Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sternbergia lutea - rumenocvetna sternbergija

crtj-admin
Site Admin

Sternbergia lutea - rumenocvetna sternbergija

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Jeseni cvetoča čebulnica, v.15cm, slabše prezimna, se zelo lepo širi.

stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Ta je menda v naravi izumrla. Ohranja se v botničnih vrtovih. Pri meni tudi Laughing !_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

stara postaja, a pri tebi normalno prezimi? Jo kaj zaščitiš?

Doli, vesela sem, da predstavljaš tudi male rastlinice iz podrasti. Ta del sem dosedaj preveč zanemarjala.
stara postaja

Muha, imam jo kaka tri leta, že povsem izgine, potem pa se naenkrat pojavi. Nič ne zaščitim, razen kar med sezono zraste okrog nje, to očistim šele spomladi. Tako da ni na goli zemlji. Tak je moj način pri vseh rastlinah._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
suzianna

Odgovor Napisal/-a suzianna »

Sem skoraj prepričana da sem našla ime moji neznanki. Zelo podobna, listi, in tudi cvetni lističi so mogoče malo ožji kot pri tej na sliki, in cveti v beli barvi.
Pri hiši je prvo leto, posajena v lonček, v navadno vrtno zemljo.
Iz nekaj listkov se je razvila v lep šopek, spomladi jo bom poskusila razdeliti, upam le, da uspešno preživi do takrat.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Nekja malega o sternbergijah. Tukaj.
stara postaja

O, hvala Metuljc. Nisem vedela, da jih je toliko. V MFS sem našla podatek, da raste S. lutea na travnatih krajih v nižinskem pasu, flišna Istra), a ni sigurno, da je v Sloveniji samonikla. V 20. st. ni bila najdena._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

V jeseni, ko vsaj letos pri nas ni veliko rumenega, je strašno dekorativna. Se je kar malce namnožila v dveh (morda treh?) letih, odakr sem dobil nekaj čebulic od vode. Sicer po eni strani ne paše povsem v jesen, ker je zelo podobna žafranom, ampak... dovolj lepa, da se to spregleda Smile .

Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Zdaj ti cveti? Moja cveti decembra in januarja. Ponavadi izpod snega. Vsaj mislim, da gre za isto rastlino.
Odgovori