Stran 1 od 2
sosedje od čilijev v gredici
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: Če Feb 05, 2015 12:01 am
Napisal/-a mike1987
Sedaj sem kupil seme čilija TONDO PICCANTE CALABRESE je malo pekoč tam 300 do 2500 skovilov, pa me samo zanima če je lahko v sosednjem vrtu zraven kakšna zelenjava ki je sladka da ni pekoča, naslednji vrt je stran 40cm,da ne bo potem še tista zelenjava nastala pekoča, lp
Objavljeno: Če Feb 05, 2015 10:45 am
Napisal/-a voda
jutro Mike1987, to se je dogajalo ko smo sadili feferone. tudi nekaj metrov stran se je navadna paprika "oljutila". sedaj ko sadim te čiliji se ne dogaja več. to bi bilo zanimivo raziskat, zakaj ne. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Objavljeno: Po Apr 13, 2015 11:00 am
Napisal/-a Zagica
Čiliji in paprike je eno in isto, vse spada pod družino Capsicum. Znano je, da se te rastline zelo hitro skrižajo med sabo, zato se ne čudit, zakaj je kaj sladko oziroma zakaj je nekaj pekoče. ;) Čiliji/paprike so enodomne rastline, kar pomeni, da so samoplodne, če jih pa oprašijo čebele in veter se pa še toliko hitreje skrižajo. Če je učinek nezaželjen, je fino na kak cvet, preden se odpira dat čajno vrečko, da je zaščiten in bo tako "čisti" plod ratal.
Objavljeno: Po Apr 13, 2015 12:12 pm
Napisal/-a metuljc
Zagica je napisal/a: |
Čiliji in paprike je eno in isto, vse spada pod družino Capsicum. |
Capsicum je rod, družina, v katero sodi rod Capsicum je pa razhudnikovke (Solanaceae).
Morda še to: enodomnost ni nujno povezana s samooprašitvijo, daje le možnost, da do nje lahko pride in pri nekaterih vrstah je značilna, pri drugih pa ne.
Objavljeno: Po Apr 13, 2015 1:16 pm
Napisal/-a Bicikel
Metuljc, ti boš mogoče lahko razložila kakšna je verjetnost, da se zgodijo pekoče paprike že ob oprašitvi s pelodom čilijev.
Velikorat sem slišal, da se je to zgodilo. Teoretično po mojem vedenju to naj ne bili bilo možno. Sklepam pa, da postanejo pekoča semena in mogoče tkivo okoli semen. Kot vemo so semena pri čilijih najbolj pekoča in po oploditvi paprik bodo nekatera semena paprik zagotovo postala pekoča (če se nanje prenesejo lastnosti čilijev). To bi po moje razložilo fenomen pekočih paprik v bližini čilijev. To, da se potem pri uporabi mešajo tkiva in semena med ostali del paprik, večinoma uporabniki seveda ne opazijo, niti ne razmišljajo o tem, zato posplošijo na celo papriko.
Kaj mislite?
Objavljeno: Po Apr 13, 2015 2:12 pm
Napisal/-a muha
Nekje sem že napisala, a ne vem točno kje: dve leti nazaj sem imela v istem koritu, tesno drug poleg drugega, jalapeno in papriko. Paprika ni bila čisto nič pekoča.
Objavljeno: Po Apr 13, 2015 3:02 pm
Napisal/-a Bicikel
Muha, brez zamere. Že mogoče da se ni nič zgodilo, ampak oprosti to je spet posploševanje. Sem malo zoprn, ker je pri teh stvareh treba biti eksakten. Najbrže nisi opazovala kdaj kateri cveti, kdaj se oplodi, ali veter piha sem ali tja, ali letajo čebele naokoli, ali je jalapeno take sorte, da se lahko križa s paprikami (to omenjam samo kot primer), itd...
Cel kup je dejavnikov, tako kot vedno v naravi. Da ne govorim o tem, da smo skrižana semena paprik že sejali, pa tega ne vemo.
Dejstvo je, kot je napisala Metuljc, da možnosti oplodnje so, niso pa nujne. Jaz razglabljam o primeru, ko se je to zagotovo zgodilo - torej oplodnja je bila izvršena in kaj utegne občutiti uporabnik, da potem posploši kar na celo papriko. Tipično se potem pojavljajo t.i. urbane legende, ki lahko držijo ali pa tudi ne.
V našem primeru bi rekel, da drži, vprašanje je samo ali se v nekem okolju to zgodi ali ne in, če se, kako uporabnik to občuti (pregrizne eno semenko in potem peče vse naprej, napr.).
Objavljeno: Po Apr 13, 2015 5:44 pm
Napisal/-a muha
Bicikel: ločiti moramo dve zadevi:
- prva trditev (mit?): če sadiš skupaj čili in papriko, so plodovi paprik že isto leto pekoči. Moj primer sodi sem. O tem smo debatirali dolgo nazaj že nekje drugje, posamezniki so se posvetovali s strokovnjaki in ugotovili, da se to skoraj ne bi smelo dogajati. Da bi bila pekoča kvečjemu semena - morda.
- druga trditev: če sadiš skupaj čili in papriko, bodo potomci te paprike naslednje leto pekoči. Temu ni oporekal nihče.
Objavljeno: Po Apr 13, 2015 6:55 pm
Napisal/-a metuljc
Bicikel je napisal/a: |
Metuljc, ti boš mogoče lahko razložila kakšna je verjetnost, da se zgodijo pekoče paprike že ob oprašitvi s pelodom čilijev.
Velikorat sem slišal, da se je to zgodilo. Teoretično po mojem vedenju to naj ne bili bilo možno. Sklepam pa, da postanejo pekoča semena in mogoče tkivo okoli semen. Kot vemo so semena pri čilijih najbolj pekoča in po oploditvi paprik bodo nekatera semena paprik zagotovo postala pekoča (če se nanje prenesejo lastnosti čilijev). To bi po moje razložilo fenomen pekočih paprik v bližini čilijev. To, da se potem pri uporabi mešajo tkiva in semena med ostali del paprik, večinoma uporabniki seveda ne opazijo, niti ne razmišljajo o tem, zato posplošijo na celo papriko.
Kaj mislite? |
Bi kar podpisala tvoje razmišljanje. Nikakor pa križanje ni nujno, v muhinem primeru se pač ni zgodilo.