Stran 1 od 2

Ohrovt - Brassica oleracea var. sabauda

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: To Maj 20, 2014 3:46 pm
Napisal/-a Aye-Aye
No pri meni raste petglavi ohrovt, pravzaprav celo šestglavi. In je trajnica. Embarassed Pred tremi leti sem posadila ohrovt špičasti ruska sorta. Ker sem imela zgleda slabo zemljo se ni izoblikoval, lani ko sem ga spomladi pognojila ni šel v cvet in je lepo začel z rastjo. Pokončala ga je srna, ostalo je le nekaj listja, to čez zimo nisem odstranjevala in zdaj je tak. Sem pa naredila napako, saj sem poganjek, ki pa je cvetel odstranila. Rolling Eyes Zdaj mi je žal.



Poganja šesta glava Shocked , malo slabo se vidi a poganja iz stebla.


Objavljeno: Sr Avg 24, 2016 2:22 pm
Napisal/-a vodenka
Mene pa zanima če lahko ohrovtove glave ravno tako vlagaš kot zelje ,nevem kam z njim ga imam preveč pa bi rada to nekak viška po skladiščila_________________Najboljši prijatelj je vrt vedno tiho nikoli ti nereče žal besede.

Objavljeno: Sr Avg 24, 2016 4:30 pm
Napisal/-a Sanjarka Ana
Mislim, da je tudi primeren. Enako kot rdeče zelje. Le ni tako zelo razširjeno to. Drugače pa ohrovtove glavice postanejo veliko boljše, če jih ujame zmrzal. Kjer ni večjih količin za predelavo, pa ga dodajajo približno 10-15% pri kisanju zelja.

Objavljeno: Sr Avg 24, 2016 7:17 pm
Napisal/-a metuljc
Seveda, marsikje sploh priporočajo, da med zelje zamešamo kakšno 1/3 ohrovta. Nisem pa tega nikoli delala, niti jedla.
Tukaj celo na vrečki s semeni piše.

Objavljeno: Sr Avg 24, 2016 7:51 pm
Napisal/-a vodenka
Najlepša hvala ,grem v akcijo_________________Najboljši prijatelj je vrt vedno tiho nikoli ti nereče žal besede.

Objavljeno: Ne Avg 28, 2016 10:53 am
Napisal/-a Sanjarka Ana
Jaz sem eno manjšo glavico, ki ni kazala prave volje po tem, da bi postala večja debeluška dodala zadnji rundi srbske solate.



Sem pa premišljevala ... (glede na to, da pri nas ohrovt veliko uporabljamo za razne zavitke iz pečice) .... da bi večje liste na hitro blanširala, jih nalagala drug preko drugega in zamrznila. A bo šlo? Mislim potem pri odmrzovanju, da se mi ne bi vse potrgalo? Ima kdo izkušnje?

Objavljeno: Ne Avg 28, 2016 3:20 pm
Napisal/-a voda
če boš blanširala, potem ne več kot 1,5 min in med vsakim listom celofan oz narezane najelon vrečke, ker se drugače vse sprime. lažje bo če jih narežeš in enako tako blanširaš, ter daš v vrečke ali posodice, a potem so za v juhice in med krompir itd. lpvoda

PS: probaj nekaj listov dati v zmrzovalnik surovih.
jaz npr surovo zamrznem za zelenjevne župice: narezan na koščke stročji fižol, zeleni grah, enako na koščke korenje (rdeče in rumeno), gomoljno zeleno, pastenjak (lahko posamezo lahko že v kompletu). izkazalo se je dobro._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Objavljeno: Če Sep 01, 2016 5:25 pm
Napisal/-a vodenka
Jaz sem ga eno tretjino naribala v srbsko solato eno tretjino pa zelja uf okus nekaj res nekaj posebnega ,bom še vajo ponovilo zdaj je prednost solate sejati_________________Najboljši prijatelj je vrt vedno tiho nikoli ti nereče žal besede.

Objavljeno: Po Dec 03, 2018 4:32 pm
Napisal/-a brbr
Ne vem zakaj, a imela sem v spominu, da ohrovt slabo prenaša zmrzal, oziroma slabše kot zelje.
Letos je zrasel na vrtu krasen ohrovt (hvala Tajana za seme). ker ga je kar nekaj, sem ga pustila na vrtu za sprotno zimsko rabo.
Pred dnevi, ko je bilo pod ničlo, sem odrezala eno glavo. Bila je popolnoma zmrznjena, steklena. Pustila sem jo na kuhinjskem pultu. ko se je odtajala, so bili listi čvrsti, sveži, hrustljavi. Torej ohrovtu malo (-4st) minusa ne škodi._________________naredimo svet lepši