Stran 1 od 1

Alliaria petiolata - navadna česnovka

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: So Jun 01, 2013 12:34 am
Napisal/-a Aye-Aye

Objavljeno: Po Jun 24, 2019 8:01 am
Napisal/-a kosobrin
NAVADNA ČESNOVKA
(Alliaria petiolataL.)
družina: križnice
domača imena: česnovka, hostni česen.
Robato, v spodnjem delu dlakavo steblo česnovke zraste v višino od 20 cm do 1 m. Pritlični listi so pecljati, srčasti, z narezano napiljenim robom. Kratkopecljati listi na zgornjem delu stebla so trikotni in neenakomerno nazobčani. Od maja do julija razvija ta križnica na vrhu stoječ cvetni grozd, sestavljen iz 6 mm dolgih belih cvetov. Iz njih se razvijejo od 3 do 7 cm dolgi luski na vstran štrlečih pecljih. Ime malo upoštevane, ne dosti opazne rastline izvira iz duha po česnu, ki ga oddaja zmečkana zel.
Razširjena je po vsej Sloveniji in raste predvsem v logih in med grmovjem, pa tudi po listnatih, redkeje mešanih gozdovih vse do višine 1200 m. Dobimo jo na nekoliko vlažnejših mestih in pogosto v velikih količinah.
Učinkovine:
hlapno olje, sluz, razne soli.
Uporabnost:
Mlade rastline, vršičke in liste nabiramo od aprila do julija, poznejše sočne poganjke pa vse do jeseni. Uporabljamo jih za juhe, prikuhe in pireje. Drobno zrezane liste lahko uporabimo namesto česna v solati. Ker so neškodljivi jih lahko uporabljamo v neomejenih količinah. Uporabljamo tudi semena kot začimbo kot nadomestek za gorčico.
Čas nabiranja:
zel marec, april, maj, junij.
Zdravilnost:
pri revmatičnih in nevralgičnih boleznih, uporablja se kot razkužilo, olajšuje izkašljevanje, pospešuje izločanje seča, pospešuje znojenje, krepi dihanje in krvni obtok, celi rane

Objavljeno: To Jun 25, 2019 10:00 am
Napisal/-a kosobrin
ZELIŠČNA OMAKA
Potrebujemo:
2 žlici olja, po eno pest drobno narezanih listov česnovke in peteršilja, 2 zrni česna, srednje debelo čebulo, žlico kisa, poper, sol, 2 skodelici juhe, žlico moke.
Priprava :
Čebulo in česnovko prepražimo na olju, zalijemo z juho, dodamo podmet iz moke. Omaka naj vre 10 minut, nato jo precedimo in ji dodamo poper, sol in kis.