Stran 1 od 2

Tibetanski Sel roti

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: Po Dec 30, 2013 12:53 am
Napisal/-a juglans
V teh prazničnih dneh je bila sestra v Tibetu. Včeraj zagotovo, dnevi pred tem pa tudi, se mi zdi. Vem zato, ker je bilo slišati nekakšne tuje, eksotične izraze. Internet, čudež 21. st.
Danes sem to "popotovanje" izkusil še skozi gurmanski vidik.

Takole je bilo.
Danes bomo imeli za kosilo Sel roti.Prav, čeprav ???

Postopek priprave narekuje sledeče:

Dan pred tem se namoči nekuhan riž. Namočen riž se odcedi in v blenderju zmelje v pasto. Pasta je bila malce bolj gosta kot masa za palačinke, torej se je spotoma, med mletjem dodajala voda. Sledila je faza začinjanja. Nič posebnega, na eno skodelico paste v. žlica sladkorja, sol po občutku in cca žlica putra. Dobro premešano se cvre v olju. Tibetanci pravijo, da olje ne sme biti preveč vroče. Pri nas se je cvrlo na sedmici steklokeramične. V originalnem izročilu se pasto v vroče olje zliva v krogu, da nastanejo nekakšni obročki, če želite tudi krofki z luknjo v sredini. Zapeče se do rumeno rjave barve. (ta del je izredno zdrav, cvrtje in te reči)

Tibetanski običaj je postrežba s kislim krompirjem, pri nas pa smo sprejeli kompromis in krožnik sestavili s solato rdeče pese in krompirja.

Vtisi. Prvotno sem bil skeptičen glede ujemanja z rdečo peso, saj so "ocvrtki" kanček sladki in človeka povleče k marmeladi ali kakšni čokoladi. No, v resnici pa se je z rdečo peso in krompirjem lepo dopolnjevalo. Sami sel rotiji so precej nevtralnega okusa (razumljivo, saj je večina surovine riž) in menim, da bi ob kakšni zelo močni aromi izpadli preveč "copatasto". Ali pa tudi ne.

Zelo zanimiva popestritev, zgledala pa je takole.



In ne, nismo jedli z rokami, le fotograf sem bolj slab. Lahko bi pomislil tudi na pribor. Embarassed

Objavljeno: Po Dec 30, 2013 1:04 am
Napisal/-a zuf
Tegale bi se z veseljem tudi z rokami lotil. Smile

Objavljeno: Po Dec 30, 2013 2:46 am
Napisal/-a orlica
Umetniški vtis krožnika je popoln up

Takoj bi poskusila. Zgleda njami, njami

Objavljeno: To Dec 31, 2013 1:10 am
Napisal/-a lpmami
Zanimiv recept, zlasti za popestritev brezglutenske prehrane._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: To Dec 31, 2013 2:09 am
Napisal/-a Peter
Na stiku obročkov zgleda kot, da en pujsek leži na boku s podprto glavo.
Laughing Laughing

Objavljeno: To Dec 31, 2013 2:14 am
Napisal/-a lpmami
Peter je napisal/a:
Na stiku obročkov zgleda kot, da en pujsek leži na boku s podprto glavo.
Laughing Laughing


Točno tako ga vidijo tudi moje oči!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: To Dec 31, 2013 2:20 am
Napisal/-a juglans
Pa res, bolj kot gledam, večji frajer je.

Se mu vidi da ni v strahu, pri nas mu nebi bilo hudega. Trebušček ima lep.

Objavljeno: To Dec 31, 2013 2:24 am
Napisal/-a mfranc
Uh, Peter, dobro si videl, spominja me pa na neko bolj znano (in drago) pujsiko Cool Laughing

http://www.zurnal24.si/gola-bajsika-za-336-milijona-dolarjev-clanek-23695

LP_________________mfranc

Objavljeno: To Dec 31, 2013 9:28 am
Napisal/-a muha
Ha, ha, in za suhico je iztržil le 7, za bajsiko pa 23 milijonov Wink Laughing Laughing . Čudovit podatek za dviganje samopodobe .
Na krožniku pa tudi jaz vidim zadovoljno dremajočega pujska.

juglans: če se ti zdi, da tile izven-komentarji motijo osnovno temo, samo reci, jih bom čistim ,