodatkih mi ni rekel ničesar in jih mi tudi ne dajemo.
Pa še o kisu mi je rekel, naj bi vsak dan namesto kakega soka, piva ali česa drugega raje pri kosilu popili žlico domačega kisa razredčeno z decilitrom vode.
Tisti, ki so ga poznali vedo kako je izgledal v pozni starosti._________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe?
Objavljeno: Pe Okt 11, 2013 2:33 pm
Napisal/-a MARIJAV
Ej, tudi jaz sem imela to srečo, da sem patra Ašiča spoznala osebno pred našo domačo cerkvijo, smo še z mojo mamo zelo prijetno poklepetali. To je bil gospod izjemno bistrega duha in odlične fizične kondicije. Imam dve njegovi knjigi o zdravilnih zeliščih, moja mama jih je brala kot Sveto pismo .Ja pa kar velikooooo let je že od takrat....._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Objavljeno: Pe Okt 11, 2013 10:19 pm
Napisal/-a lpmami
Pater je bil izredno vitalen do pozne starosti. Rad je tudi pokazel svojo gibčnost - da se čudiš. Ko je pisal predzadnjo knjigo o zdravilnih zeliščih, je prosil Boga, da bi živel vsaj še toliko, da bi napisal še nadaljevanje - in ga tudi je, če se prav spomnim._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje