Stran 1 od 23

Popolnoma domač BOKAŠI posip

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: Pe Dec 06, 2013 9:54 pm
Napisal/-a zuf
Zdravo vsi.
Tukaj bom dokumentiral proces izdelave posipa z domačimi zvarki.
Vabljeni s svojimi idejami, komentarji, nasveti, pomisleki.

---

Bokaši posip
Bokaši posip je zelo uporabna zadeva, uporablja se pri bokaši kompostiranju, pripravi substratov, izdelavi tekočih in suhih gnojil, pri navadnemu kompostiranju, v gospodinjstvu nasploh itd.
Marsikdo ne kupuje bokaši posipa, ampak ga pripravi sam doma s pomočjo otrobov, melase ter EM koncentrata.

Domači mikrobi za pripravo bokaši posipa
Moje razmišljanje vedno potuje v smeri domačega in sicer pripraviti bokaši posip od samega začetka brez potrebe po kupovanju EM koncentrata in ostalih potrebščin.
EM je tekoči koncentrat, ki vsebuje koristne mikroorganizme.
Le te lahko najdemo v naravi.

Primerjava s komercialnimi izdelki
Za začetek bo poizkus potekal tako, da bom bokaši posip naredil s pomočjo komercialnega izdelka EM - Koncentrat, otrobov ter melase.
Ta posip bo služil za konkretno primerjavo s posipi, ki jih bom naredil s pomočjo domačih mikroorganizmov in tako videl, če sem uspešen.

DODANO KASNEJE:

Poizkusi so se uspešno zaključili.
Posip je preprosto narediti z lokalnimi mikrobi.
Malo nižje je recept.
Nazadnje urejal/a zuf 19 Okt 2017 10:48; skupaj popravljeno 28 krat

Objavljeno: Pe Dec 06, 2013 10:00 pm
Napisal/-a muha
Zuf palec gor za oranje ledine. Z zanimanjem bom spremljala tvoja poročila.

Objavljeno: Pe Dec 06, 2013 10:05 pm
Napisal/-a pep
Zuf super recept za male potrošnike, bom sam poskusil, samo otrobe moram najti.

Objavljeno: Pe Dec 06, 2013 10:11 pm
Napisal/-a zuf
Juhej, hvala! Smile

pep, otrobe dobiš na kmetijski zadrugi.

Popolnoma domač Bokaši posip

Bil sem na potovanju v Španiji, kjer sem obiskal čudovito kmetijo in ljudi.
Oče in sin, oba zelo razgledana, že leta pripravljata domač bokaši.
Se mi zdi najlažji in najboljši način kako narediti posip brez komercialnega EM seruma.
Tukaj je njun recept.

Citiram:
20 kg gozdnega humusa oz. listavke
40 kg otrobov
10 kg melase
voda
200L sod
Zmešamo otrobe in listavko.
Zmešamo manjšo količino tople vode in melase, dodamo v večjo količino vode in vlažimo zgornjo mešanico, da pride ustrezna struktura.
Zrakotesno zapremo za en mesec.
Aerobni mikrobi porabijo ves zrak, naredijo "seme" in nato umrejo, nakar proces prevzamejo anaerobni mikrobi.
Po enmu mesecu je posip gotov.


Recept z MANJŠIMI količinami:

- 1,5kg listavke
- 3kg otrobov
- 500g sladkorja ali ena skodelica melase

To dvoje dobro mešam in sproti dodajam sladkor ter zadostno količino vode.
Nato tesno natlačim v 10L vedro od mleka ter neprodušno zaprem.
Vedro se dobi po šolah, vrtcih - so prehrambene kvalitete in imajo zelo dober zrakotesni pokrov.

Listavka + otrobi.
-

V originalnem receptu se uporabi melasa, ki sem jo tudi sam največkrat uporabil.
Lahko uporabimo tudi rjav moscavado, navadni bel ali rjavi sladkor, naravni sirup in drugo.


Dodajanje vode za primerno vlažnost.
Ko stisnemo v pest ne sme tečt, mora pa ostati sprijeto, ko razklenemo dlan.


Dobljeno mešanico močno natlačimo v izbrano posodo, ki jo nato zrakotesno zapremo in damo na sobno temperaturo za en mesec.
- -

Shranjevanje
Takoj, ko je posip gotov ga je najbolje popolnoma posušiti (v tanki plasti na vetru in soncu), saj se veliko lažje shranjuje in uporablja.

Uporaba
Posip je zelo uporabna zadeva - uporablja se pri bokaši kompostiranju, pripravi substratov, izdelavi tekočih in suhih gnojil, pri hladnemu kompostiranju, pri WC kompostiranju, pri stelji za živali, zorenju gnoja, v gospodinjstvu itd.
Nazadnje urejal/a zuf 13 Jun 2017 22:42; skupaj popravljeno 27 krat

Objavljeno: So Dec 07, 2013 1:02 am
Napisal/-a lpmami
Zuf, tole bo zanimivo in - predvidevam - hudo uporabno.
Tudi sama dajem absolutno prednost domačim virom, tudi na primer pri barvanju volne z rastlinami, zato me tile tvoji poskusi še toliko bolj razveseljujejo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: So Dec 07, 2013 1:22 am
Napisal/-a Irena
Zuf,
tole je zelo zanimivo. Prav z veseljem bom spremljala.
Irena

Objavljeno: So Dec 07, 2013 8:40 am
Napisal/-a zoyba
Domače je le domače Smile
Z veseljem bom spremljal! (pa testiral tudi)_________________Robert

Objavljeno: So Dec 07, 2013 10:41 am
Napisal/-a Plamenka
No, to pa tudi mene zanima. Wink

Objavljeno: So Dec 07, 2013 11:51 am
Napisal/-a pep
Zuf si vodo kaj segrel?Nazadnje urejal/a pep 07 Dec 2013 10:55; skupaj popravljeno 1 krat