Stran 1 od 3
Slovenska golica - Cucurbita pepo
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: Če Dec 05, 2013 11:20 pm
Napisal/-a TwityPity
Slovenska golica - Cucurbita pepo
Rast: vrežasta
14.8.2013
lera je napisal/a: |
|
17.8.2013
juglans je napisal/a: |
@ lera, so to golice?
Če ni staro slikanje, potem so še neverjetno zelene. Pri nas so bolj kot ne suhe, bučetine pa že lepo rumenijo.
obetavka in njena mlajša sestrica |
18.8.2013
lera je napisal/a: |
Tole je slikano par dni nazaj , a bi morale biti že bolj oranžne? Zalivamo jih cca 14 dni prej pa jih nismo. jaz imam posajene za semena, ker so fajn. |
juglans je napisal/a: |
ne lera, mislim, da je vse OK, tudi tvoje še zelene buče. Saj počasi že zorijo, časa imajo pa tudi več kot dovolj. V bistvu sem se hotel malce prepustiti iluziji, da je drugje (pri vas) še vse zeleno in vlažno. No, pa praviš, da ste jih zalivali.
Drugače pa jih tudi jaz sadim za kakšno semenko, sicer jih več kar kupim od kakšnega štajerca. Vsako leto od 10 do 15 kg.
Bi pa kaj več o golicah znali/e povedati štajerski forumaši, vendar bo v tej suši drezati v njih verjetno preveč boleče. Zato raje ne.
lp |
19.8.2013
MARIJAV je napisal/a: |
Lera,kdaj golice porumenijo oziroma dozorijo je čisto enostavno: ko je bučovina čisto suha, so ravno prave za začetek pobiranja in takrat so povečini že tudi koceni na buči suhi. No, lahko so tudi še zeleni, toda če je bučovina suha in buča povečini rumena, je zrelo. Tako na kratko: ko na njivi že od daleč vidiš, koliko imaš buč |
lera je napisal/a: |
Ja hvala Marijav saj lani sem tako pustila, da se je vse posušilo pol sem jih pa pobrala in je bilo ok. Sem jih pa letos bistveno več nasadila ker jih imamo ful radi kot prigrizek za v šalčko pa na pult pa je bolj zdravo kot pa arašidi ali pa ostala taka nepotrebna slana navlaka. |
bodika je napisal/a: |
Sedaj sem tudi jaz dobila odgovor,kdaj je golica zrela.Ali je meso golice tudi tako dobro kakor od bučk? |
lera je napisal/a: |
mi jih uporabimo samo za peške |
TwityPity je napisal/a: |
Kolikor vem se golica uporablja samo za peške. Tudi jaz buče (golica, hokaido in ostale zimske...) pobiram po tem principu kot je napisala MarijaV. Ko je pecelj že povečini "suh", gredo v shrambo. |
metuljc je napisal/a: |
TwityPity je napisal/a: | Kolikor vem se golica uporablja samo za peške.
|
Kako to misliš? Na Štajerskem se sveže bučnice, i jih poberemo iz ploda operejo (ali še to ne), posolijo in popečejo v pečici, velja za tiste z lupino in one brez. Mlade buče golice se pa lahko uporabljajo enakovredno kot ostale, za hrano ljudem. Vsakršne pa pri nas uporabljajo tudi za hrano prašičem. Po moje tudi precej zrele ohranijo meso, ki je povsem užitno. |
MARIJAV je napisal/a: |
Ko je buča zrela tako, da ima trdo rumeno lupino jo uporabimo le še za hrano živali (je meso bolj vlaknato, seveda je še vedno užitno), tiste tazelene nedozorele pa so uporabne za vse kar pač iz buč lahko delaš. |
TwityPity je napisal/a: |
metuljc, pa spet nekaj novega vem. Jaz imam par sadik vsako leto samo zaradi semen, torej jih pustim dokler se ne posuši pecelj. |
Nazadnje urejal/a TwityPity 05 Dec 2013 23:17; skupaj popravljeno 1 krat
Objavljeno: Če Dec 05, 2013 11:47 pm
Napisal/-a metuljc
TP, kljub vsemu, tale golica ni Golica, čeprav je morda pod njo zrasla.
Objavljeno: Pe Dec 06, 2013 12:17 am
Napisal/-a TwityPity
Hvala, popravljeno.
Objavljeno: Pe Dec 06, 2013 2:52 pm
Napisal/-a vodenka
Ali ta buča golica raste tud na notranjskem ki je bol hladno in vsi vremenski pojavi se spravjo prav na notranjsko???
Sprašujem zato ker bi nasledno leto to bučo gojila.
Objavljeno: Ne Dec 08, 2013 12:06 am
Napisal/-a Matic
Lepo, da nismo pozabili nanjo!
Vodenka: bučo gojijo na vseh koncih Slovenije, vsak je po svoje vremensko specifičen, verjamem da bo dobro uspevala. Nekaj gnoja ji privošči, vode, če bo huda suša, pa ti bo lažje oprostila.
Objavljeno: Ne Dec 08, 2013 3:33 pm
Napisal/-a vodenka
O hvala Matic
Objavljeno: Če Sep 01, 2016 11:02 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Jaz sem v ponedeljek po nesreči eno odtrgal.
No, potem sem jo pa tri dni še malo pražil na asfaltu pred hišo, danes sem jo pa razrezal in pobral ven semena.
Bila je nekoliko manjša buča, najmanjša od petih, ki so zrasle na eni rastlini. Ni bilo prav veliko semen v notranjosti ...
Sem gledal nato tisti dve polovici buče, pa mi je bilo škoda jih vreči na kompost.
Zato sem eno polovico prerezal še na pol in dal tisti dve četrtini za eno uro v pečico.
In bilo je prav okusno. Škoda za prašiče !
Objavljeno: Če Sep 01, 2016 11:12 pm
Napisal/-a metuljc
Andrej, včasih so te buče, pri nas imenovane svinjske, no, niso bile sicer golice, ampak, enake v drugih lastnostih, uporabljali za omake, zavitke,......ker na celini cukete in druge buče sploh niso bile poznane. Ja, meni so dobre, imajo krepko več okusa kot cukete, recimo.
Preprosta, a imenitna jed, Bučke v omaki.
Objavljeno: Če Sep 01, 2016 11:30 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Ja, vem, da so tem bučam ( golicam in belicam ) rekli "svinjske", zato sem tudi napisal, da jih je škoda za prašiče.
Sem dal še očetu, ki je s kmetov, za poskusit in se je tudi strinjal, da sploh ni slabo.
Menda jih še nikoli do zdaj ni jedel, oziroma sploh ni vedel, da so užitne. Pri njih so bile takrat v njegovi mladosti vedno le za prašiče.
Čeprav jaz se pa spomnim, da jih je njegova sestra enkrat nam otrokom spekla v stari kmečki peči.
Takrat je bilo do danes edinkrat, ko sem jedel pečene buče, samo tistega okusa izpred skoraj četrt stoletja nazaj se pa žal ne spominjam.