Stran 1 od 12

Rdeča pesa - Beta vulgaris

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: Pe Maj 31, 2013 10:40 pm
Napisal/-a TwityPity
Pesa - Beta
- Recepti: Vložena rdeča pesa

Irena - 10. 1. 2014
sejem jo zmeraj tako, da naredim plitko ravno črto, v njo vržem semena. Sama vržem semena cca 0,5 cm narazen, kjer jih pa pade več, pa pustim. Samo enkrat sem se šla sejanja po navodilih in imela sem malo rastlinic. Sejem jo na svetnika - fižolar mu pravijo, mislim da je 27. aprila. Narejene plitke črte pokrijem z malo zemlje. Ko prvič plejem, jo prvič razredčim, kjer jih je več skupaj. Zemljo ogrobam kot pri krompirju, samo manj, višine cca 10 cmm. Vrste imam kar precej skupaj, tako da sta rastlini narazen za en otroški čevelj (35-36 št.). Pesa zahteva zrahljano zemljo in dosti vode. To pomeni, ko zalivaš paprike, zalij še peso. Seveda ne po listih. Rade jo napadjo uši, zato jaz zelo hitro posujem cimet in kropim z njim, jih je pol manj in zato ušive liste enostavno potrgam. Če preveč trgam, slabšam velikost korena.

muha - 10. 1. 2014

Gojitelj, od katerega jo kupujem jaz, prisega na poletno setev (zadnji teden junija, prvi teden julija) in poudarja, da jo je treba sejati zelo redko. Ko jo pobiram, jih je na 1 m2 le okoli 10 komadov. Kako je s sušo ne vem, nikoli ni jamral, da bi jo moral zalivati, res pa jo seje na njivi, kjer je par desetletij nazaj še rastel gozd in zemlja dobro zadržuje vlago. Tudi lega ni izpostavljena največji poletni vročini - večja jasa sredi gozda. Jo pa vsake toliko časa okoplje. Pa pravi, da kali postopoma ves mesec, zato je tudi jeseni ne pobere vse naenkrat, da imajo kasneje skaljene še čas dozoreti.

Za pobiranje dozori šele v oktobru, posamezni gomolji so težki povprečno 20 do 30 dag, se pa najdejo tudi kapitalke blizu kilograma.

Na podlagi tega in lastnih neuspešnih poskusov z rdečo peso sem prepričana, da je za dober pridelek odločilna tudi pesi ustrezna zemlja.





TwityPity je napisal/a:
Zlata pesa Burpee's Golden čaka na presajanje.
Nazadnje urejal/a TwityPity 11 Jan 2014 12:20; skupaj popravljeno 1 krat

Objavljeno: So Jul 06, 2013 1:22 pm
Napisal/-a TwityPity
Zlata pesa Burpee's Golden malce kasneje na vrtu. Že kaže zlato/rumeno/oranžno barvo in tudi lepo se debeli.

Objavljeno: Ne Jul 21, 2013 2:06 pm
Napisal/-a TwityPity
Ali se listi pese lahko uporabijo? Če ja, kaj pripravljate iz njih? Špinačo?
Ta rumena raste kakor nora, in ji moram obvezno nekaj listov potrgat, ker mi zakriva jajčevce.

Objavljeno: Ne Jul 21, 2013 2:59 pm
Napisal/-a Ivčk
Seveda se uporablja, tako kot blitva. Po okusu je čisto enaka, saj sta bližnji sorodnici. Torej kot nadomestek špinače, mladi listi v solati ali za 'dalmatinski' krompir (krompir na kocke in grobo narezana blitva skuhano skupaj + sol, česen in olivno olje), odlična prologa ribi..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A

Objavljeno: Ne Jul 21, 2013 4:23 pm
Napisal/-a TwityPity
Hvala, bomo probali narediti špinačo, pa poročam.
Ali ji kaj dosti škoduje če trgamo/režemo liste ali je mogoče še celo priporočljivo (se mi zdi da je tako pri gomoljni zeleni?)?

Objavljeno: Ne Jul 21, 2013 9:26 pm
Napisal/-a Ivčk
če obtrgavanje pesi škoduje ali ne, ne bi vedela. Nikoli nisem porezala več kot par listov naenkrat. Velike količine sočnih listov dobiš pač naenkrat ob spravilu pese, takrat ko pobiraš gomolje, stranski 'produkt' pa so uporabni listi..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A

Objavljeno: Ne Jul 21, 2013 10:54 pm
Napisal/-a TwityPity
No ja, upajmo na najboljše Very Happy ker sem jo kar pošteno oskubil, sredico oz. srček pa sem pustil nedotaknjen.

Liste sem pripravil kot špinačo (zblanširal in zmiksal), del je šel v skrinjo, del pa na olivno olje, malce muškatnega oreščka, soli, sladke in kisle smetane ter začimbe, na koncu pa še česen. Stebla sem malce dlje pokuhal v slani vodi, vmešal med popražene drobtine na maslu, dodal še nekaj rezancev od kosila in nastal je prav okusen obrok.

Objavljeno: Sr Sep 18, 2013 10:08 pm
Napisal/-a Irena
No, takale je, po spomladanski večkratni košnji srn, kasneje pokrita s protitočno mrežo


Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 2 fotografiji

irena

Objavljeno: So Sep 21, 2013 12:36 am
Napisal/-a paprika
pese koker češSmile