Stran 1 od 1

Zorenje kakijev

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: Pe Nov 29, 2013 3:36 pm
Napisal/-a muha
Izvleček iz debate o v temi KAKI, skupno naročilo


juglans:

Morda kakšen nasvet kako pospešiti zorenje?




metuljc

Nekaj kakijev, zrela banana in/ali nekaj zrelih jabolk, vse v vrečki ali pod steklenim zvonom. Eten, ki ga oddaja zrelo sadje, pospeši zorenje nezrelega.




battagelli

V 20 literski čeber,daš na dno 5kg jabolk na vrh jabolk položiš kaki,neprodušno zapreš ,imaš na sobni temperaturi čez 5 dni kakije lahko uživaš.
Ko naslednjič vzameš ven,recimo 5 dozorjenih kakijev daš 5 novih noter.




muhin način: v večjo plastično posodo dam na dno 3 do 5 jabolk, gor naložim kakijev, kolikor jih gre, dodam banano, če je pri roki in zaprem. Kar odvzamem dozorelega, nadomestim z novimi. Ravno prav jih dozori sproti, pa še lepo izgleda na polici, ker je posoda prozorna.

Objavljeno: So Jan 11, 2014 1:43 am
Napisal/-a Igy
Kaj pa v CO2 atmosferi?_________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.

Objavljeno: So Jan 11, 2014 4:19 pm
Napisal/-a TwityPity
Hm, zakaj pa CO2?
A ni etilen tisti ki poskrbi za zorenje? Zrela jabolka v posodi oddajajo etilen, in s tem "prisilijo" kakije da se omehčajo/dozorijo.
Bi pa tudi mene zanimalo, če se da kje kupiti kakšne "manjše jeklenke" etilena za gospodinjstvo, da bi s tem dozoreval sadje in zelenjavo.

Igy, meni so tvoji kakiji prav lepo dozoreli po receptu battagellija, in čeprav nisem nikoli pretirano maral kakijev, moram reči da so bili odlični in že iščem prostor za enega Tipota Smile Hvala!

Objavljeno: Ne Jan 12, 2014 2:10 am
Napisal/-a Igy
V CO2 atmosferi jih baje spremenijo v trdoužine._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.