Stran 1 od 2

Kako ločiti pravi česen od kitajskega?

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: To Dec 17, 2013 11:48 am
Napisal/-a orhy
Kako ločiti pravi česen od kitajskega?



Česen je zakladnica zdravja, ima številne zdravilne lastnosti.
A kitajski česen, ki se prodaja po naših trgovinah ni dober, zato se mu je bolje izogniti.


Kako prepoznati pravi, domači česen?

Kitajski česen je cenejši, a mnogo manj kvaliteten od domačega.

Kitajski česen je običajno večji od domačega, v sredini ima zeleni del. Navadno je cenejši od domačega, je pa žal tudi sumljive kakovosti.
Kitajski česen namreč radioaktivno obsevajo, da preprečijo razvoj glivic, plesni in kaljenje, ali pa ga impregnirajo v kemikalijah, ki imajo podoben učinek.

Česen je velik vir zaslužka, njegova cena je visoka. Kar 80 odstotkov svetovne proizvodnje česna je v rokah Kitajcev.
Tudi pri nas v proizvodnjah in predelavi hrane večinoma uporabljajo kitajski česen, saj je lažje dosegljiv in cenovno ugodnejši.

Nekateri viri trdijo celo, da je kitajski česen gnojen s človeškimi fekalijami. Da ima tako lepo belo barvo, ga pobelijo s klorom in z zmesjo žvepla in oglja.
Na tak način izgleda bolj zdrav in privlačnejši za kupce.

Preden kupite v trgovini česen, poglejte njegovo državo izvora.

Četudi je kitajski cenejši, kupite raje domač česen.
Ta je veliko bolj zdrav in užiten za uporabo
.


Še bolje pa je, če imate to možnost, da ga sami zasadite na domači njivi.
Tak česen bo kmalu vreden več od zlata.
_________________

Objavljeno: To Dec 17, 2013 1:12 pm
Napisal/-a stara postaja
Orhy, zelo dobro si napisala. Škoda, da še vedno nekateri rajši kupijo tega velikega, da se ni treba ukvarjati z lupljenjem drobnega domačega. No, letos je kljub suši dobro obrodil in ga bo dovolj do novega na njivi. Saj vedno kaj ostane v zemlji za spomladansko veselje Laughing ! lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)

Objavljeno: To Dec 17, 2013 1:28 pm
Napisal/-a pika
orhy, kaj če bi še kakšen vir dodala, da si kaj več preberemo o tem?

Tole o radioaktivnosti pa še nisem slišala, tudi to da bi ga s klorom pobelili ... hm ... Očitno so količine teh snovi takšne, da jim ga kljub evropskim standardom uspe uvoziti.

Objavljeno: To Dec 17, 2013 2:12 pm
Napisal/-a orhy
Ja pika, tudi meni so bile nekatere ugotovitve nove zato sem zgornje nalepila.

Mogoče tole, kar je lani poročalo Delo : Česa niste vedeli o začimbah: česen

"Z globalizacijo in s težavami, ki jih imajo mnogi gojitelji s česnom na naših tleh, se je znova okrepil vpliv Kitajske v svetovni trgovini s česnom, ki ima danes v svojih rokah skoraj 80 odstotkov svetovne proizvodnje česna. Njegova cena na svetovnem trgu pa v zadnjih letih raste hitreje kot cena zlata. Na žalost je to česen sumljive kakovosti.
Česen je na seznamu rastlin, ki jih radioaktivno obsevajo, da bi preprečili glivice, plesni in kaljenje.
Pošiljke, ki niso obsevane, pa so »impregnirane« v kemičnih kopelih, ki dosežejo enak učinek."



ali iz nekega bloga:

KITAJSKI ČESEN - tudi nekateri komentarji so zanimivi.

Zdaj sem še bolj zadovoljna, da sta nas letos brbr in MARIJAV malo oskrbeli s semeni in battageli s česnom za rabo. pozdrav_________________

Objavljeno: Sr Dec 18, 2013 1:17 pm
Napisal/-a TwityPity
Par let nazaj sem dajal kupljen česen med vložene kumarice, in se je prebarval na zeleno/modro. Od takrat naprej dajem samo še domačega, ali pa nič.
Je bilo zanimivo za pogledat, vendar mi barva ni ravno teknila.

Objavljeno: Sr Dec 25, 2013 6:12 pm
Napisal/-a battagelli
Kadar še nisem gojil česna smo pri izdelovanju domačih klobas namočili v vinu kupljen česen.Skoraj zmeraj se je pobarval v modro.

Ali kedo ve zakaj,zelo me zanima._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.

Objavljeno: Sr Dec 25, 2013 6:28 pm
Napisal/-a muha
Vem ne, ugibam. Mogoče je odvisno od sorte ali pa je bil s čim tretiran proti propadanju.

Objavljeno: Sr Dec 25, 2013 6:53 pm
Napisal/-a Marinka
Stari ljudje so uporabljali česen pri prepoznavanju gob. Gobe in česen so prekuhali skupaj, če se je česen obarval modro je bila goba strupena._________________Začni dan z nasmehom in vse bo lažje!

Objavljeno: Če Dec 26, 2013 11:26 pm
Napisal/-a battagelli
Upam da je to možno samo na Kitajskem

O Kitajcih oz. modernih nelegalnih podjetnikih, ki so "izumili"
pridobivanje olja za pripravo hrane direktno iz fekalij. Da, kar pokrov
jaška odprejo, z večjo zajemalko na daljšem držalu poberejo vso svinjarijo,
ki se v odplakah znajde, prekuhajo, maščobo izločijo po zelo primitivnih
postopkih in tako pridobljeno "olje" zapakirajo v sode. Da ne boste
mislili, da se t.i. Gutter oil ni prijel na trgu. 10% delež bi že naj imel
v vsem olju, ki se porabi na področju "ulične kuhinje" na Kitajskem. O
stopnji povečanja kancerogenih obolenj še ne poročajo, grem pa stavit, da
je in bo izredno visoka. Max Keiser je v eni nedavnih oddaj na rt.com
primerjal prej omenjeno kitajsko olje, ki je narejeno dobesedno iz
človeških iztrebkov in odplak ulic z današnjim prevladujočim monetarnim
sistemom. In prav ima. Še kako prav ima.


http://www.youtube.com/watch?v=zrv78nG9R04_________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.