Stran 1 od 5
Kaj in kako iz Šipka
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: Po Sep 29, 2014 10:30 pm
Napisal/-a Optimist
Pozdravljeni!
Na gruntu imam precej šipka, vendar pa ga nikoli nisem obiral in predeloval!
Na letošnjem jesenskem srečanju ga je nekdo prinesel forumovcem pa me zanima kaj bodo ven z njega scoprali.
Na netu sem zasledil marmelado, liker, čaj itd. Nikjer pa postopka kako se jih pripravi.
Kakšna izkušnja?_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Objavljeno: Po Sep 29, 2014 11:08 pm
Napisal/-a muha
Za čaj ga še svežega zdrobim v multipraktiku in dam sušit s semenjem vred. Ko je suh, ga toliko časa vrtim na situ, da dlačice popadajo skozi, semena in skorjo pa spravim v dobro zaprt steklen kozarec .Nazadnje urejal/a muha 29 Sep 2014 21:09; skupaj popravljeno 1 krat
Objavljeno: Po Sep 29, 2014 11:09 pm
Napisal/-a seba993
Liker- šipek v šnopcu
300g sladkorja in pol kozarca za vlaganje šipka. Vse skupaj pomešam in dolijem šnopc. Vse skupaj dam na sonce ali nad radijator. Mešam 2x na dan dokler se sladkor ne rastopi. Potem dam v špajzo na temno in hladno. Pustim odstati kak mesec ali dva. Precedim in po okusu dodam vodo al pa šnopc. Tu mam jaz za približno l končne tekočine. Je pa tut vse odvisno od mojega okusa kuk ga bo na koncu.
Šiokov liker in drugi recepti iz šipka.
http://okusno.je/pijaca/sipkov-liker
Lahko ga pa enostavno posušiš in ga imaš za v čaj. Prerežem ga napou in dam sušit. Ko je suh ka pospravim v kozarce ali pa neprodušne posode da se ne navleče vlage._________________LP seba993
Objavljeno: To Sep 30, 2014 7:55 am
Napisal/-a Nauta
Optimist, veliko receptov je objavil Dario Cortese v knjigi Divja hrana I, mislim pa. da je razprodana. Tudi v drugih svojih knjigah ima recepte iz jagodičevja, predvsem drnulje, češmin, trnulje .... Po njegovih receptih sem naredila vino, kis, sirup, po svojem pa marmelado. Malo se mi mudi v službo, bom popoldne napisala kakšen recept.
Lp Nauta
Objavljeno: To Sep 30, 2014 8:53 am
Napisal/-a notranjka
Jaz sem ga nabrala v nedeljo.
Naredim isto kot Muha.
Čeprav se tisti recept o likerju prav dobro bere _________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Objavljeno: To Sep 30, 2014 10:14 am
Napisal/-a pep
Šipek je res uporabno divje jagodičje. Kuhal sem marmelado v kombinaciji pol-pol z aronijo, bananami, jurko, slivami.Res je dosti dela s čiščenjem, toda ukus je enkraten pa še zdravo je. Poskusil bom tudi s čilijem po receptu z našega foruma.
Za preventivo proti prehladu sem sveži šipek zmiksal, ga zmešal z medom in vsako jutro eno zlico v usta, tega je seveda treba imeti v hladilniku.
Objavljeno: To Sep 30, 2014 10:36 am
Napisal/-a notranjka
Recept je iz knjige
Konzerviranje in zamrzovanje,
avtorici sta Andreja Grum,Ela Kovačič
Knjiga je bila še v lasti moje none in je iz leta 1962
mogoče je res stara,vendar je polna takšnih uporabnih receptov
Šipek v kisu
šipek,sladkor,kis
za patentne kozarce vzamemo le 3/4 kg sladkorja na 1l kisa
Opran in odcejen šipek denemo v kozarce,ga zalijemoz oslajenim prekuhanim kisom in ga 20 minut asteriziramo pri 80 stopinjah.
Šipek v kisu
3 kg lepih,zrelih šipkovih plodov
1,5l dobrega vinskega kisa
1,5 kg sladkorja
1 cimetova skorjica 15 klinčkov
lupina neškropljene pomaranče
Plodove razpolovimo,odstranimo ostanke cveta in pecljev ter semenske dlačice
temeljito operemo
kuhamo 1 minuto v vreli vodi in odcedimo
posebej skuhamo kis,sladkor,cimet,kličke in pomarančno lupino
vre naj 5 minut
dodamo šipek in vre naj 3 do 4 minute
šipek poberemo ven in ga damo v kozarce,ostala tekočina naj vre še 15 minut,da se malo zgosti
vrel sirup natočimo na šipek v kozarcih in še vroče zapremo
Tako pripravljen šipek je pikntna priloga k divjačini ,pečeni perutnini in drugem mesu_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Objavljeno: To Sep 30, 2014 12:20 pm
Napisal/-a notranjka
Še en recept iz zgoraj omenjene knjige
Sok iz šipka
5kg šipka,2 l vode,1kg sladkorja
Očiščenemu šipku prilijemo vodo in počasi segrevamo.
Vre naj 3 minute.
Če uporabimo jagode,ki jih je že oplazila slana in so mehkejše je dovolj da le prevro.
Nato pretlačim,dodamo soku sladkor,ga ponovno segrejemo na 75 stopinj in vročeha nalijemo v steklenice.Točimo do roba.
Steklenice takoj zapremo.
Isto lahko naredimo iz drnulj ali brusnic._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Objavljeno: To Sep 30, 2014 12:36 pm
Napisal/-a metuljc
V še bolj starih knjigah najdemo hečapeč. Tako so rekli šipku včasih.