Stran 1 od 2

Krompir glede na namembnost

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: So Jan 11, 2014 1:10 pm
Napisal/-a muha
Verjetno ga ni med nami, ki je že kdaj kuhal jedi iz krompirja pa se mu niso posrečile tako, kot si je predstavljal. Ali je solata kar pila in pila tekočino in se spremenila v brezobličen poc, ali pa je bil pire po vsem tlačenju in mešanju še vedno poln grudic. Veliko je odvisno tudi od sorte krompirja, ne samo od našega kuharskega znanja.

Žal si vedno ne zapišem sorte, za nekatere sem si pa le in prišla do naslednJih ugotovitev:

ADORA - čudovit za pripravo vseh vrst solat. Za pire ga je treba kuhati dlje časa, da bolj razpade.
ARROW - zgodnji, po lastnostnih podoben Adori.
FABIOLA - podobno
DESIREE - univerzalen. Boljši učinek je, če ga za solato pustimo po kuhanju počivati v vodi še kako uro, za pire pa kuhamo nekaj dlje, kot običajno
BELLAROSA - enkraten krompir za pire in ostale izdelke iz zmečkanega krompirja. Pride puhast brez kakršnikoli grudic. Posledično problematičen za solate. Od vseh meni poznanih sort se najhitreje skuha.
MARABEL - precej podobno univerzalen, kot desiree
SANTE - (tako ga je imenoval moj dobavitelj krompirja) univerzalen, meni zelo dobrega okusa. Po kuhanju ostane čvrst, zelo primeren za solate. Za pire ga je treba kuhati še dodatnih 10 minut da se lepo razpusti, brez grudic.





Jedilno kakovost določajo lastnosti sort - njihovega mesa, kot so razkuhavanje, čvrstost, moknatost, vlažnost, sestava - struktura in zrnatost ali finost mesa. Po teh lastnostih, ki jih imajo olupljeni in kuhani gomolji, razvrstimo sorte v štiri uporabne tipe kuhanja: A, B, C in D. Posamezne sorte lahko razvrstimo tudi v vmesne tipe, kot AB ali BC.
TIP A je krompir za solato: gomolji so čvrsti, se ne razkuhajo, struktura je čvrsta, meso pa vlažno in praviloma drobnozrnato in fino.
TIP B je krompir za raznovrstno uporabo: gomolji so precej čvrsti, delno moknati in imajo srednje čvrsto strukturo ter razmeroma drobnozrnato teksturo mesa.
TIP C je precej moknat krompir, ki se srednje ali precej razkuha, meso je suho, rahle strukture in dokaj grobozrnate teksture. Sem uvrščamo posebne sorte za predelavo v pomfrit ali čips, ki niso primerne za kuhanje, saj v vreli vodi razpadejo.
TIP D so krompirji za predelavo v škrob in se ne pridelujejo v Sloveniji
.

Vir
Nazadnje urejal/a muha 25 Okt 2022 09:39; skupaj popravljeno 6 krat

Objavljeno: So Jan 11, 2014 4:38 pm
Napisal/-a Garden-ja
O, se strinjam. Krompir ni enak krompirju.

MARKIES - odličen za pražen krompir v ponvici. Brez dodatkov, samo na žlici olja, ima okus kot pomfri._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...

Objavljeno: Po Mar 24, 2014 9:29 pm
Napisal/-a lera
Pri nas pa prisegamo na EOS - bel krompir naj bi bil izboljšan Kenebeck.
Dobro rodi in skladišči, kar obilen pridelek.
Ja posadila sva ga letos cca 140 kg semenskega bom namesto na dopust šla krompir kopst Confused ampak komaj čakam da rijem po zemlji Very Happy_________________lp

Lera
http://lera.moj-album.com

Objavljeno: Po Mar 24, 2014 9:36 pm
Napisal/-a muha
Kako je pa z okusom in za katere jedi je najbolj primeren - pire, solata? Ali pa je univerzalen?

Objavljeno: Po Mar 24, 2014 11:28 pm
Napisal/-a Tagetes
MARIS BARD - srednje zgoden, belo meso, sveže izkopan odličen za peko v pečici, kasneje nekoliko moknate sorte, torej primeren za pire, krompirjevo testo. Za zgodnji krompir se dobro skladišči, tja do novega leta obdrži kvaliteto.
ROMANO, srednje pozen, rožnata kožica, skoraj belo meso, univerzalen, se odlično skladišči, gomolji srednje veliki.

Objavljeno: Če Jul 31, 2014 6:32 pm
Napisal/-a muha
Danes sem skuhala krompir sorte NATASCHA

Semenarna ga opisuje takole:


Namen: Odličen okus, jedilni tip B, srednje zgodnja sorta,
za solate, praženje in pečenje. Sorta je primerna
tudi za pranje in pakiranje.


Moja ocena: nikakor ni za solate, če imate radi čvrste rezinice, v stiku s tekočino se hitro razpusti, je pa odličen za pire. Za praženje pa spet: če imate radi pirejast pražen krompir je odličen, če pa želite, da ostanejo rezine bolj ali manj čvrste, z njim ne boste zadovoljni.

Okusa: primernega.

Objavljeno: Pe Avg 01, 2014 12:00 am
Napisal/-a metuljc
Kdaj je bil pa izkopan? Ker pri nekaterih sortah je pomembno, da je uležan. Ne poznam pa te sorte.

Objavljeno: Pe Avg 01, 2014 12:03 am
Napisal/-a muha
19. julija. Misliš, da je še premalo uležan? Za en obrok ga še imam, koliko časa naj ga pustim?

Objavljeno: Pe Avg 01, 2014 12:11 am
Napisal/-a seba993
Da ste me uprašal pred 3mi leti bi vam naštel vse sorte zakaj so. Še tiste poskusne._________________LP seba993