TOSKANSKI OHROVT

Odgovori
crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 10774
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

TOSKANSKI OHROVT

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Listnati ohrovt - Nero di Toscana precoce

Izgled februarja, ko skrbi za vitamine in minerale v naših jedeh


Takole spomladi lepša vrt s cvetjem in privablja čebele in drugo brenčeče življenje na vrt.


Takole pa junija skrbi za hrano pticam. Če dobro pogledate, boste opazili zelenca, ki zoba zrnje.


Ta ohrovt je nam zelo všeč, ker lahko čez zimo ostane na vrtu. Tako vso zimo režemo posamezne liste, ki jih jemo v prikuhah ali na drobno narezane v zimskih solatah (skupaj z radiči, endivjami,..). Spomladi iz vsakega zalistka požene odganjek, ki je slasten-hrustljav za pojest v solatah ali pa kar tako recimo na sendviču. Bolj odrasli listi so primerni za kuhanje. Jih je pa potrebno kuhati dlje kot glavnati ohrovt, ker so drugače nekako "papirnati".

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 3 fotografije_________________naredimo svet lepši
Nazadnje urejal/a brbr 17 Feb 2014 17:26; skupaj popravljeno 1 krat
bobolino
Prispevkov: 2342
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Potrjujem zapisanemu o prezimljanju. To sezono ga nimam, ker imam en drug ohrovt, a v lanski sezoni je kljuboval vsemu, ko pa ga je dobila prva slana, je postal še bolj okusen._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
juglans
Prispevkov: 3394
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Tudi pri nas ga obrajtamo, .... z voluharji vred.
Zato je pozimi kar boj kdo bo hitrejši, ....... a zadnji dve zimi ne tako neusmiljen, ker ga 2/3 zgodaj jeseni lepo presadim v velike lonce, 1/3 pa ostane za gospode, spomladi potem lepe kapitalce. Vlončene ohrovte pozimi prestavim v rastlinjak.

Ravno danes sem jih opazoval na vrtu. Polovico ali več jih leži. Posnedli so še precej ostalih rastlin. Rolling Eyes
Garden-ja
Prispevkov: 1719
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Tudi mi ga imamo. Meni je zelo dober v zelenjavni mineštri. Listke samo narežem na krpice in dodam ostali zelenjavi._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Fotografijo sem pripela že k radičem, jo bom pa še sem, ker se mi zdi ta ohrovt zelo uporaben za solate, kot dodatek radičem.... Seveda je pa tudi kuhan zelo dober.

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha_________________naredimo svet lepši
Garden-ja
Prispevkov: 1719
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

A kar svežega?
A nimajo ohrovti v sebi nekih snovi, ki jih je potrebno s kuhanjem uničiti, sicer so škodljive?_________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ohrovti? Saj jih jemo v solatah, pa skisane kot zelje. Prvič slišim. Morda komu ne ustrezajo žveplove spojine, ki jih ima ohrovt.
juglans
Prispevkov: 3394
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

OOO, ... snovi?
Pri nas ga že kar nekaj let izključno svežega uporabljamo.

Za enkrat smo še živi. Cool
Špela
Prispevkov: 147
Pridružen: Če Feb 06, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Špela »

Jaz imam pa kodrolistnega, ravno danes ga je sneg izpustil iz prijema in je čisto prerojen. Tale toskanski pa letos pride prvič na seznam Smile
Odgovori