Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Divji por -ALLIUM AMPELOPRASUM PORUM L.

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Divji por -ALLIUM AMPELOPRASUM PORUM L.

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

bližji sorodnik česna, drobnjaka. ima veliko A;B i C vitamina. v Istri ga je po travnikih, pod oljkami, ter ob robu njiv itd zelo veliko. okus ima bolj kot česen a zaradi oblike rasti ima verjetno tako ime. lahko ga ješ surovega (malo trši je) in ga tudi dodajaš raznoraznim prikuham in mineštram. (napr: blitva, dp. nekaj pora (ostanek od sušenja) in dobesedno štiri majhni krompirji predinstano na putru in olivcu in eno jajce na oko. ali v mineštri od koromača kamor dodaš dp. divji radič, cikoriju, por, in še nekaj drugih trav itd)

in manjši in vrtni vzgojeni poriluk pravzaprav niti ne rabim veliko posejanega česna. lpvoda

od septembra naprej ga je zelo veliko na pomlad i poleti manj.

naknadno dodajam še nekaj detaljev okoli divjega pora:

spodnji del dp. je rahlo zadebljen (spominja na česen-saj je okus tudi bolj podoben česnu kot poru). okrog te lukovice med lupinami v več plasteh so mladi (majhni) nastavki-lukovice za bodoči dp. korenine so močmo razvejane in goste. prerez spodnjega dela je enak kot pri vrtnem poru.

lpvoda
Nazadnje urejal/a voda 17 Dec 2014 17:17; skupaj popravljeno 1 krat
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Hvala Voda za tale zapis.
voda

malenkost SAna.
mimogrede, ker je mini vestička objavljam tukaj. divji in vrtni por sem shranila tako, da sem ga sušila najprej ob peči potem v pečici na 50 kar nekih 6 ur (kljub ventilatorju vratca odškrinjena z kuhovnico). očistiš in narežeš na zelo tenke okrogle rezine na peki papirju. s prsti ločiš kroge, tudi liste narežeš. da se ne napije vlage ga takoj ko se ohladi daš v steklenko in ga zapreš. enako sem naredila z veliko bučo. obe sušeni zadevi sta odličen dodatek raznim juhaham. lpvoda

še to, ker poskušam maksimalno porabiti vse od prirodno ponujene rastline, sem oranžno skorjo buče (prej je bila oprana) zrezala z rezalcem za krompir na tenke rezance ter z eno zeleno papriko in čilijem pokisala. skorjo kuhala malo dlje kot narezane mesnate Rokotke in papriko. še enkrat lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
voda

heloha, če kdo ki bo na srečanju 7-IV. v Lj. želel poskusiti z vzgojem (saj sam raste med travo tukaj v I.) divjega pora naj sporoči, da jih presadim v lončke. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Jaz sem ga enkrat prinesla s Krasa, vsaj upam, da je tak. Sicer pa so najbrž vsi v naravi rastoči užitni?_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Voda, lepo, lepo prosim zanj, si ga že dolgo zelo želim, da vidim, kakšen je, kako cveti, .......bom vesela, če mi ga prineseš. In, hvala vnaprej. victory
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Voda, tudi jaz bi te prosila za divji por.
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Voda, tudi jaz se postavim v vrsto. Povej kaj ti lahko ponudim v zamenjavo. Mogoce ti pride prav cebulcek belokranjke, sem ga sama pridelala._________________CARPE DIEM
voda

kdorkoli hoče, ni problema za sadike divjega pora. sedaj dokler se ne pokosi ga je povsod. zapisala naročeno. stara postaja tebi lahko pošljem, če te ne bo na srečanje. boš napisala naslov na ZS, ker ga zagatovo nimam več. Tajana hvala ne rabin nič. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Odgovori