Stran 1 od 1

Capsella bursa-pastoris - navadni plešec

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: So Jun 01, 2013 1:37 am
Napisal/-a Aye-Aye
Capsella bursa pastoris L.

Slika

Objavljeno: Po Jun 24, 2019 7:59 am
Napisal/-a kosobrin
NAVADNI PLEŠEC
(Capsella bursa-pastoris L.)
družina: križnice
domača imena: bobulica, plešič, srčenica, škrobotec, uročenica, železna tava.
Je od 10 do 40 cm dveletno zelišče. Večina listov je v pritlični rozeti iz katere v drugem letu požene eno ali več pokončnih stebel. Listi so na različne načine narezani. Na steblu so maloštevilni sedeči (nepecljasti) listi. Na vrhu stebla se razvijejo drobni beli cvetovi, ki so združeni v gosta socvetja. Rastlina cvete vse leto. Prezimijo navadno rastline, ki so vzklile jeseni. Je zelo pogost plevel, ki ga najdemo po njivah, vrtovih, grobljah, travnikih, parkih, zelenicah, ob poteh in med grmovjem do višine 2000 metrov. Uspeva tudi na zelo slabih tleh, v zidnih porah in celo med luknjami v asfaltu. Rastlino nabiramo skoraj skozi celo leto, vendar so najboljše pomladne rastline.
Učinkovine:
acetilholin, bazični holin, tiramin, žvepleno eterično olje, citronska kislina, rudninske snovi, diosmin, histamin, čreslovine, saponini, flavonoidi, kalij, magnezij, vitamin C in provitamin A.
Uporabnost:
čaj, juhe, prikuhe, omlete, polpete, pomladanska solata, srčke lahko jemo presne celo leto, namaz, vino, tinktura, kopel
Čas nabiranja:
zel: april, maj, junij, julij, avgust, september
korenina: september, oktober, november
Zdravilnost:
krepi starostno in obolelo srce, zaustavlja krvavitev v nosu, krvavitvah iz maternice, pri poškodbah, pri motnjah krvnega obtoka, solati ter ženskam v meni, pomaga pri mesečnemu perilu, pri hudo krvavečih ranah, učinkovito ustavlja notranje krvavitve, tako iz črevesja kot iz želodca, nosu in tudi pljuč, pomaga pri pljučnih boleznih, krvnemu tlaku,
krvavemu uriniranju, zoper driske.

Objavljeno: To Jun 25, 2019 9:47 am
Napisal/-a kosobrin
OMLETA IZ PLEŠCA
Potrebujemo:
2 jajci, 1 dag olja, ščepec soli, žlico mleka, skodelico pleščevih narezanih listov.
Priprava:
Jajci ubijemo, dodamo žlico mleka, ščepec soli, steptamo in zlijemo v ogreto maščobo, na vrh pa potresemo narezane pleščeve liste.