Stran 1 od 2

Špinača - Spinacia oleracea

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: Pe Maj 31, 2013 10:31 pm
Napisal/-a TwityPity

Objavljeno: Pe Maj 23, 2014 12:16 am
Napisal/-a Irenca
Letos sem sejala tako kot vsako leto špinačo Matador, na novo pa tudi Norvak. In nad to Norvak sem precej navdušena, ker so listi večji od sorte Matador Smile
Sem pa letos sejala precej več špinače kot prejšnja leta, in sicer na gredice od paradižnika in paprike, vmes sem posadila pred kratkim sadike plodovk, špinačo pa bom pustila dokler ne bo šla v cvet.

Danes sem porezala vse večje liste, jih zblanširala in spasirala v kašo. Dela je bilo kar nekaj, imamo pa zato zdaj za 16 kosil sveže domače špinače v skrinji.
Pa še raste na njivi Wink

Objavljeno: Ne Apr 05, 2020 12:12 am
Napisal/-a crtj
Ugotavljam, da so se mi nekoč v zbirateljski vnemi nabrala semena neke posebne sorte špinače, ki naj bi bila ekstra velika, ekstra nizka glede oksalne kisline in ekstra trpežna glede visokih temperatur.

Imenuje se Monstreux de Viroflay - pa me zanima, ali je že kdo gojil to.

Predvsem me zanima,

- ali je praksa kaj blizu temu lepemu opisu

- kako dolgo so kaljiva semena (moje vrečke naj bi namreč bile samo do 2018, nekatere 2019)

Hvala!

Objavljeno: To Maj 05, 2020 12:36 pm
Napisal/-a Ivčk
Odlična spinača, temno zeleni veliki listi, zelo sladka. Toplo priporočam. Semena bi morala biti še kaljiva.
Zdaj posej v kot vrta in pusti da ti gre v cvet precej rastlin. Tako hitro prideš do veljke količine svežih semen..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A

Objavljeno: Pe Jun 05, 2020 9:01 pm
Napisal/-a brbr
Letos sem zelo zadovoljna s pridelkom spomladi sejane špinače. Na dveh gredah skupne dolžine 16m sem jo pobrala slabih 16 kg. Še nobeno leto ni pri meni tako lepo zrastla. je pa tudi res, da je nikoli nisem tehtala, tako ne vem, ali je pridelek res tako dober..._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: So Okt 30, 2021 4:45 pm
Napisal/-a Ana
Kupila sem v trgovini mlado očiščeno špinačo .Ali jo vi pri pripravi juhe kaj blanširate. Jaz sem vedno blanširala špinačo par minut, tisto ki sem jo vzgojimo na mojem vrtu. Tudi kupljeno sem danes blanširala.

Hvala za odgovor.

Ana

Objavljeno: To Nov 02, 2021 1:04 pm
Napisal/-a brbr
Za svežo uporabo je ne blanširam. Če jo želim shraniti, pa jo, da je volumesko obvladljiva.

Glede uživanja sveže špinače v mesecih z malo sončne svetlobe, pa pravijo, da ni najboljša izbira, ker zaradi pomanjkanja sončne svetlobe kopiči več nitratov..._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: To Nov 02, 2021 1:07 pm
Napisal/-a Ana
brbr hvala Ana

Objavljeno: Sr Maj 25, 2022 2:51 pm
Napisal/-a Melona
Ponavadi sem imela novozelandsko plazečo, letos imam to, ne vem imena. Jo kdo v skrinjo shranjuje spasirano, da je potem za uporabo v juhah ali omakah?