Stran 1 od 2
Temperatura in čas kaljenja
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: To Mar 11, 2014 1:50 am
Napisal/-a Oldi
Na dnu tele teme je dobra tabela s časom kaljenja v odvisnosti od temperature, iz česar lahko sklepamo na potrebne pogoje za kaljenje.
Če kdo dobi kaj v slovenščini, naj prilepi tule.
Objavljeno: To Mar 11, 2014 6:35 am
Napisal/-a orlica
Objavljeno: To Mar 11, 2014 10:20 am
Napisal/-a labia
Kolikor se spomnim je enkrat mfranc nalimal nek graf odvisnosti kalitve semena glede na temperaturo kalitve, kakšno leto pozneje pa je zopet podal zapis, ki sem ga shranil v arhiv.
Zapisano pa je bilo tako:
"Splača se malo preveriti temperature na izbrani lokaciji.
Temperatura na različnih okenskih policah pa lahko variira do 10, 20 °C ! -
Paprika
/temperatura substrata/procent kaljivosti semena/dnevi do vznika
15 ºC - - - 70 % - - - 25 dni
20 ºC - - - 96 % - - - 13 dni
25 ºC - - - 98 % - - - 08 dni . . . . optimalna temperatura
30 ºC - - - 95 % - - - 08 dni
40 ºC - - - 70 % - - - 09 dni
Pa ne pozabit, merodajna je temperatura zemlje, in za kaljenje semena ne rabimo svetlobe. "
Zapisani podatki so sicer za papriko, velja pa tudi za paradižnik in preverjeno so podatki pravilni. Velja opozorilo, da gre za temperaturo ZEMLJE in ne prostora.
Če je lonček s substratom in semeni na mrzli polici, bo tudi zemlja mrzla, ne glede na temperaturo zraka, zato pod posodo dajte stiropor, ki je dober izolator in se zemlja ne bo hladila.
Ravno tako je lahko v mrzlih dneh šipa (steklo) zelo mrzla in ohlajen zrak pada ob šipi navzdol in lahko dodatno hladi posodico. Zato za kalitev ne priporočam položaj na okenski polici ampak ob kakšnem viru toplote, ker svetlobe itak ne rabimo.
Torej važna sta toplota in stalna enakomerna vlažnost substrata.
Objavljeno: To Mar 11, 2014 10:39 am
Napisal/-a metuljc
% kalivosti ne more biti odvisen le od temperature, je še kar nekaj dejavnikov, ki vplivajo nanjo, recimo starost semen.
Objavljeno: To Mar 11, 2014 2:12 pm
Napisal/-a labia
Imaš prav.
Mišljeno je bilo, da pri 100% kaljivosti v navedenem času skalijo skoraj vsa semena, ker pač vsa ne skalijo istočasno in je zamik lahko dan ali dva.
Seveda pa je tu še pomemben podatek kaj damo kaliti. Recimo pri peteršilu je čas kalitve občutno daljši itd.
Neka orientacija v navedenih podatkih je in sicer razmerje med temperaturo in časom kalitve ob upoštevanju vseh ostalih pogojev, ki naj bi bili optimalni.
Glede na tabelo je čas kalitve pri paradižniku nekaj krajši kot pri papriki/čiliju, nekako za dva dni. Vsaj pri meni je bilo tako.
Objavljeno: Po Jan 05, 2015 12:27 pm
Napisal/-a anita133
Imam eno vprašanje glede temperature pri kaljenju.
Kaj se zgodi če kališ pri preveliki temperaturi?
Ravno sem dala kaliti seme bazilike, origana in šparglja pa me zanima kaj se zgodi če bi bila temperatura slučajno prevelika.
Objavljeno: Po Jan 05, 2015 2:13 pm
Napisal/-a lpmami
Če imaš dobro zalito in višjo temperaturo, lahko dobiš dušena semena v zemljini omakci.... pa poiščeš kakšen recept, kjer se za začimbo uporabljajo dušena semena bazilike, špargljev, ...
_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Po Jan 05, 2015 2:16 pm
Napisal/-a seba993
Mal heca more bit. O kaki temparaturi pa govoriš? Pri višjih temparaturah je treba bol paziti da je seme vedno na mokrem._________________LP seba993
Objavljeno: Po Jan 05, 2015 2:17 pm
Napisal/-a anita133
Ne najdem veliko informacij glede kalitve semena pri šparglju pa se zato zanima malo informacija