Stran 1 od 3
FIŽOL LIŠČEK visok
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: Če Feb 13, 2014 8:27 pm
Napisal/-a brbr
26. LIŠČEK
Višina:
preklar, v= visok, prerastel preklo
Cvetovi:
Beli s pridihom rumene
Stroki:
zeleni, ploščati, 16cm
Semena/zrnje:
Zrnje podolgovato, belo s podolgovato temnosivo liso vzdolž trebuha. V 100g= 160 zrn.
Uporaba:
- Stročje: sicer mehak, vendar ima nitke
- Zrnje:
Kupila sem ga na tržnici za zrnje, vendar takrat še nisem zapisovala, kako se obnaša pri kuhanju. Letos pa ga je bilo za kuho premalo. Nekaj zrn je na voljo.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 3 fotografije_________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Nov 03, 2014 12:41 pm
Napisal/-a brbr
To je na moji fotografiji fižol pod št.4 in se imenuje Rdeči lišček (pod takim imenom sem ga dobila jaz). Pri poimenovanjih fižolov smo Slovenci precej skromni se mi zdi - vsak ta drug fižol je Lišček. Potem se pa znajdi, če se moreš..
Čestitke k pridelku ! Pri meni se ni tako izkazal (koliko ga je, še ne vem, ker sem fižol postopoma pobirala, in še ni ves urejen). Ali ti sadiš samo 4zrna/preklo?_________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Nov 03, 2014 3:01 pm
Napisal/-a Ivčk
Juglans, resnično fantastičen pridelek, ni kaj!! Takole bi se pa dalo preživljat čez zimo, ne?
Bi bil morda za kakšno menjavo s katerim od mojih fižolčkov (sorte sem napisala v temi o fižolu, več lahko na ZS)?
Drugo leto imam namen gojiti kar precej fižola, sam bom paradižnike zmanjšala na polovico in mi tako ostane kakih 40 kolov viška
Tale mi je pa resnično lep...
Si ga že kaj kuhal?_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Objavljeno: To Nov 04, 2014 2:21 am
Napisal/-a juglans
Ojoj brbr, popolna šlamparija. Lahko bi malce bolj natančno prebrskal tvoj seznam, ki je mimogrede prav lepo urejen in opremljen s podatki in slikami. Res je, rdeči lišček. Se oproščam.
Posadil sem samo 12 semen, nekaj takšnega pa sem si pustil za "rezervo".
Po navadi si kar puščam semena še za naslednje leto, ker se je že pripetila slaba letina ali kakšne druge težave in sem ostal brez semena. Skratka, izkazalo se je povsem dovolj, (4 semena na prekljo) je pa bilo to leto ugodno za fižol, saj je preklje povsem prerastel in bil tako zelo košat, da se je ena celo zlomila.
Običajno namenim na prekljo 10 semen. (približno)
@ivčk; ne vprašaj, sem se poigraval s procentno procentnim izračunom, .... bi bil v zelo kratkem času primoran seliti posel na Mars in širše. Huje kot ebola in Kitajci skupaj, prava invazija fižola.
Tudi meni je že na pogled lep, prav baročen s to žametno rdečo "čipko". Če pa prištejemo še pridelek je čisti zmagovalec.
Kuhal sem ga in ne. Je bilo preveč na hitro, zgolj za test, majhno količinico. Premalo časa se je namakal in se ni lepo skuhal. Bom v prihajajočih dneh ponovil vajo z malce več potrpljenja, za primerjavo pa bom še skuhal ostale fižole, ki jih imam. Ker tako na pamet je težko določati kakšen je. Užiten in dober je zagotovo, kaj več pa sledi.
Brez težav ti odstopim nekaj semena za tvoje prazne kole. Ko pa že ravno ponujaš kaj v izmenjavo, moram priznati, da mi je pred časom padel v "oko" oni zmajev jezik ali dragon tongue. Predvsem me je prepričala nižina rastlin, kar pogrešam pri drugih nizkih sortah. Me pač moti, ko je med seboj vse prepleteno in je za ponoreti, ko se zadeva pobira.
Objavljeno: To Nov 04, 2014 9:07 am
Napisal/-a živa
Ne vem, koliko zrn sem posadila, morda samo enega, ker je bila mešanica zrn. Sem mislila, da se je pomotoma obarval rdeče. Za en kol s skromnim številom zrn jih imam tudi jaz.
V strokih nizkega češnjevca se to dogaja - kakšen fižol je popolnoma rdeč z malo belih lis (obratno razmerje barv)._________________Lp, Živa
Objavljeno: To Nov 04, 2014 10:02 am
Napisal/-a brbr
Juglans, ker si imel res izjemen pridelek bi bilo dobro ugotoviti zakaj. Mislim, da vzrok verjetno ni v rodnosti sorte, ampak v načinu in pogojih pridelave.
Zato me zanima, ali je bil sajen skupaj z drugimi fižoli, kako si pripravil zemljo, kaj je rastlo pred fižolom,... Pa mogoče še kakšna posebnost. Mogoče pa je skrivnost v sajenju majhnega števila rastlin na preklo - no to bi bilo odkritje in pol, a ne?_________________naredimo svet lepši
Objavljeno: To Nov 04, 2014 10:34 am
Napisal/-a metuljc
In gotovo ima letošnje nenavadno poletje prste vmes. Tudi tega ne velja zanemariti.
Objavljeno: To Nov 04, 2014 3:48 pm
Napisal/-a vodenka
Ali ima morda še kdo kaj viška tega liščka .
Prednevi meje obiskala moževa sestrična ki je ni bilo 50 let k hiši in prišla z namenom po ta fižol ,pač zgodba je v tem ki so ga gojili pri hiši in po drugi zgodbi zvedela da sem jaz obnovila kar nekaj starih reči a za liščka sploh nisem vedela ,zato bi bila zelo vesela no vsaj štiri semenk bi bilo dovolj.