Stran 1 od 6
Portulaca oleracea - navadni tolščak
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: So Jun 01, 2013 1:40 am
Napisal/-a Aye-Aye
Navadni tolščak ali portulak
Objavljeno: Po Jul 22, 2013 2:41 pm
Napisal/-a TwityPity
Tole sem danes našel na njivi. Okus je malce kiselkast, ne greni, listi pa so kar mesnati. Kot kaže bo cvetel rumeno.
Je to tolščak?
Objavljeno: Po Jul 22, 2013 3:43 pm
Napisal/-a MARIJAV
Seveda je, zdaj se ga boš komaj branil. Tudi jaz sem nekoč s sadikami dobila prvo rastlino, zdaj pa ni kv. metra njive brez njega. Ga pulim, okopavam, pa ga je vedno dosti . Če ga pustiš, ti v celoti prekrije kot kak povšter celo površino in na vročini je to najbolj odporna rastlina . Za zastirko ti ga ne priporočam, ker se zgleda osemeni še spuljen in iz vsake koreninice požene na novo. V glavnem, čimprej ga pojej!_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Objavljeno: Po Jul 22, 2013 3:44 pm
Napisal/-a metuljc
Da, natanko ta vrsta, navadni tolščak, Portulaca oleracea. Bistveno bolj okusen, manj trd je, če ima zadosti vode in precej senca.
Objavljeno: Po Jul 22, 2013 4:02 pm
Napisal/-a pixie
o madona!
jaz sem res trda.. jao!
polno njivo ga imam, ga pulin, tolčem z motiko, vse delam z njim da ga uničim..
že lani sem brskala po netu kaj je to, zdelo se mi je da je to to, pa vseeno nisem bila prepričana da je to to..
Pojma nimam kako se ga uporablja, slolata, juhe, mineštre ???
Kako ga vi pripravljate?
Objavljeno: Po Jul 22, 2013 4:06 pm
Napisal/-a TwityPity
No, pa sem spoznal še en uporaben "plevel".
MarijaV, to me pa spominja na tankolistnega dvoredca oz. divjo rukolo Komaj ga najdeš, drugo leto pa ne veš več kam z njim.
metuljc, vode nima nič oz. je odvisen od vremena, sonca pa cel dan.
Ko se malo razraste, ga imam namen vložiti kot kumarice (stebla in liste). Moj plan je sledeči: dobro ga operem, naložim v kozarec, zalijem z vrelo mešanico kisa(1del) in vode(3dele), sol, sladkor in nekaj začimb, postavim v ogreto pečico na 90°C za 15min in to je to. Nekaj ga bom pa poskusil tudi v solati.
Kaj pa ostali pripravljate?
P.s. pixie, ja eni "pleveli" pa so od hudiča ane, mi jih uničujemo, oni pa kar hočejo na naše krožnike
Objavljeno: Po Jul 22, 2013 4:15 pm
Napisal/-a MARIJAV
TwityPity, če se potrudiš do mene, ti milostno dovolim, da si na moji njivi postrežeš s slastnimi rastlinami, boš lahko vložil za desetletno ozimnico _________________Živeti na podeželju je najlepše!
Objavljeno: Po Jul 22, 2013 4:32 pm
Napisal/-a TwityPity
MarijaV, sem pozabil omenit da ga imam namen vložiti s česnom, ampak kolikor berem česna pri tebi ni več na njivi. No ja, pa drugo leto ane? 5delov česna in 1del tolščaka. Ponudba še vedno velja?