Stran 1 od 2
Redčenje plodov na sadnem drevju
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: To Dec 16, 2014 7:51 pm
Napisal/-a Optimist
Uporabno!
http://zelenisvet.com/redcenje-plodov-sadnem-drevju/_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Objavljeno: Če Feb 12, 2015 8:15 pm
Napisal/-a mfranc
Nič zanimivega za debato na tem linku, sadjarji?
Dobil sem domačo nalogo in bi jo delil z vami
Moral bi v slovenščino prevesti, oziroma najti slovenski izraz za King fruit, ki ga Angleži uporabljajo za določen plod, največkrat pri jabolkih. To naj bi bil središčni plod v primeru ko jabolko rodi v šopu, in ga je potrebno "pod mus" odstraniti.
https://www.rhs.org.uk/advice/profile?pid=340
https://fruitforum.wordpress.com/2009/07/22/thinning-apples-questioning-the-accepted-wisdom/
Nisem več na tekočem kot sadjar in tudi nimam novejše literature, zato me zanima, se pri nas za to imenovanje uporablja kak drug izraz?
Hvala.
LP_________________mfranc
Objavljeno: Če Feb 12, 2015 8:49 pm
Napisal/-a babaco
Mfranc, plod v sredini je centralni plod ali centralni plodič.
Objavljeno: Če Feb 12, 2015 9:01 pm
Napisal/-a seba993
Tudi kraljevi plod ali pa v preteklosti kraljevi cvet. Cvet ki se najprej odpre v socvetju._________________LP seba993
Objavljeno: Če Feb 12, 2015 9:26 pm
Napisal/-a mfranc
Hvala obema!
LP_________________mfranc
Objavljeno: Pe Feb 13, 2015 9:15 pm
Napisal/-a mfranc
Hm, nekaj mi je padlo v oči
Na tej sliki se res lepo vidi centralni plodič http://agroplus.rs/info/wp-content/uploads/2012/06/1-vesti-1-b.jpg
se ga ne da zgrešiti
Potem pa najdem tekst, kjer piše:
FAVORIZIRANJE CENTRALNEGA CVETA/PLODIČA in POVEČANJE SAMOTREBLJENJA LATERALNIH PLODIČEV
Vemo, da je centralni cvet in plod, ki iz njega nastane, osnovna želja in cilj vsakega sadjarja .....
V zgornjih likih, ki sem jih nalimal, pa pravijo, npr. Kraljevsko hortikulturno društvo, ki je kar resna zadeva; da se pri redčenju plodičev odstrani tudi centralni plodič, ki je včasih nenormalne oblike
na drugem linku pa, da je lahko bulast, ali kotanjast, in da slabo prenaša skladiščenje.
Je pa izgleda problem samo z jabolki .
LP_________________mfranc
Objavljeno: So Feb 14, 2015 9:26 am
Napisal/-a babaco
Jaz spadam med tiste sadjarje, ki pustijo centralni plod, če se le da. Vendar ni sadjer tisti, ki bi prvi odločal o tem.
Najprej izbira jablanov cvetožer, potem, če so nam čebele dobro oprašile je na vrsti jabolčna grizlica, za njo pa jabolčni zavijač. Zanimivo, izbrali so najlepše plodove.
Po junijskem trebljenju pride na vrsto sadjar, ki bo izbral med zdravimi plodovi in tistimi, ki jih je okužil škrlup ali so kako drugače iznakaženi ( uši, tripsi, pozeba,... )
Pri meni se iz centralnega plodu razvijejo kakovostni plodovi, ki se odlično skladiščijo.
Objavljeno: So Feb 14, 2015 9:38 am
Napisal/-a babaco
Izbrani večinoma centralni plodovi, ki so se odlično skladiščili.
Objavljeno: So Feb 14, 2015 9:43 pm
Napisal/-a ck
Za redne pridelke je potrebno jabolka praviloma redčiti (pa drugo sadje tudi).
Če je nastavek dober, potem jaz redčim delno že kmalu po formiranju plodov in sicer tako, da pustim največ tri plodove v socvetju (najlepše).
Naslednje redčenje je junija, po potrebi pa delno tudi že prej.
Je pa treba poznati sorte in posamezna drevesa, da so optimalno obremenjeni.
Iz terminalnega cveta se praviloma razvije najlepši in največji plod, kar pa ni rečeno, da je vedno najbolj optimalno.
Tako npr. jonagold na terminalnem brstu naredi ogromen plod, ki pa se v domači kleti bistveno slabše skladišči.
Predvsem moramo svoja drevesa opazovati, koliko so polna, kako so zdrava, kako reagirajo na redčenje (nekatera se sama dobro otrebijo - npr lord lamburne) - rast, kakovost plodov, kako potem ta jabolka prenesejo skladiščenje (poznojesenske, zimske sorte) in kako potem drevo naslednje leto naredi nastavek.
Značilna sorta, ki brez redčenja zapade v izrazito alternativno rodnost je fantazija. Sama ne odvrže plodov, če pa je malce prepolna, potem drugo leto na njej ni več kot par jabolk, zato jo je bolje redčiti bolj kot ostale sorte - so pa zato jabolka na njej bolj debela. Pri idaredu pa lahko praktično delamo kar hočemo, pa bo vedno relativno poln._________________lpNazadnje urejal/a ck 15 Feb 2015 09:44; skupaj popravljeno 1 krat