FIŽOL - Hutterite (za zrnje)
-
- Site Admin
- Prispevkov: 10774
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
FIŽOL - Hutterite (za zrnje)
(Prenos iz arhiva)
-
- Prispevkov: 1620
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Ta fižolček sem dobila v menjavi kot grmičast, čeprav se je pri meni iskazal za nekako plezajočega, čeprav mu ne bi nadela nadimek preklar. Prišel je namreč do višine nekaj čez 1,2m, stroke pa nastavlja po celi dolžini, največ jih je bilo ravno na dnu rastline, kar je tipično za grmičarje.
Predvidevam, da je 'skrižan', vendar je tudi tak ohranil vse sortne značilnosti, kar se tiče samih strokov in fižolčkov v njih. Ker je to fižol za ruženje (angleži mu pravijo Soup Bean), se fižolčki lepo in hitro zadebelijo in so prav simpatični.
Rastline so izredno rodne, sam strok pa je kratek in ima v sebi pet do šest fižolčkov ovalne oblike, svetlo kremasto zelenkaste barve s temnejšim, nekoliko viola obročkom okrog 'popka' ob polni zrelosti.
Značilno za to sorto je, da se izredno hitro skuha, saj po namakanju čez noč ne rabi več kot 20 minut v loncu. Tako navajajo viri na internetu, jaz bom to šele preverila, ko naberem dovolj vsaj za en poskusni obrok. Trenutno imam eno dobro pest še nedozorelih - svežih - fižolčkov (take, kot jih ponavadi vržemo v skrinjo), v kratkem bom pobrala še nekaj takih in jih skuhala, da probam njihov okus.
Do sedaj sem ga pa že jedla kot stročjega, in je zelo okusen. Ko se stroki začnejo polniti, postane nitkast, mladi pa so lepo krhki in nič žilavi, kar je zame prednost, ker je torej za kombinirano rabo.
Kmalu dodam še kako sliko, upam pa tudi, da bom imela nekaj semen viška za razdeliti med ljubitelje fižola...
PS:Obljubljene slike...
Tole je približno končna višina rastline:
![](http://shrani.si/f/e/cN/46ZhzPVl/img8688.jpg)
Že tukaj se vidi, kako bogato rodi, bom pa poslikala še večje stroke (ko bo vrt bolj suh)
![](http://shrani.si/f/2E/Ro/2hMabOwy/img0534.jpg)
Zrnje v primerjavi z Ribnčanom:
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6ANazadnje urejal/a Ivčk 12 Avg 2014 12:53; skupaj popravljeno 2 krat
Predvidevam, da je 'skrižan', vendar je tudi tak ohranil vse sortne značilnosti, kar se tiče samih strokov in fižolčkov v njih. Ker je to fižol za ruženje (angleži mu pravijo Soup Bean), se fižolčki lepo in hitro zadebelijo in so prav simpatični.
Rastline so izredno rodne, sam strok pa je kratek in ima v sebi pet do šest fižolčkov ovalne oblike, svetlo kremasto zelenkaste barve s temnejšim, nekoliko viola obročkom okrog 'popka' ob polni zrelosti.
Značilno za to sorto je, da se izredno hitro skuha, saj po namakanju čez noč ne rabi več kot 20 minut v loncu. Tako navajajo viri na internetu, jaz bom to šele preverila, ko naberem dovolj vsaj za en poskusni obrok. Trenutno imam eno dobro pest še nedozorelih - svežih - fižolčkov (take, kot jih ponavadi vržemo v skrinjo), v kratkem bom pobrala še nekaj takih in jih skuhala, da probam njihov okus.
Do sedaj sem ga pa že jedla kot stročjega, in je zelo okusen. Ko se stroki začnejo polniti, postane nitkast, mladi pa so lepo krhki in nič žilavi, kar je zame prednost, ker je torej za kombinirano rabo.
Kmalu dodam še kako sliko, upam pa tudi, da bom imela nekaj semen viška za razdeliti med ljubitelje fižola...
PS:Obljubljene slike...
Tole je približno končna višina rastline:
![](http://shrani.si/f/2w/xv/2bicp4pQ/img0093.jpg)
![](http://shrani.si/f/e/cN/46ZhzPVl/img8688.jpg)
Že tukaj se vidi, kako bogato rodi, bom pa poslikala še večje stroke (ko bo vrt bolj suh)
![](http://shrani.si/f/26/cJ/1OriZndy/img8686.jpg)
![](http://shrani.si/f/2E/Ro/2hMabOwy/img0534.jpg)
Zrnje v primerjavi z Ribnčanom:
![](http://shrani.si/f/1d/12Y/2eHWkToV/img0537.jpg)
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6ANazadnje urejal/a Ivčk 12 Avg 2014 12:53; skupaj popravljeno 2 krat
instagram: @iva.grasa.ig
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
-
- Prispevkov: 1620
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Slike dodane v prvi prispevek, kasneje grem poslikat še stroke na rastlini..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
instagram: @iva.grasa.ig
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
-
- Prispevkov: 1620
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Še stroki na dnu rastline in po rastlini navzgor. Lepo se vidi, kako roden je že na dnu, rodnost pa se nadaljuje vse do vrha. Vsekakor križanec, vreden vzgoje že zaradi rodnosti.
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
![](http://shrani.si/f/32/Gw/31g3o2eU/img0644.jpg)
![](http://shrani.si/f/2j/dB/4ani18e0/img0655.jpg)
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
instagram: @iva.grasa.ig
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Ni nujno, da je skrižan. Pred časom se nekje prečitala, da je bil v osnovi ves fižol visok, ampak so potem Inijanci s selekcijo vzgojili nizke sorte, ki pa v sebi nosijo praspomin, ki se zbudi, če nizka sorta raste blizu visoke... Potem se zna zgoditi, da sicer nizka sorta požene v višino... To se je letos pri meni (in Jerci) zgodilo tudi z Gyogybabom (št.8 brbr - nizek), ki naj bi bil nizek, a se pri meni pogumno vzpenja po kolu za ptoritočno zaščito...
Koliko rastlin pa je v grmičku?_________________naredimo svet lepši
Koliko rastlin pa je v grmičku?_________________naredimo svet lepši
-
- Prispevkov: 1620
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Za tendenco fižola, da je raje visok kot nizek, sem že slišala. Problem je samo v tem, da pri meni ni nobenih visokih sort, po katerih bi se te rastline zgledovale
Vsekakor pa kaže, da je v osnovi nizek, ker ima večino strokov nastavljenih v 'grmičku' čisto pri tleh, kasneje jih začne nastavljati tudi po rastlini navzgor.
Imam tri kole, na vsakem kolu se ovijajo po dve do tri rastlinice, kar mi pove, da gre za precej rodno sorto..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif)
Vsekakor pa kaže, da je v osnovi nizek, ker ima večino strokov nastavljenih v 'grmičku' čisto pri tleh, kasneje jih začne nastavljati tudi po rastlini navzgor.
Imam tri kole, na vsakem kolu se ovijajo po dve do tri rastlinice, kar mi pove, da gre za precej rodno sorto..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
instagram: @iva.grasa.ig
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
-
- Prispevkov: 1620
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Trenutno pobiram prve skoraj zrele fižolčke (strok je nekako gumijast na otip), ki jih bom spravila za sejanje. Dosušim jih seveda še na pultu in tudi taki preverjeno krasno kalijo.
Kot svež fižol bo vsekakor zelo uporaben, ker je strokov na rastlini veliko, pa še z lahkoto se ružijo, ker strok kar razpadev roki.
Fižolčki so res krasni, vsi enakomerne velikosti in vsaj na videz zelo kakovostni. Ko naberem dovolj za seme, bom eno rundo vsekakor skuhala, da končno preverim okus. So pa res krasni s temi svojimi temnimi popki...
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Kot svež fižol bo vsekakor zelo uporaben, ker je strokov na rastlini veliko, pa še z lahkoto se ružijo, ker strok kar razpadev roki.
Fižolčki so res krasni, vsi enakomerne velikosti in vsaj na videz zelo kakovostni. Ko naberem dovolj za seme, bom eno rundo vsekakor skuhala, da končno preverim okus. So pa res krasni s temi svojimi temnimi popki...
![](http://shrani.si/f/1K/El/19jt7GC6/img1416.jpg)
![](http://shrani.si/f/Z/a8/4GbWSXs/img1429.jpg)
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
instagram: @iva.grasa.ig
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
-
- Prispevkov: 1620
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Vsekakor jih lahko potrgaš tudi takrat!
Včasih nanese, da ravno začne deževati, tik preden so stroki popolnoma zreli in potem na račun gnitja zgubimo ves semenski material.
En dan po trganju zrnje pustiš še v strokih (da izhlapi odvečna vlaga iz njih), drug dan jih že izružiš in jih dodatno dosušiš na suhem toplem mestu (jaz to počnem na plastičnem pladnju na pultu), stran od direktne sončne svetlobe.
Čez dober teden do dva pa v skrinjo z njimi, da uničiš morebitne ličinke fižolarja..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Včasih nanese, da ravno začne deževati, tik preden so stroki popolnoma zreli in potem na račun gnitja zgubimo ves semenski material.
En dan po trganju zrnje pustiš še v strokih (da izhlapi odvečna vlaga iz njih), drug dan jih že izružiš in jih dodatno dosušiš na suhem toplem mestu (jaz to počnem na plastičnem pladnju na pultu), stran od direktne sončne svetlobe.
Čez dober teden do dva pa v skrinjo z njimi, da uničiš morebitne ličinke fižolarja..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
instagram: @iva.grasa.ig
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
spletna stran: www.tomatojunkie.eu