Stran 1 od 14
Biološko aktivno oglje
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: So Dec 07, 2013 7:39 pm
Napisal/-a zuf
Ga kdo uporablja?
Kako, kdaj, koliko, zakaj, kje...?
Jaz ga uporabljam v lončnicah, tam okoli 20%.
Drugo leto bom začel tudi zastirati z njim.
Oglje pridobivam iz krušne peči.
To je pač oglje navadno.
Lahko bi morda bilo še kvalitetnejše pod kakšnimi boljšimi pogoji.
A vseeno, oglje je oglje.
Da postane biološko aktivno, ga je potrebno "okužit" z dobrodejnimi mikro organizmi.
Najboljše takoj, ko oglje dobite, drugače bo začel vezati organizme, ki jih morda ne želite.
Trenutno delam takole.
Včeraj sem eno jupol kanto oglja zmešal z vodo, stresel notri dve pesti vermikomposta, premešal ter pustil en dan stat.
Ravno prej popoldan sem vodo odlil, oglje zmešal z polovično dozo listavke ter dal pod senik, kjer so včasih steljo shranjevali, tam ne zmrzuje, saj je orng pod zemljo in se drži hleva.
Tudi ni podna, ampak direkt zemlja.
Tam je velik zaklad listavke, ki si pa tudi zasluži svojo temo.
No sedaj bom celo zimo dodajal oglje na tisti kup, ter vmes posipaval z listavko.
Kako točno ga bom uporabil še ne vem.
Toliko za zdaj, bo zagotovo še kdo drug kaj napisal.Nazadnje urejal/a zuf 13 Feb 2015 12:57; skupaj popravljeno 2 krat
Objavljeno: So Dec 07, 2013 8:06 pm
Napisal/-a zoyba
Pri nas v gozdu je polno mest, kjer so včasih kuhali oglje (bi rekel da pred pol stoletja ) Ostankov je veliko. Je tudi to oglje uporabno?_________________Robert
Objavljeno: So Dec 07, 2013 10:39 pm
Napisal/-a zuf
Je uporabno.
Odvisno zakaj ga boš uporabil, če za zelenjavo, potem je dobro, da ga pred uporabo vmešaš v kakšen kompost, da se obogati.
Tudi v koprivovki in podobnem se lahko namaka.
Objavljeno: So Dec 07, 2013 10:51 pm
Napisal/-a Aye-Aye
Jaz uporabljam kuhalnik za biooglje, in to oglje je bolj lahko, porozno. Tudi oglje iz peči, ki ima dober izkoristek uporabim, večinoma ga dodajam v organko, nekaj pa tudi na kompost, sprobala sem že tudi, da se ga prelila s tekočino iz organka. Potem to vkopljem v zemljo.
Seveda pa bom sedaj sprobala tudi kak bolj naraven način.
Objavljeno: So Dec 07, 2013 10:54 pm
Napisal/-a muha
zoyba je napisal/a: |
Pri nas v gozdu je polno mest, kjer so včasih kuhali oglje (bi rekel da pred pol stoletja ) Ostankov je veliko. Je tudi to oglje uporabno? |
Zanimivo, da smo doma vsa leta za lončnice hodili iskat zemljo prav na stara kopišča (prostori, kjer se je kuhalo oglje). So stare mamice vedele, da je najboljša.
Objavljeno: So Dec 07, 2013 11:42 pm
Napisal/-a zuf
V lončnicah se res obnese, ker veže vlago in hranila.
Poleg tega dela substrat rahel, zračen, ironično tudi porozen.
Morate pa paziti, da ne mešate v substrat lončnic preveč oglja v prahu, ker se preveč lepi.
Aye.Aye, katerega maš trenutno v mislih?
Meni je zelo všeč varjanta mešanja oglja v pravkar narejen kompostni čaj.
Objavljeno: So Dec 07, 2013 11:49 pm
Napisal/-a Aye-Aye
Še ne vem, morda z večih, ali pa najenostavnejšo listavko.
Objavljeno: To Dec 10, 2013 7:44 pm
Napisal/-a zoyba
Berem bloge in forume in opažam razliko med "navadnim" in bio ogljem.Razlika je predvsem v temperaturi kuhanja. Je res kaj na tem.
Meni nebi bilo problem kuhati oglje doma (živim v gozdu) ampak, če ga lahko naberem na starih kopah bi bilo pa še lažje._________________Robert
Objavljeno: Sr Dec 11, 2013 12:56 am
Napisal/-a zuf
Oglje s pomočjo pirolize oz. s čim manjšo prisotnostjo zraka je zagotovo boljši kot tisti, ki ima pri nastanku veliko zraka.
Gre se tudi iz vidika izkoristka in onesnaženosti.
Pri pirolizi je zelo dober izkoristek in skoraj nič dima.
V vsakem primeru pa je potrebno pridobljeno oglje obogateti, to je po mojem mnenju še najbolj pomembno.
Jaz bi na tvojem mestu oglje nabral na starih kopah (včasih so dobro oglje delali) in ga doma še dodatno obogatel.
Lp.