Stran 1 od 4

Stara romunska sorta?

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: Sr Jan 08, 2014 9:02 pm
Napisal/-a zoyba
http://www.ebay.de/itm/Raritat-20-St-Riesenbohnen-Rumanische-Schwertstangenbohnen-/181279372268?pt=S%C3%A4mereien_Zwiebeln&hash=item2a3517b3ec

Ali ga kdo pozna? Prejšnjo sezona sem pridelal nekaj strokov- suša je naredila svoje Sad_________________Robert

Objavljeno: Sr Avg 06, 2014 10:14 pm
Napisal/-a zoyba
Letos sem pridelal dovolj strokov za prvo pravo preizkušnjo. Za enkrat lahko rečem, da je zelo okusen in tudi pridelek je obilen. Zgleda pa približno takole:

_________________Robert

Objavljeno: Ne Sep 14, 2014 5:39 pm
Napisal/-a ciklama
Ali bo možno dobit kakšno seme?

Objavljeno: Ne Sep 14, 2014 8:03 pm
Napisal/-a zoyba
Bo!_________________Robert

Objavljeno: Po Sep 29, 2014 12:28 pm
Napisal/-a brbr
Zoyba, ali ima tale fižol bela zrnja. Kakšne barve so cvetovi. Tudi zgoden je, a ne? Takole na pogled me spominja na mojega pod št. 29 ali Heldo. (pripete spletne strani ne morem pogledat...)_________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Po Sep 29, 2014 1:57 pm
Napisal/-a muha
brbr, tole je kopiran opis:

Rumänische Schwertstangenbohnen

Besondere Stangenbohne aus den rumänischen Bauerngärten , die Schwertstangenbohne. Mit ca. 35 cm Länge butterzart auch bei Vollreife.
Ein Genuss als Butterbohne oder im Eintopf. Robuste lokale rumänische Landsorte. Kornfarbe weiß. Massenträger!
Die Bohnen werden um den 10. Mai in die Erde gelegt, so das diese erst nach den Eisheiligen aus der Erde kommen. Aussaat bis Mitte Juni. Wichtig sind stabile Stangen, da diese Bohnen bis zu 5m hoch wachsen können, und dann mit den vielen Früchten eine große Last zu tragen ist. Gedüngt werden müssen Bohnen nicht da diese stickstoffsammelnde Knöllchen an den Wurzeln bilden. Die Bohnen haben ein sehr gesundes Wachstum und sind wenig anfällig für Bohnenkrankheiten oder Schädlingsbefall. Die butterweichen Bohnen sind eine Köstlichkeit. Nur mit etwas Speck und Petersilie dünsten und nur mit Salz und Pfeffer würzen. Ein Genuss für Bohnenliebhaber.

Die Sorte ist samenecht, das bedeutet das Sie Ihre Samen selber produzieren können. Einige Hülsen an der Pflanze ausreifen lassen bis die Schoten braun bzw. trocken sind, dann sind die Samen reif, und bleiben bei trockener frostfreier Lagerung mehrere Jahre keimfähig.


Prost prevod:

Posebna redka “mečasta” vrsta fižola preklarja iz romunskih kmečkih vrtov. Stroki dolžine cca 35 cm, masleni tudi še v polni zrelosti. Uporaben kot maslenci pa tudi za enolončnice. Zrnje je bele barve.
Piše, da ga je dal v zemljo okoli 10. maja, zato, da je vzklil šele po ledenih možeh. Lahko se ga sadi do sredine junija. Pomembno je, da mu postavimo stabilne prekle, ker rad zraste tja do 5 metrov in ko je polno obložen, pride kar velika teža na posamezno preklo. Gnojiti ga ni treba. Je dobro odporen tako proti boleznim, kot škodljivcem. Mehka maslena zrna so prava delikatesa. Podušite jih na malo slanine z dodatkom peteršilja in začinite samo s soljo in poprom. Užitek za ljubitelje fižola.

Sorta je “samenecht” (bi morala še raziskati, ali izraz pomeni le, da ni hibridna, ali pa, da se ne skriža), kar pomeni, da ga naprej lahko pridelujete sami. Par strokov pustite na rastlini, da porjavijo oz. se posušijo, kar pomeni, da so semena zrela. Shranite jih na suhem, kjer ne zmrzuje in ostala bodo kaljiva več let.




Zoyba, sedaj pa ti povej, ali se je vse izkazalo tako, kot piše v gornji predstavitvi.

Objavljeno: Po Sep 29, 2014 3:47 pm
Napisal/-a ferdo36
Laughing Laughing Laughing_________________Narava vse povrne!Nazadnje urejal/a ferdo36 29 Sep 2014 13:53; skupaj popravljeno 1 krat

Objavljeno: Po Sep 29, 2014 3:52 pm
Napisal/-a ferdo36
Ali bo tudi za mene par fižolčkov,da pridem do lastnega semena?_________________Narava vse povrne!

Objavljeno: Po Sep 29, 2014 6:58 pm
Napisal/-a brbr
Muha, hvala za tekst...
Bo zanimivo primerjati tega pa št.29 in Heldo (starejši stroki zadnje poastanejo žilasti . torej ta odpade...)._________________naredimo svet lepši