Stran 1 od 3
Divja solata – plevel v solati
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: Po Mar 17, 2014 6:53 pm
Napisal/-a orhy
Mogoče bo še koga zanimalo tole o zdravilnosti plevelov:
1. del http://www.pozitivke.net/article.php?story=20100525142829247&query=esenski
2. del http://www.pozitivke.net/article.php/20100525145414374
Opisane rastline, so v večini te, ki jih večina od nas meče ven, dejansko pa so to rastline, ki jih lahko s pridom uporabimo za krepitev našega zdravja - še posebej sedaj spomladi, ko je po odhajajoči zimi padla odpornost.
Spodnja tabela nam prikazuje zdravilnost Rogovilčka (na sliki) in Navadnega slezenovca, v primerjavi z nekaterimi kultiviranimi rastlinami.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 2 fotografiji_________________
Objavljeno: Po Mar 17, 2014 7:49 pm
Napisal/-a bodika
Pri uporabi teh užitnih plevelov me vedno ko se že odločim,da jih bom poskusila nekaj zadrž.Verjetno bi morala korenito spremeniti miselnost glede tega.Tudi slika je včasih varljiva.
Jih kdo uporablja v vsakodnevni prehrani?
Objavljeno: Po Mar 17, 2014 7:59 pm
Napisal/-a muha
Nekatere ja: mlada regačica v solati, še vejo ne, kdaj jo dodam, tudi kapucinke, koprive večinoma vse porabim kot špinačo, trobentice in male marjetice tudi v solati, seveda regrat vključno s cvetnimi popki (veliko hitreje je skleda polna) , tolščak bi, pa ga pri meni ni, zvezdica mi je predrobna in prekrhka, da bi se ubadala z njo. Kislico sem navajena jesti že od otroških let, seveda le po malem, preveč je škodljivo zaradi oksalne kisline. Jedli smo tudi cvetove trobentic in pljučnika. Maslenice se kar ne pripravim dajat na krožnik čeprav je imam za kar nekaj krožnikov.
Objavljeno: To Mar 18, 2014 12:07 am
Napisal/-a Tiana
Tudi jaz nemalokrat pojem kaj divjega, trenutno je najbolj aktualen regrat, dlakava penuša, čemaž. Od vsega pa so mi najboljše koprive, jih že komaj čakam. Vsako leto z mami pripravima štruklje s koprivami in malenkost čemaža. Nepopisno dobro.
Tekom leta pride v poštev še veliko drugih rastlin, sem pa za vsak slučaj šla na kratko izobraževanje, da ne bi na začetku naredila kakšne usodne napake.
Objavljeno: Sr Apr 19, 2017 12:45 pm
Napisal/-a figula
Ne vem kam naj dodam stavek o regačici, ker nima svoje teme .... menda bo tukaj tudi v redu.
Brbr ima težave z regačico:
brbr je napisal/a: |
Jaz sem čemaž posadila na vrt, pod lesko. Mu zelo odgovarja, le krvavi boj bije z regačico... Se bojim, da bo potegnil "ta kratko". |
Brbr, nekje sem brala, da regačico uspešno preganja fižol na gosto posejan.
Mogoče velja poskusiti. Če drugega ne, boš več fižola pridelala čemažu pa upajoč tudi ne bo škodil.
Objavljeno: Sr Apr 19, 2017 1:55 pm
Napisal/-a zuf
Mi divje rastline vsak dan jemo. Predstavljajo večino solate v tem času.
Objavljeno: Po Apr 24, 2017 6:35 pm
Napisal/-a muha
Regačica (Aegopodium podagraria) v prehrani
Danes sva se pri sovaščanki pritoževali nad celimi zaplatami regačice ob vrtu. Pa sem šla pogledat, če se jo lahko porabi podobno kot koprive. Dario Cortese je navedel kup možnosti vključevanja regačice v jedilnik. Tudi pesto iz regačice. Ob prvi priliki jo moram skuhati, da preverim, koliko in v katero smer spremeni okus. Okus mlade surove je namreč čisto nevtralen.
Najbrž bi bila dobra tudi za različne napitke iz surove zelenjave. Da se vsaj malo oddolži za svojo nadležnost.Nazadnje urejal/a muha 25 Apr 2017 09:41; skupaj popravljeno 1 krat
Objavljeno: Po Apr 24, 2017 7:10 pm
Napisal/-a Melona
Muha, poročaj prosim. Ker z regačico sem jaz popolnoma samooskrbna.
Objavljeno: Po Apr 24, 2017 7:44 pm
Napisal/-a žižola
Jaz sem popolnoma samooskrbna z rogovilčkom. Zdaj vidim da je poln vitaminov in še marsičesa. Že prežim nanj.
Poročam o okusu, ko malce zraste._________________LP Žižola