Stran 1 od 1
BOŽIČNO DEBLO
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: To Dec 24, 2013 12:54 pm
Napisal/-a orhy
BISKVIT
50 g moke
1 žlica kakava v prahu
5 jajc
100 g rjavega sladkorja
100 g orehov
50 g masla
2 žlici javorjevega sirupa
2 žlici sladkorja
KREMA
280 ml sladke smetane
5 žlic javorjevega sirupa
0,5 žlice instant kave
1 žlica kakava v prahu
3 rumenjaki
250 g temne čokolade
100 g mletih orehov
50 g masla
POSIP
kakav v prahu
sladkor v prahu
PRIPRAVA
Na kuhalnik pristavimo ponev, v kateri na suho popražimo orehe. Med praženjem ponev večkrat potresemo, da se orehi ne zažgejo. Popražene orehe drobno zmeljemo. V manjši kozici stopimo 50 g masla, nato pa kozico odstavimo, da se maslo ohladi. Čokolado nalomimo na koščke. Vklopimo pečico in jo naravnamo na 180 °C. Pekač velikosti 42 x 27 cm obložimo s peki papirjem.
2. Pripravimo testo: moko in kakav presejemo v skledo in dobro premešamo. V drugi skledi mešamo jajca in sladkor z električnim mešalnikom 5 do 7 minut, da dobimo rahlo penasto zmes. V jajčno zmes počasi primešamo orehe, moko, stopljeno maslo in javorjev sirup. Pazimo, da je testo gladko in nima grudic. Testo zlijemo v pripravljen pekač in pečemo v ogreti pečici 15 minut.
3. Na delovno površino položimo peki papir, ki mora biti nekoliko večji od tistega, s katerim smo obložili pekač. Potresemo ga s sladkorjem. Še vroče pečeno testo vzamemo iz pekača, ga obrnemo in položimo na s sladkorjem potresen kos peki papirja. S prsti narahlo pritisnemo biskvit, da se sladkor oprime testa. Previdno odstranimo peki papir, na katerem smo pekli biskvit. S pomočjo novega peki papirja zvijemo biskvit v rolado. Nato ga odvijemo, nanj položimo vlažno kuhinjsko krpo in ponovno zvijemo. Pustimo, da se ohladi.
4. Pripravimo kremo: na kuhalnik pristavimo veliko kozico s smetano. Tik preden smetana zavre, kozico odstavimo in v smetano vmešamo javorjev sirup, kavo, kakav in rumenjake. Kozico ponovno pristavimo na nizko temperaturo in med stalnim mešanjem segrevamo, dokler se krema ne zgosti. Krema ne sme zavreti! Še vročo kremo zlijemo v skledo, dodamo maslo, čokolado in zmlete orehe. Mešamo, dokler ne postane krema gladka in temna. Postavimo na stran, da se krema popolnoma ohladi.
5. Biskvit previdno odvijemo in ga pokapljamo z alkoholom. Namažemo ga s tanko plastjo kreme in ponovno zvijemo. Rolado položimo na servirni pladenj in na debelo premažemo s preostalo kremo. S konico noža na "deblo" narišemo vzorec lubja. Poprašimo ga s kakavom in sladkorjem v prahu, okrasimo s sladkornimi listki in serviramo na mizo.
Dober tek ! _________________Nazadnje urejal/a orhy 11 Jan 2019 13:40; skupaj popravljeno 1 krat
Objavljeno: To Dec 24, 2013 1:21 pm
Napisal/-a orhy
SNEŽNA KOKOSOVA TORTA
Biskvit
3 rumenjaki
3 beljaki
90 g sladkorja
75g ostre moke
Krema
200 g bele čokolade
250 ml sladke smetane
500 ml sladke smetane
100 g kokosove moke
Priprava kokosove torte
Belo čokolado nalomite na majhne koščke in jo raztopite v 250 ml sladke smetane na malem ognju ali v parni kopeli. Ohladite in dajte v hladilnik za nekaj ur.
Biskvit naredite tako, da najprej stepete rumenjake s sladkorjem, posebej pa beljake s ščepcem soli. Sneg iz beljakov vmešajte v rumenjake in dodajajte moko. Vlijte v pomaščen pekač in pecite 15 minut na 170°C. Počakajte, da se ohladi.
Kremo iz smetane in bele čokolade dobro zmiksajte, v drugi posodi pa stepite smetano. Smetano vmešajte v kremo in dodajajte kokos. Namažite na biskvit. Nekaj kokosa lahko pustite in posujete po gotovi torti. Dajte za nekaj ur v hladilnik, da se krema učvrsti.
Dober tek ! _________________Nazadnje urejal/a orhy 11 Jan 2019 13:41; skupaj popravljeno 2 krat
Objavljeno: To Dec 24, 2013 1:34 pm
Napisal/-a Garden-ja
Orhy, kdaj lahko pridem mimo?
A si vse to zdaj spekla?_________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...